Bugun...



Ünlü Türk denizcisi Sadun Boro’nun adı şehir hatları vapurunda yaşatılacak

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan ve 2015 yılında 87 yaşında iken yaşamını yitiren dünyaca ünlü Türk denizcisi Sadun Boro’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki şehir hatları vapurlarından birine adının verilmesi için imza kampanyası başlatıldı.

facebook-paylas
Güncelleme: 14-01-2022 21:20:56 Tarih: 14-01-2022 21:15

Ünlü Türk denizcisi Sadun Boro’nun adı şehir hatları vapurunda yaşatılacak

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan ve 5 Haziran 2015 tarihinde 87 yaşında iken tedavi gördüğü >Marmaris’te yaşamını yitiren dünyaca ünlü Türk denizcisi Sadun Boro’nun adının İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki şehir hatları vapurlarından birinin verilmesi için imza kampanyası başlatıldı.

 

GÖKOVA’YA ANITI DİKİLMİŞTİ

Teknesi ve eşi Oda Boro ile birlikte dünya turu yapan ilk Türk denizci olma unvanını alan ve Bodrum’da yaşadığı sürece denizcilere ve mavi yolculuğa katkıda bulunan Sadun Boro adına Bodrumlu denizci ve kaptanlar tarafından 5 Haziran 2017 tarihinde mavi yolculuğun başladığı Gökova’daki Kissebükü Koyu’nda anısına anıt dikilmişti.

 

 

SADUN BORO’NUN ADI DENİZLERDE YAŞASIN

Amatör denizciler ve doğaya saygılı insanlar adına chane.org sitesinde imza kampanyası başlatan denizci  Mehmet Ekrem İnozu “Dünya denizlerinde bayrak göstermiş, dünyayı gezerek bize dünyayı, yaşadıklarını anlatarak ufkumuzu açmış, amatör denizcilerin sembolü olmuş, sivil amiralimiz Sadun Boro ismi denizlerde yaşasın. Bembeyaz bir vapur, boğazım sularında , dolaşıp gelecek nesillere Sadun Boro yu hatırlatsın. Şehir hatlarının İstanbul Büyük Şehir belediyesine başlı olduğunu öğrendim. Denizle iç içe yaşayan İstanbullular için çok güzel olur” diye konuştu.

 

 

SADUN BORO:

Dünyayı dolaşan ilk Türk denizcisi olan Sadun Boro, 1928'de İstanbul'da doğdu. Caddebostan kıyılarında büyüdü ve denizciliğe sandalla başladı. Galatasaray Lisesi'nde okudu. 1948'de İngiltere'ye giderek Manchester Üniversitesi'nin Tekstil Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. İngiltere'deki eğitimi sırasında, 1952'de, bir İngiliz ile Ling adlı 11 metrelik yelkenliyle İngiltere'den Karayip Adaları'na kadar uzanan ilk açık deniz Atlantik aşırı yolculuğunu 6 ay sürede gerçekleştirdi. O tarihlerde Cumhuriyet gazetesinde dizi olan bu gezinin anıları 2004'te 'Bir Hayalin Peşinde' adlı kitaba dönüştü. 10,5 metre boyunda Kısmet isimli teknesi 1963'te Salacak'ta Athar Beşpınar'ın atölyesinde yapımı gerçekleştirildi. 1965'te de Alman asıllı eşi Oda Boro ile beraber dünya turuna çıktı. Onlara Kanarya Adaları'nda aldıkları ünlü kedileri Miço eşlik etti. Üç yıl süren seyahatin anıları Hürriyet Gazetesi'nde yayımlandı. Bu anılar, daha sonra 'Pupa Yelken' adlı kitapta toplandı. Boro ailesi 1977-1979 arasında, o zaman sekiz yaşında olan kızları Deniz'le beraber Karayip Adaları'nı, Amerika'nın doğu sahillerini gezdi. 1980'den sonra Bodrum ve Gökova Körfezi'nde yaşadı. Özellikle Gökova, Göcek, Fethiye gibi güney Ege kıyılarının korunması için çok uğraştı.Gazete ve dergilerde yayınladığı yazılarla gençlere doğa ve deniz sevgisi aşılamayı amaç edindi. Bir Gökova sevdalısı olan Sadun Boro, Okluk Koyu'nun ortasına Denizkızı heykeli yaptırdı. 2004'te 'Bir Hayalin Peşinde' adlı kitabı yayınlandı. 'Vira Demir' adlı son kitabı da denizciler için rehber niteliği taşıyor. Sadun Boro 46 yıl boyunca bindiği ve yaklaşık 150 bin deniz mil yapan 'Kısmet' adlı teknesini İstanbul'daki Rahmi Koç Müzesi'ne bağışladı. Peşinden yeni satın aldığı 'Sonbahar' isimli katamaran teknesine Okluk Koyu'nda yaşamını sürdürdü. 5 Haziran 2015'te hayatını kaybetti.




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AKTÜEL Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI