Bugun...


Av. Kader Çekim Yılmaz

facebook-paylas
ZİNCİRLİ ÖZGÜRLÜK
Tarih: 05-02-2022 22:07:00 Güncelleme: 05-02-2022 22:07:00


Şöyle durup etrafımıza baktığımızda ne görüyoruz?

Ben çırpınan insanlar görüyorum.. İnsanca yaşamak için çırpınan insanlar.

Malumunuz yakın zamanda gelen fahiş elektrik faturaları insanları bir araya getirerek tepki göstermeye iten bir güç oldu. Bodrum nazarında olaya baktığımızda epey bir katılım sağlanarak bir protesto düzenlendi ve sonuçlarını henüz alamasak da seslerimiz bir araya gelince anlamlı bir haykırış oldu ..

 

 

Peki sadece faturalar mı ??

 Hayır..

Faturalar ne yazık ki kötü olan ekonomimizin sadece bir sonucu. Artan kira fiyatları, taşınmaz ,gıda ,benzin. Kısaca her alanda vatandaşı kıskıvrak yakalayan ve çıkmaza sokan ekonomik buhran.

Statükoyu kendini yenilemeye muhtaç bırakabiliriz.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Madde 34. - Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.

Demek ki bizim anayasayla güvence altına alınmış haklarımızı bir tepki olarak kullanmamız gerekmekte. Sessiz kaldıkça, dayatılanlar ne yazı ki normalleşecektir. Bodrum’da yaşıyorsa ödeyecek, katlanacak mantığına artık son verilmesi gerekmekte. Şiddet olmadan da meşru yollarla insanca ve özgürce yaşama hakkımızı kullanabilmeli belki de yeniden elde etmeliyiz. Böylelikle karşımızdaki statukoyu kendini yenilemeye muhtaç bırakabiliriz.

 

SÜNGÜLERE ÇİÇEK TAKANLAR -ABD/1965

 

Pasif direniş olarak da adlandırabileceğimiz bu görüş şiddet içermemesi, vicdani değerleri esas alması, devletin değil insanın üstünlüğü düşüncesi ile yapılan kendiliğinden başlayan ve gönüllülük esası ile devam eden bir eylem biçimidir.

 

Tarihte bir isim, Mahatma Gandhi..

Tarihte en iyi örneklerini Gandhi öncülüğünde sergilemiştir insanlık..
Gandhi, Güney Afrika’da avukatlık yaptığı gençlik yıllarında, Hintli göçmenlere hayatı zindan eden Güney Afrika hükümetine karşı enteresan bir pasif direniş hareketi yapmıştır..Güney Afrika hükümeti Asyalı göçmenleri sınırdan geçmesine yasaklayan hapisle cezalandıran bir kanun uygulamaya başlamıştı.

 


Gandhi binlerce taraftarını sınırı kasten ve büyük kitleler halinde geçmek için teşvik ediyor. taraflar Güney Afrika’yı terk ediyor sonra izin almadan içeri giriyor ve hapse atılıyordu.
Sayısız insanın bu ihlali,hapisleri tıka basa doldurdu ve insanları koyacak hapis kalmadı...
Çaresiz hükümet pes ederek sınır ihlalini cezalandırma kanunu iptal etti....

Bir olursak en güçlü oluruz .. Vatandaş sayesinde ayakta duran tüm statükolar biz elimizi altından çekersek yerle bir olur..Bir olursak tüm zincirleri kırabiliriz..

Unutmayalım ki en umutsuz köle kendini özgür sanandır..



Bu yazı 4361 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI