Bugun...


Av. Kader Çekim Yılmaz

facebook-paylas
Suç hep o sarı öküzde mi?
Tarih: 15-03-2022 21:39:00 Güncelleme: 15-03-2022 21:39:00


Sarı öküz hikayesini bilir misiniz?

Teşbihte hata olmaz diyerek anlatalım malum hikayeyi…

“Hani bir öküz sürüsü varmış, çevredeki birkaç aslanın asla erişemediği… Sonra bir gün, aslanlardan biri bir hinlik düşünmüş ve sürü başına gidip,”Biz aslında sizi rahatsız etmek istemiyoruz ama şu sarı öküz çok dikkatimizi çekiyor,suç hep o sarı öküzde, onu verirseniz siz de kurtulursunuz, biz de rahatlarız” demiş. Sürünün önde gelenleri toplanıp “sürünün menfaatleri adına” sarı öküzü kurban etmişler. Tabii aslanlar kısa bir süre sonra benzer bir bahaneyle kapılarına dayanıp başka bir kurban isteyene kadar…

 

Sürü menfaatleri adına kurban vermede öyle bir noktaya gelinmiş ki, sürü küçülmüş ve sonunda aslanlara tamamen yem olmuş. O son anda, aslanlara sürekli kurban vererek kurtulacağını zanneden sürü liderleri, “biz bu savaşı ne zaman kaybettik ?”sorusuna cevap aramış. Ve bu savaşı ‘sarı öküzü verdikleri gün’ kaybettiklerini anlamışlar.”

Peki Ukrayna ile savaşa giren Rusya’ya hep birlikte karşı çıkıp yeknesak olmadığımız gün bu savaşı kaybedecek olabilir miyiz?

 

Suç Ukrayna’da mı?

Ukrayna, Rusya’nın gözünü kamaştırıyor olabilir mi?

Acaba Ukrayna mağlup olduğunu kabul edip susarsa, aslan sürüsü ile barış içinde yaşayabilir miyiz?

Belki de tarih her zaman olduğu gibi tekerrür ediyordur…

 

RUSYA NE İSTİYOR?

Gürcistan, Nisan 2008'de hem Güney Osetya ile bağlarını güçlendirmiş hem de NATO ve AB'ye katılmak için diplomatik girişimlerde bulunmuştu. Moskova, Tiflis'in diplomasi yolunu kullanmasından duyduğu rahatsızlığı dillendirmeye başlamış ve akabinde çatışmalar başlamıştı. Netice itibariyle o gün yine herkes kendi çıkarları doğrultusunda susmayı tercih etmiş ve dünya liderleri kınamak dışında etkili hiçbir şey yapamayıp barış içinde yaşamaya devam edeceklerini sanmışlardı.

Ancak…

Güney Osetya savaşı ile Rusya uluslararası hukuku çiğneyebildiğini, başka ülkeleri işgal edip bununla başa çıkabildiğini ve aynı şeyleri katbekat yapabileceğini Kırım’ı ilhak ederek , Rus yanlısı Donetsk ve Lugansk Cumhuriyetleri’nin kurulmasına katkı sağlayarak ve en nihayetinde Ukrayna'yı işgal ederek yeniden gösterdi.

 

 

Rusya istiyor ve oluyor…

 

Eskiden SSCB’ye bağlı hiçbir devletin tam bağımsız hareket etmesini istemiyor. Avrupa’ya yönelik her şeyi tehdit olarak görüp bertaraf etmeye çalışıyor ve bunu hiçbirimizin aklının ucundan geçmeyecek şekliyle, sıcak savaşla yapıyor…

 

RUSYA SAVAŞ SUÇLUSU MU?

Savaşların da belirli kuralları vardır. Bu kurallar Cenevre Sözleşmesi gibi bazı uluslararası anlaşmalar ve yasalarla belirleniyor. Savaş suçu kısaca askeri veya sivil, kişi veya kişilerin, savaş kanunlarını ihlal nedeniyle uluslararası ceza hukuku çerçevesinde yargılanıp cezalandırılabileceği suçlar olarak tanımlanır.

Kasti öldürmeler, sivillere yapılmış saldırılar, askeri eşya olduğu kesinleşmemiş her türlü eşyanın tahribatı, yok edilmesi, insani yardım ya da barışı koruma misyonunda yer alan personel, tesis, materyal, ünite veya araçlara karşı kasten saldırı düzenlemek, biyolojik veya kimyasal silah kullanmak vs…

Rusya’nın Mariupol’da doğumhane ve çocuk hastaların bulunduğu bir hastaneye hava saldırısı düzenlediği, sivilleri de hedef aldığı ve kullanımı yasak olduğu halde vakum bombaları kullandığı gelen bilgiler arasında ne yazık ki… Rusya’nın savaş suçu işlediği kabul edilirse Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanma durumu ortaya çıkacaktır.

 

 

Gerek savaş suçları ve gerekse diğer uluslararası suçları işleyen kişilerin, bu suçları devlet adına veya görevleri sebebiyle işledikleri yönündeki savunmaları kişisel ceza sorumluluklarını ortadan kaldırmamaktadır. Aynı şekilde, bu kişilerin yetkili üstlerin veya amirlerinin emri altında hareket ettikleri yönündeki savunmaları da kendilerini kişisel sorumluluktan kurtarmamaktadır.

 

SAVAŞIN KAZANANI OLMAYACAK

Ülkeler ne kadara güçlü olursa olsun, müttefikleri ne kadar çok ise dış politikada o kadar başarılı olur ve savaşların sonucunu dış politika belirler. Bu bakımdan uluslararası hukuk dediğimiz batı medeniyetinin söz sahibi olduğu normlara göre şu an Rusya işgalci bir pozisyondadır. Ve siyasi olarak yalnız kalacaktır…

Ekonomik anlamda uygulanacak ciddi yaptırımlarla ekonomisi çökecektir.

Dünyadan yaptırım kararları gelmeye devam ediyor ama yetersiz… Ukrayna için çok geç olabilir…

Tüm dünya bundan zarar görecektir. Her ülke bir gün bir işgalcinin gözünü kamaştırabilir(!)

 

SUÇ SARI ÖKÜZDE DEĞİL!!!



Bu yazı 4580 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI