Bugun...


Av. Kader Çekim Yılmaz

facebook-paylas
BİR KARIM VAR AMA BABASININ EVİNDE (!)
Tarih: 04-08-2021 16:01:00 Güncelleme: 04-08-2021 16:01:00


Ülkemizin  dört bir yanından  felaket haberleri gelmeye devam ediyor. Sel, heyelan,yangın.. He tabii bir de kadın cinayetleri . Ne olursa olsun.. O, olmaya devam ediyor.

Basit bir yangın gibi algıladığımız yangınlar birden her tarafı sardı. Doğa katlediliyor. Küresel ısınmanın etkileri mi, yoksa sabotaj veya terör eylemi mi henüz bu konu da aydınlatılamadı. Hoş küresel ısınmanın da sebebi  insanoğlu ya neyse …

Evet yangınlar oldu. Olmaya devam ediyor. Hadi olmasına engel olamıyoruz. Ama olduktan sonra da yapmamız gerekeni yapamıyoruz. Ne yazık ki yangınlara, erken ve gerekli müdahaleyi yapamıyoruz.

Kocaman bir  ‘YAPAMIYORUZ ‘ diyelim önce . Önce bunu bir kabullenelim. Kabullenelim ki ateş yakacak yer bulamayıncaya kadar yanmaya devam etmesin!

 

BİR GARİP UÇAK SORUNSALI …

 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli bir çıkıp “envanterimizde bizim yangın söndürme uçağımız yok” derken  aradan çok geçmeden  “dünyada az bulunur hava filosuna sahibiz” dedi. Sonra var ama THK’nın uçaklarını güvenilir bulmuyoruza geldi mesele.

 

 

Uçağımız var mı yok mu ?

 

Yangına karadan müdahale edilemeyen durumlarda hava desteği  gerekli. Bölgeden gelen, havadan destek çağrılarına cevap veremiyorsak yoktur ya da yetersiz kalmışızdır. Belediye başkanları çaresizlik içinde yardım bekliyor. Vatandaş yardım bekliyor. Hayvanlar yardım bekliyor. Peki siz daha neyi bekliyorsunuz ??? Bu meseleyi de bir türlü aydınlatamadık . Bunu tartışırken binlerce canlı yok olmaya devam ediyor. Varsa müdahale edilsin yoksa destek isteyelim.

Eskiler derdi ki “bir karım var ama babasının evinde (!)”

 

 

Uluslararası alanda, sosyal medya vasıtasıyla destek bulmaya çalışan insanlar ise bir anda provokatör ilan edildi. Neymiş biz bu kadar aciz bir ülke miyiz ? Kendi kendimize yeteriz (!)

 

YETEMİYORUZ!!!

 

Bunu göremiyor muyuz gerçekten? Yaklaşık 7 gündür birden fazla alanda ciğerlerimiz yanmaya devam ediyor.  Canlılar yok oluyor. Evler , ekinler ,ağaçlar cayır cayır yanıyor…İnsanlar perişan durumda… Yangın sıçraya sıçraya yakıyor canımızı. Bundan daha elzem bir durum var mı ? Yangın Uçağımız veya helikopterimiz  varsa müdahale edilsin ! Yetersizse isteyelim . Bunu tartışmaya bile gerek yok. Bu dünya hepimizin . Sınırlara bu kadar anlam yüklemeyin . Tüm dünya ülkeleri gerektiğinde bir başka ülkeden yardım ister, isteyebilmeli . Çünkü ülke menfaatleri , canlı yaşamı her şeyin üstünde gelir.

Yeri geldiğinde biz de ülke olarak yardımda bulunuyoruz. Türkiye 22 Kasım 2016 başlayan yangınlar için İsrail’e yangın söndürme uçağı gönderdi.  İsrail Başbakanı Netenyahu yangınlara müdahale için Türkiye,Yunanistan,Güney Kıbrıs Rum yönetimi ve İtalya’dan yardım talep etti.

 

Yunanistan  25.07.2021’de İtalya’ya 2 uçak yolladı yangınlara müdahale edilmesi amacıyla..

 

 

 

2020 yılındaki Avustralya yangınında ABD, Kanada,Yeni Zelanda ve Singapur’dan yardım alınarak söndürüldü.

  

 

AMA NE ZAMAN?

 

Normal olan budur. Doğal afetlerde önemli olan hızlı ve etkili müdahale edebilmek . Evet güçlü bir ülkeyiz , evet bunu da başarabiliriz , atlatabiliriz…Ama ne zaman? Zamanla yarışıyoruz. Yangın çok hızlı yayılırken etkin ve erken müdahale etmeliyiz. İş işten geçtikten sonra arzı endam etmenin hiçbirimize faydası olmayacak . Böyle günler partizanlık günleri değil !

 

CEZASI MÜEBBET HAPİS

 

Mevcut yangınlarla ilgili soruşturmalar devam ederken orman yakmanın cezasının kanunlarımızda oldukça ağır yaptırımları olduğunu söyleyebiliriz. Sabotaj ve terör şüpheleri üzerinde de durulurken ormanları yakanlar hakkında, müebbet hapis cezası da dahil olmak üzere farklı yaptırımlar uygulanmaktadır. 

Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verenler 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Kasten orman yakan kişi, 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Devletin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde devlet ormanlarını yakan kişi müebbet hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Bu maddede yazılı suçların işlenmesi sebebiyle, ölüm veya yaralanmanın meydana gelmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı cezaya hükmolunur.”

 

 

 

Yangın alanlarında canhıraş bir şekilde çalışan herkesi tenzihle..

 

“Memleket isterim

Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun

Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.”



Bu yazı 5174 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI