Bugun...



Türkiye ve dünya su altı arkeolojisinin babası George Bass yaşamını yitirdi

Türkiye’de sualtı arkeolojisinin babası olarak bilinen dünyaca ünlü ABD’li arkeolog Prof. Dr. George Bass yaşamını yitirdi.

facebook-paylas
Güncelleme: 03-03-2021 19:34:34 Tarih: 03-03-2021 19:28

Türkiye ve dünya su altı arkeolojisinin babası George Bass yaşamını yitirdi

 

Muğla’nın Bodrum ilçesi ve Ege kıyılarında Türkiye’deki  ilk su altı kazılarını başlatan ve tarihin babası olarak bilinen ve  BOSAV (Bodrum ve Karya Bölgesi, Kültür, Sanat ve Tanıtma Vakfı)’na üyesi olan ABD’li su altı arkeoloğu Prof. Dr. George Bass ABD’nin Teksas Eyelati’nde yaşamını yitirmesi arkeoloji dünyasında büyük üzüntü yarattı.

 

1950’li yıllarda başlattığı  Gelidonya Burnu Batığı ile başlayan ve yaklaşık 50 yıl süren sualtı macerası boyunca Prof. Bass, birçok sualtı batığını ve paha biçilmez tarihi eseri gün ışığına çıkararak, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmesini sağladı. Yaşamının yarım asırdan fazlasını Türkiye’ deki sualtı hazinelerinin bulunmasına adayan ve “Arkeolojinin Babası” olarak tanınan Amerikalı sualtı arkeoloğu Prof. Dr. George Bass ilk kez 1953 yılında geldiği Bodrum’ a eşi Ann Bass ile 6 yıl önce ev satın alıp yerleşme kararı aldıktan sonra bu kezde Türk vatandaşı olmuştu.

 

 

TÜRKİYE ARKEOLOJİSİNE ÇOK ÖNEMLİ ESERLER KAZANDIRDI

 

 Evli ve iki çocuk babası 85  yaşındaki Bass Türkiye’ de ilk kez  1957 yılında Gordion kazılarına katılmıştı.  Teksas A&M Üniversitesi Sualtı Bölüm Başkanı  Bass Amerika, Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinde yaptığı kazılarda 80’den fazla tarihi batığı gün ışığına çıkardı. Bass 1958 ‘ li yıllarda Bodrum bölgesinde kazılara başladı. Bass 1960 yılında o zaman Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan Bodrum Kalesi’ nin onarılıp bakıma alınması ve ardından Müze olması için girişimlerde bulundu ve bunu başardı. Müze 1962 yılında resmiyet kazandı. 1972 yılında bir çok ulustan araştırmacının olduğu ve Afrika,Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’da birçok sualtı kazıları gerçekleştiren Sualtı Arekoloji Enstitüsü (INA) yı Bodrum’da kurdu. Bu enstitüde hem Türk hemde dünyanın sayılı arkeologların staj yapmasını sağladı. Bass BodrumKaymakamlığı tarafından 1985 yılında Fahri Hemşerilik unvanı verildi. ABD eski başkanı George W,Bush ise başkanlık yaptığı 2004 yılında Bass’a Amerika’nın en üstün madalyalarından sayılan Ulusal Bilim Madalyası verdi.

 

 

KIBRIS BARIŞ HAREKATINDA TÜRKİYE’Yİ SAVUNMUŞTU

 

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi eski Müdürü Oğuz Alpözen  yaptığı açıklamada “Türkiye’nin sualtı hazinelerinin bulunup ortaya çıkarılması, Bodrum Müzesi’ni dünyanın sayılı müzeleri haline getirilmesinde ve baştan ben olmak üzere arkeolog Dr. Can Pulak, arkeolog Harun Özdaş gibi ünlü bilim adamlarımızın yetiştirilmesinde büyük payı olan Arkeolojinin Babası Bass’ ın  hem Türkiye hemde dünya sualtı arkeolojisine yaptığı hizmetler unutulmaz. Aynı zamanda çok iyi bir Türk dostu olan George Bass 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı’nda “Türkiye bu harekatında haklıdır” diyerek savunan tek yabancı profesördür.  Türkiye’ deki su altı arkeolojisinin canlanmasını, tanınmasını ve su altı zenginliklerinin dünyaya tanıtılmasını sağlayan Bass’ ın ölümü hepimizi çok derinden üzdü” diye konuştu.

 

Prof. Dr. George Bass kimdir?

 

“Sualtı Arkeolojisi’nin Babası” olarak bilinen Prof. George Bass ilk sualtı kazısını 1960 yılında Pennsylvania Üniversitesi doktora öğrencisi iken Finike yakınlarındaki Gelidonya Burnu’nda gerçekleştirdi. Aynı yıl, o tarihte günümüzün Kültür Bakanlığı’nın görevini üstlenmiş olan Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izin alarak sağladığı özel mali destek ile Bodrum Müzesi’nin yıkık haldeki Bodrum Kalesi içinde kurulmasına ön ayak oldu 1962 yılında müze resmiyet kazandı, ve zamanla Akdeniz’in en önemli sualtı arkeoloji müzesi halini aldı. 1961 ‘li yıllarda Yassıada’da gerçekleştirdiği kazılar esnasında sualtı arkeolojisinin tekniklerini geliştirdi. 1972’de bir çok ulustan araştırmacının olduğu ve Afrika, Asya, Avrupa, ve Kuzey Amerika’da sualtı araştırmaları gerçekleştiren Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü’nü (Institute of Nautical Archaeology –INA)Bodrum’ da  kurdu. Daha sonra da Teksas A&M Üniversitesi’nde Türkiye dahil olmak üzere, dünyanın her köşesinden öğrencilerin katıldığı sualtı arkeolojisi programını başlattı.  Bodrum yakınlarındaki Yassıada’da iki Bizans batığı kazısını gerçekleştirdi. Dünyada bilimsel araştırma için tasarlanan ilk denizaltı, Asherah’ı imal ettirip Türkiye’ye getirdi ve Yassıada’da kullandı. 1975 ‘ te Şeytan Deresi, 1976-79 yılları arasında Marmaris yakınlarında Serçe Limanı , 1982 yılında da kazısı yapılmış dünyanın en eski batığı olan Uluburun batığını buldu kazısını yaptı.

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI