Bugun...



Uçan avukat kanseri sporla yendi dünyanın zirvesine adını yazdırdı

İzmir’de yaşayan ve Türk atletizminin yüksek atlama branşında yetiştirdiği ve onlarca kez Milli formayı giyerek defalarca rekor 52 yaşındaki İzmirli atlet Aycan Kurtcan, yakalandığı kolon kanserini gönül verdiği spor sayesinde yendi. Kurtcan kanser sonrasında geçtiğimiz yıl dünya atletizm listesinin zirvesine adını yazdırmayı başardı.

facebook-paylas
Tarih: 07-03-2021 09:59

Uçan avukat kanseri sporla yendi dünyanın zirvesine adını yazdırdı

ANTERHABER- ÖZEL: Pistlerle 13 yaşında tanışan ve gençliğinde kırdığı rekorlarda  'Uçan kız' olarak anılan Avukat Aycan Kurtcan rekorlarla dolu yaşantısını kanseri atlatma sürecini ve yeniden dünya şampiyonu olmasının sürecini anterhaber’e anlattı. Kurtcan hafta sonunda İstanbul’da düzenlenen Salon Masterlar Türkiye şampiyonasında üç branşda Türkiye Şampiyonu oldu.

İzmir’de yaşayan ve 13 yaşında başladığı atletizmde 16 yaşında genç Milli takıma girerek yüksek atlama kategorisinde 50’ye yakın Milli olan ve onlarca Türkiye rekoru kıran evli ve iki çocuk annesi Aycan Kurtcan atletizmdeki örnek yaşantısını ve üç  yıl önce yakalandığı kolon kanseri ile mücadelisini anlattı.

 

 

KOLON KANSERİNE YAKALANDIM AVRUPA VE DÜNYA ŞAMPİYONU OLDUM

 

Atletizm yaptığı süre içerisinde uluslar arası yarışmalarda Balkan ve Avrupa şampiyonu olan Kurtcan üç yıl önce aniden ortaya çıkan hastalığı nedeni ile önce büyük bir şok yaşadığını belirterek “Kolon kanseri teşhisi koydular ve bunun genetik olduğunu öğrendim.  O dönem Uluslararası Masterlar Atletizm Şampiyonası ve Avrupa  Masterler Salon Atletizm Şampiyonası'na hazırlanıyordum. Hastalığıma rağmen asla pes etmedim, atletizmden vazgeçmedim. Tedavi gördüğüm süreç içerisinde de antrenmanlarımı sürdürdüm. Yarışlara katılabilmek için tedavi sürecimi erteledim ve yarışlardan altın madalya ile döndüm" dedi.

 

İNANMAK MUTLU OLMAK VE SPORA BAĞIMLILIK KANSERİ YENMEMİ SAĞLADI

 

9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirip avukatlığa başladıktan sonra 24 yaşında aktif sporculuk kariyerini sonlandıran ve 34 yaşında yeniden pistlere dönen Kurtcan, kolon kanseri ameliyatı olduğunu ve  8 kür kemoterapi tedavisi gördüğünü belirterek “ İnanmak, mutlu olmak ve sporğa bağımlılık bu hastalıkla mücadelemde bana güç verdi. Kemoterapiler kolay değil, bazen yürüyecek hali kendimde görmüyordum. Ancak atletizm ve spora olan sevgim hiçbir koşulda bitmedi. Ayağa kalkamayacak kadar güçsüz olduğumu hissetiğim anlarda bile atletizm sahasının yolunu tuttu. İnancım ve hedeflerim vardı. Düzenli idmanlar yapmaya başladım ve kanseri yendim" diye konuştu.

Kemoterapinin ardından yaklaşık 4 ay sonra yeniden pistlere döndüğünü söyleyen Aycan Kurtcan, "Türkiye Masterler Salon Şampiyonası'nda yarıştım ve 4 altın madalya kazandım. Daha sonra Balkan Şampiyonu oldum.  Polonya'da ise Dünya Masterlar Salon Atletizm Şampiyonası'na katılarak 4'üncü oldum. Balkan rekorunu kırdım" ifadelerini kullandı. 

 

 

HASTA HALİMLE YARIŞTIM, KÜÇÜK AYCAN BANA BÜYÜK MOTİVASYON OLDU, SON ŞAMPİYONADA ALDIĞI MADALYALARI KÜÇÜK AYCAN’A HEDİYE ETTİ

 

Hasta olduğu süreç içerisinde bir arkadaşının kendisine hediye ettiği Küçük Aycan maketinin kendisine uğur ve moral getirdiğini hiçbir yarışta onu yanından ayırmadığını belirten  Aycan Kurtcan geçtiğimiz hafta sonunda İstanbul’da yapılan Türkiye Masterlar Salon Atletizm Şampiyonası’nda uzun atlama, üç adım atlama ve yüksek atlama branşlarında üç birincilik aldı.

Kurtcan aldığı madalyaları yanındaki Küçük Aycan’ ın boynuna takarak  pistte bol bol poz verdi.

 

 

SALGINDAN KORUNMANIN EN BÜYÜK DOSTU SPORDUR

 

 Kurtcan, "Şu an maalesef koronavirüs salgınını yaşıyoruz. Salgından korunmanın yolu ve bağışıklık sisteminin en büyük dostu spordur. Her yaştaki insanlar sporlarını aksatmasınlar. Ben yeni bir sayfa açtım hayatımda. Sporla yaşama tutundum, halen de sporumdan vazgeçmiyorum. Tedavi sürecinde bedenim ne kadar yıpransa da ben vazgeçmemeyi bildim. Bebek gibi emekleyerek başladım ve şimdi rekorlar kırmış bir sporcu olarak ayaktayım. Kendi mucizemi gerçekleştirdim. Bütün bu sürecin ardından 4 Türkiye şampiyonluğu, 1 Balkan şampiyonluğu, 3 Balkan ikinciliği, dünya dördüncülüğü, 7 Türkiye rekoru, 2 Balkan rekoru kırarak hayatımın kahramanı oldum" şeklinde konuştu.

DÜNYANIN ZİRVESİNE YERLEŞTİ

Kurtcan 2020 yılında Avrupa şampiyonu olarak üç adım atlama branşında elde ettiği 10.09’luk derecesi ile dünyanın en iyi 37 atleti arasında Dünya Atletizm Federasyonu tarafından en iyi atlet sıralamasında 1. Liği elde etti.

 

HEDEFİM 100 YAŞINDA 0.80 METRE ATLAYIP DÜNYA REKORUNUN SAHİBİ OLMAK

 

Kurtcan nefesi yettiğince yarışmalara ve atletizme devam edeceğini belirterek “Asıl hedefim 100 yaşında yüksek atlamada 0.75 olan dünya yüksek atlama rekorunu 5 cm. geliştirerek 0.80. m.ye çıkarmak olacak. Pozitif düşünmek dengeli beslenmek sürekli sporun içinde kalarak yapamayacağınız bir şey olmadığına inanıyorum” diye konuştu.

 

 

 

 

 


 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SPOR Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI