Bugun...


Av. Kader Çekim Yılmaz

facebook-paylas
İCRALIK ÇOCUKLAR..!
Tarih: 04-12-2021 11:59:00 Güncelleme: 04-12-2021 15:40:00


 

30.11.2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7343 sayılı Kanun ( 5. Yargı Paketi) ile İcra ve İflas Kanunu’nda önemli değişiklikler yapıldı. Özellikle İcra Dairesi tarafından yapılan çocuk teslimlerinde yapılan düzenlemeler uzun zamandır beklenilen düzenlemelerdi ve en nihayetinde yasalaşarak yürürlüğe girdi.

Bilindiği üzere boşanma davaları sonucunda velayeti kendisine verilmeyen ebeveyn lehine çocukla kişisel ilişki tesisine yönelik kararlar verilmektedir. Bu kararı alan taraf, mahkemece belirlen gün ve saatlerde çocukla kişisel ilişki kurabilmektedir. Ancak asıl sorun karar alındıktan sonra, bu kararın yerine getirilmesi aşamasında meydana gelmekteydi.

Velayet hakkı kendisinde olan ebeveyn, bu kararın gereğini yerine getirmediğinde icra zoruyla çocuk teslimi gerçekleştirilmekteydi. Ancak bu işlemler ne yazık ki bir takım harç ve masraflar sonrasında mümkündü.

 

 Kısaca çocuğunuzu anca para vererek görebilirdiniz. Dolayısıyla karşınızda çocuğun yararını gözetmek yerine kendi hırs ve menfaatleri doğrultusunda hareket eden biri varsa hem maddi hem de manevi anlamda oldukça yıpranabiliyordunuz.

 

 Peki, yeni düzenleme ile neler değişti?

Çocuğu Kaçırırsanız Velayetini Kaybedebilirsiniz!

Kişisel ilişki kurulmasına dair kararın gerekleri yerine getirilmezse (örneğin çocuğu kaçırırsa veya göstermezse)çocuğun menfaatine aykırı olmamak kaydıyla velayet kendisinde olmayan anne veya babanın talebi üzerine velayet değiştirilebilecek.

 

Çocuğunuzu parayla görme trajedisi sona riyor!

Çocuk teslimi veya çocukla kişisel ilişki kurulması kararları artık Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerince yerine getirilecek. Çocuk teslimine dair ilam veya tedbir kararları, yükümlüsü tarafından rızasıyla yerine getirilmediği takdirde hak sahibi, ilam veya tedbir kararının yerine getirilmesi için müdürlüğe başvurabilir.

Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam veya tedbir kararlarının yerine getirilmesine ilişkin yapılacak işlemler tüm harçlardan istisna olacak ve tüm masraflar Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanacaktır.

 

 

Disiplin hapsi uygulanacak !

Çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam veya tedbir kararlarının yerine getirilmesine ilişkin teslim emrine aykırı hareket edenler ile emrin gereğinin yerine getirilmesini engelleyenler, bir ay içinde yapılacak şikâyet üzerine, üç günden on güne kadar disiplin hapsiyle cezalandırılabilecek.

 

Kişisel ilişki kurulması için kendisine çocuk teslim edilen hak sahibi, ilam veya tedbir kararında belirtilen sürenin bitiminde çocuğu belirlenen yere getirmezse, bir ay içinde yapılacak şikâyet üzerine, fiil suç teşkil etse dahi, üç aya kadar disiplin hapsi ile cezalandırılacak.

 

PEKİ TÜM BUNLARA GEREK VAR MI ?

Maalesef var.. Çünkü toplum olarak medeni hareket edemiyoruz. Ebeveynler olarak çocuklarımızın yararını gözetmiyoruz. Birer birey olduklarını kabul edemiyoruz. Biz sevsek de sevmesek de çocuğumuzun annesi veya babası olduğu gerçeğini idrak edemiyoruz ne yazık ki…

Ve ne yazık ki bunun tek kaybedeni çocuklar oluyor..Umarım yeni düzenlemeler bu kaybı en aza indirger .

Bu düzenlemelere ihtiyaç duyulmayan bir toplum, bir çocukluk temennisiyle…

 

“Yasası olan toplum mutlu toplumdur. Ondan daha mutlu olanıysa yasaların kabul gördüğü toplumdur. Ondan da daha mutlu olanıysa yasalarında ayrım bulunmayan toplumdur. Toplumların en mutlu olanı ise yasaya ihtiyacı olmayanıdır.”
MONTESQUIEU



Bu yazı 4700 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI