Bugun...



Üç günlük göçün yaratacağı covid 19 kaosunu sağlık sistemimiz kaldırmaz

17 Günlük tam kapanma sürecinin başlaması ile birlikte son üç günde turizmin başkenti Muğla’nın Bodrum ilçesine akanlarla birlikte nüfus 600 bini buldu. İlçede sadece 28’i yoğun bakım ünitesi olmak üzere 300 yatağın bulunduğu ilçede tüm yatakların tamamına yakının dolu olduğu belirtildi.

facebook-paylas
Güncelleme: 30-04-2021 14:02:48 Tarih: 30-04-2021 13:57

Üç günlük göçün yaratacağı covid 19 kaosunu sağlık sistemimiz kaldırmaz

ANTERHABER: ÖZEL: Nüfusu göç ile birlikte 2 milyonu aşan Muğla ili genelindeki hastanelerde ise 2500 yatak, 251 adet yoğun bakım ünitesi yatağı olduğu belirtildi. 170 bin nüfuslu Bodrum’da yatak kapasitesinin en az 4 misli daha fazla olması gerektiğini belirten Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin “Bunun adı tam kapanma değil, tam kapanamamadır. Canlı yayın ile kapanıyoruz denilmez,  millet haberi olunca üç gündür Muğla’ya göç ediyor. Bodrum başta olmak üzere tüm ilçelerimizde ve merkezde yüzde yüz doluyuz. Bodrum ve Muğla bu kapasiteyi sağlık açısından kaldıramaz” diye konuştu.

 

17 günlük Tam Kapanma açıklamasının ardından Muğla’nın Bodrum başta olmak üzere Marmaris, Datça ve Fethiye ilçeleri ikinci konut ve tatilcilerin akınına uğradı.

 

YALIKAVAK MAHALLESİ NÜFUSU 21 ‘NDEN 55 BİNE ÇIKTI, MUHTAR UYARIDA BULUNDU

 

Bodrum’un Yalıkavak Mahallesi Muhtarı Ali Çınar yaptığı açıklamada mahal nüfusunun üç günde yüzdü yüzün üzerinde arttığını belirterek “Yalıkavak mahallemizin nüfusu 21 bin iken üç gün içerisinde gelen yazlıkçılarla birlikte 55 bine çıktı. Covid 19 salgınının mahallemize etkisi olacak gibi görünüyor. Lütfen evlerinizden dışarı çıkmayın, maske mesafe kurallarına uyalım. Yapacağınız her şey kendi sağlığınız için” diyerek uyarılarda bulundu.

 

(Bugün Bodrum)

 

YÜZDE YÜZÜN ÜZERİNDE ARTAN NÜFUSA YATAK YETMİYOR

 

Sağlık yetkilileri Bodrum’un Devlet Hastanesi ile iki özel hastanede toplam yatak kapasitesinin 28’i yoğun bakım ünitesi olmak üzere toplam 300 olduğunu ve bunların tamamen dolu olduğunu belirtildi. Bodrum’un nüfusunun son üç gün içerisinde 600 binlere dayanması üzerine Bodrum Belediye Başkanı CHP’li Ahmet Aras’ta basın toplantısı ve belediyeden açıklamalar yaparak gelenlere sokağa çıkmamaları ve pandemi kurallarına uymaları konusunda sık sık uyarılarda bulunmaya başladı.

Muğla ili genelinde ise yatak sayısının 2500 yoğun bakım yatak sayısının 251 olduğu, yoğun bakım ünitelerinde yatan hastaların yüzde 70’ni Coronavirüs hastalığına yakalananların oluşturduğu belirtildi. Nüfusun 2 milyonu aşması nedeniyle Muğla ili genelinde yatak sayısının en az 5 bin, yoğun bakım ünitesindeki yatak sayısının ise 1000’in üzerinde olması gerektiği belirtildi.

 

TAM KAPANMADA YOĞUN ARAÇ TRAFİĞİ

 

Bodrum’da bugün tam kapanmaya rağmen şehir merkezindeki Kıbrıs Şehitler Caddesi ile Emin Anter Bulvarı’nda yoğun araç trafiği olduğu görüldü.

Emekli Prof. Dr. Ali Ceylan “170 bin nüfuslu Bodrum’a 300 yatak kapasitesi ve yoğun bakım üniteleri zaten yetmiyordu, üç günlük kapanmayı fırsat bilenler Bodrum’a geldiler ama gerçekte burada yaşamları daha  da tehlikede çünkü burada Covid 19 salgını ani artış gösterirlerle ne Bodrum’un ne Muğla’nın sağlık kapasitesi bunu kaldırmaz, gelenler Bodrum’a girer girmez rahatlama içine giriyorlar, ama asıl tehlike burada” diye konuştu.

 

 

CANLI YAYIN İLE  TAM KAPANMA ÇAĞRISI OLMAZ, BUNUN ADI OLA OLSA TAM KAPANMAMA OLUR

 

Hatalar zincirinin en baştan başladığını belirten Muğla Tabip Odası Başkanı Cafer Şahin ise açıklamalarda bulunarak “Tam kapanma yapacaksanız, tam kapatacaksınız. Üç gün önceden duyuru yaparak davul zurna ile haber verir gibi tam kapanma olmaz. İnsanlara üç gün göç etme fırsatı verdiler, bunun adı olsa olsa tam kapanmama olur” diye konuştu.

 

MUĞLA SAĞLIK SİSTEMİ BU YÜKÜ KALDIRAMAZ

 

Şahin Muğla ili ile başta Bodrum olmak üzere Marmaris, Fethiye, Datça ve Milas gibi kıyı kentlerine büyük bir akın olduğunu belirterek “Nüfusumuz 1.1 milyondan, şimdi 2 milyonlara dayandı. 2020 haziranda ki rahatlama sürecindeki aynı dönemi yaşıyoruz. 11 Mart 2020 tarihinden sonra ki en tehlikeli sürecin içerisindeyiz. Tam kapanma dedikleri bu olamaz. Örneğin ben işyeri hekimiyim ve 55 işyeri ile ilgili yetkiliyim, bu 55 işyerinin tamamı açık şu anda, işçiler görevliler her yerde, dolaşıyor, geziyor, büyükşehirlerden gelenlerle birlikte hareket ediyor. Muğla ili ve ilçelerindeki gerek hastaneler ve gerekse yoğun bakım üniteleri şu anda yüzde 70 diyorlar ama bunun içinde çocuk ve kadın doğum yoğun bakım üniteleri de var, covit 19 ile ilgili yoğun bakım yataklarının tamamına yakını dolu” ifadeleri kullandı.

 

BODRUM, DATÇA., MARMARİS VE FETHİYE’YE AKIN AKIN GELENLER  HASTALIK POPÜLASYONUNU YAYACAKLAR 10 GÜN SONRA DURUM ÇOK TEHLİKELİ OLABİLİR

 

Üç gündür Bodrum başta olmak üzere Marmaris. Datça ve Fethiye gibi kıyı illerine büyük göç olduğunu belirten Şahin “Büyük şehirlerden akın akın gelenler hastalık popülasyonunu buraya yaymaya başlayacaklar, 10 gün sonra Muğla ili olarak büyük bir sağlık krizinin içerisinde olabiliriz. Ayrıca aşılama çalışmalarında çok yavaşladı ve adeta durdu. Bu gidişle 2021’i bırakın 2022 ve 2023 yılında bu salgınla mücadelede devam ediyor olacağız. İşçi bayramını kutlamaya çalışıyoruz ama bu bayram, yani 1 Mayıs işçinin emekçinin bayramı değil hastalığı olacak” ifadelerini kullandı.




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI