Bugun...



Vize çilesinin acentelere maliyeti 300 bin Avro, 10 bin iptal .

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Schengen vizesi vermesinde yaşanan sorunlar büyüyor. Konsoloslukların geç aylar sonrası için randevu vermesi ve başvuruların reddi rekor düzeye ulaştı. Çile haline gelen vize sorunundan dolayı yurt dışı tur düzenleyen seyahat acentelerinden yapılmış 10 bin kişilik iptal ve bunun neden olduğu 300 bin Avroluk zarar oluştu.

facebook-paylas
Güncelleme: 30-05-2023 22:09:47 Tarih: 30-05-2023 22:04

Vize çilesinin acentelere maliyeti 300 bin Avro, 10 bin iptal .

Ekonomi Gazetesi’nden Selenay  Yağcı’nın haberine göre Türkiye son 8 yıl içerisinde en çok başvuru yapan Rusya Suudi Arabistan Fas, Ukrayna'nın yer aldığı ilk 5 ülke arasında da ret oranı en çok artan ülke oldu 

Vize başvurusunda bulunmak için resmi olarak yetkilendirilmiş kurum olan iDATA üzerinden vize başvurusu için randevu almak istendiğinde en yakında randevu Temmuz 2024.

Schengen vizesi randevularında yaşadıkları sorunlar seyahat acentelerini zor durumda bıraktı. 

Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, "Turu iptal edip ücreti iade ediyoruz" 

Yolcu sayısı azalsa bile turu iptal etmediklerim anlatan Travel Zone'dan Barış Öztürk de "Yolcu vize sorunu yaşadığında günün sonunda bu acentayı da etkiliyor. İtalya. İspanya. Fransa. Geçen yıl yaz aylarında 10 bin yolcu vize sıkıntısı nedeniyle Avrupa'ya gidemedi” diyor.

Şeref Oğuz da konuyu “Vize zulmü giderek ağırlaşıyor” başlıklı yazı ile köşe yazısına taşıdı.

Dr. Şeref Oğuz yazısında şunları söylüyor:

Seçim sürecinin kıyısında başlayan vize zulmü seçimin ardından da sürüyor. Önce yabancı basın ayağı, sonra kredi kuruluşlarının not tehditleri, şimdi vize zulmü ile karşı karşıyayız. Sanatçılarımız konserleri için vize alamaz duruma geldi. Peki, bu ihracat zorluklarına da sıçrar mı?

1970’lerde 3 yılda 1 yurtdışına çıkış ve 200 $'lık harcırah için Ankara'dan karar bekler durumdaydık. Peki, şimdi gittikçe genişleyen yabancı baskısı artacak mı? Bazı devletler, vizeyi bir tür hizmet ihracatı haline getirdiler bile. Günlük, haftalık, aylık ve hatta yıllık vize bedelleri can yakacak düzeye çıkıverdi.

ÜRÜNÜ SERBEST ÜRETENİ BAĞLI

Bugün olan şudur: Türk vatandaşları, konsoloslukta çalışan Türk vatandaşlarına aşağılatılıyor, banka hesabının ayrıntılı dökümünden vukuatlı nüfus suretine dek artık var olmayan belgeler dahi isteniyor. Turistik geziler şöyle dursun, malını sergileyeceği fuara dahi gidemeyen işadamlarımız ile karşılaşabiliriz.

Bu tarife dışı (ve ahlak dışı) engeller sebebiyle zarara uğrayacağımız ortada. Vizeye dair sorunlar eskiden de vardı ama şimdi çoğaldılar. Hatta fuar zamanları ürünleri yurtdışına çıkan ama üreticisine vize verilmediği için fuara gidemeyen iş insanlarımızın ibretlik öykülerini hatırlıyorum

İKİ SORU İKİ CEVAP

Ülkenin risk primi ile pasaport riskinin ne ilişkisi var?

Ülkemizin üzerinden Avrupa’ya ciddi bir göçmen akını var. Köprü coğrafyamız zaten böylesi bir zemin hazırlıyor, Doğu’dan Batı ülkelerine doğru… Bu da Avrupa’ya seyahatte vatandaşlarımıza yönelik algı bozulmasına yol açıyor.

Vize sorunu nasıl aşılabilir?

Bunun için sadece ekonomik parametreler değil, diplomatik ilişkilerin de gelişmesi gerekiyor. Avrupa’da Türkiye algısı, gerek ekonomik durumumuz gerek mülteci hareketliliği sebebiyle eski gücünde değil. Yapılması gereken, sivil toplum örgütlerimiz, bankalar, ihracatçılarımız gibi kurumlarımızın AB’de lobicilik, tanıtım ve imaj düzeltme çalışmalarıdır.

 

TÜRK PASAPORTUNUN RİSK PUANI YÜKSELİYOR

Türkiye’nin kredi risk primi zirvelerde dolaşıyor. 5 Yıllık Kredi Risk Primini Gösteren CDS puanı 679 seviyesinde bulunuyor. Türkiye’nin sadece kredi risk primi yükselmedi. Her alanda risk primi arttı. Öyle ki pasaportun bile risk primi tırmanmış durumda. Bunu vizeler üzerinden izleyebiliyoruz.          

Öğrenci vizesinden turistik vizeye kadar seyahat akışlarında sorunlar çıkıyor AB vizeleri problem oluyor. Sorunlar büyüyerek devam ediyor. Türkiye üzerinden AB’ye iltica etmeye çalışanlarla iş insanları, konferans vermeye giden öğretim görevlileri aynı kefeye konuluyor.

Gümrük Birliği güncellemesi sürecinde acaba şu vize sorunlarımız da gündeme gelemez mi? Bu konuyu bazı STK’larımız kendine dert edinse, Avrupa mahkemelerinde vize mağduriyeti yüzünden hak kaybına uğrayan iş insanlarımız adına davalar açılsa bazı ilerlemeler sağlayabiliriz.

Erdoğan: “Şantaj olarak kullanılan vize sorununu hal yoluna koyacağız”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 79. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada vize sorununu en kısa sürede hal yoluna sokacaklarını söyledi.

 




Kaynak: turizmgazetesi.com

Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI