Bugun...



Türk Fizik Derneği kongresi ciddi bilimsel uyarılarla başladı "Mikro dalga ve biyolojik silah savaşlarına hazırlıklı olmalıyız"

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bugün başlayan ve Türkiye’nin en önemli fizik bilimsel toplantısı olan Türk Fizik Derneği 37. Uluslararası Fizik Kongresi onur ödüllerinin verilmesi ile başladı.

facebook-paylas
Güncelleme: 01-09-2021 14:24:16 Tarih: 01-09-2021 14:14

Türk Fizik Derneği kongresi ciddi bilimsel uyarılarla başladı

Kongrenin açılışnad konuşma yapan Türk Fizik Derneği Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş “Fizik bilimi alanındaki ğgüncel bilimsel çalışmaları sunabilen, bu sayede yüksek katılımlı bir kongrede iş birliklerinin doğmasına sebep olan sektörel uygulamalar ve araştırmalarla ilgili  güncel bilgileri de edinebilmek gibi amaçlar doğrultusunda yerli ve yabancı tüm akademisyenleri ve lisans/lisansüstü öğrencileri biraraya getirerek bilimsel niteliği yüksek büyük bir platform sunan önemli bir organizasyon olması  nedeniyle önem taşıyor” dedi. Kongrenin açılış konuşmalarının ardından aralarında Sözcü yazarı Sultan Uçar’ın bulunduğu kişilere onur ödülleri verildi.

 

Muğla’nın Bodrum ilçesinde ki Herodot Kültür Merkezi’nde bugün başlayan ve 1-5 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek “Türk Fizik Derneği 37. Uluslararası Fizik Kongresi” bilimsel toplantısı 1 - 5 Eylül 2021 tarihleri arasında yapılacak. Yüzyüze ve online olarak ZOOM uygulaması üzerinden başlayan toplantının açılışına CHP’li belediye Başkanı Ahmet Aras, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Fizikçi Rektörü Sayın Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Ardahan Üniversitesi Fizikçi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mehmet Biber, Celal Bayar Üniversitesi Fizikçi Rektörü Sayın Prof. Dr. Ahmet Ataç, Fırat Üniversitesi Fizikçi Rektörü Sayın Prof. Dr. Fahrettin Göktaş ile bilim insanları katıldı.

 

AKKUŞ KONGRENİN KONU BAŞLIKLARINI SÖYLEDİ, DÜNYAYI BEKLEYEN TEHLİKELERİ ANLATTI

 

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Baki Akkuş konu başlıklarının Vietnam’ın Yükselişi, Küresel Çip Pazarı, Yeni teknoloji Silahı  Mikrodalga, Virüsler Biyolojik Silahmı?,  NASA’ dan Dünya Ekonomisi’ni Alt Üst Edecek Hamle ve Mars Yolculuğu olarak belirlendiğini söyledi. Akkuş “Her bir konu başlığı çok önemli ancak ülke olarak yakından takip etmemiz gereken şu anda savaş jetlerine entegre edilmesi beklenen mikrodalga silahlarla düşman kuvvetlerinin elektronik  istemlerinin hedef alınması planlanıyor. Ayrıca virüsler  ABD’den yapılan endişe verice bir açıklamaya göre evet Virüsler silah olarak kullanılabilir. Bu nedenle ülke olarak bilimsel araştırmalara bütçe ayrılması konusunda ne yazıkki yeterli değiliz. Bu nedenle biyolojik öncesi ve sonrasında mücadele etme ve her türlü tehditleri bertaraf etme konusunda önlemleri almalı bu yönde çalışmalarımızı hızlandırmalıyız” dedi.

 

 

AKKUŞ : TÜRKİYE AR-GE ÇALIŞMALARINA HIZ VERMELİDİR, DEDİ CİDDİ UYARILARDA BULUNDU

 

Akkuş konuşmasının devamında ise “THOR’un kısa menzilde dron ya da dron sürülerini mikrodalgaya maruz bırakarak, elektronik aksamını körelttiği belirtiliyor.ABD’de dronlara karşı lazer silahlar da geliştirilmişti.Uzmanlar, “Lazer silahları keskin nişancı tüfeğine benzetirsek, onların yanında THOR pompalı tüfek sayılabilir” diyor. ABD Hava Kuvvetleri, üslerin dronlara karşı savunmasında orta/uzun menzilli mikrodalga sistemi CHIMERA üzerinde de çalışıyor.Türkiye’de mevcut olan Savaş Uçakları, İHA’lar, SİHA’lar Helikopterler ve Askeri Amaçlı Dronlar gibi hava savunma gücümüzün bu mikrodalga silahlarına karşı engelleyici/önleyici AR-GE çalışmaları yapılmalıdır” dedi.

 

SÖZCÜ YAZARI SULTAN UÇAR’A ONUR ÖDÜLÜ VERİLDİ

 

Akkuş’un konuşmalarının ardından fizik alanında yaptığı çalışmalar ve hizmetler, bilimsel araştırmalar ile destek verenlere ödülleri verildi. Türk Fizik Derneği 2021 Kamu Özel Onur Ödülü Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’a,  Türk Fizik Derneği 2021 Basın Özel Onur Ödülü  Sözcü Gazetesi yazarı Sultan Uçar’a verilirken törende ayrıca Türk Fizik Derneği 2021 Prof. Dr. Engin Arık Bilim İnsanı Ödülü,   Türk Fizik Derneği 2021 Prof. Dr. Şevket Erk Genç Bilim İnsanı Ödülü,  Türk Fizik Derneği 2021 Uluslararası Özel Onur Ödülü, Türk Fizik Derneği 2021 Sanayici ve İş Adamı Özel Onur Ödülü ve Türk Fizik Derneği 2021 Onur Ödülleri verildi.

 

 

HAYATIMIN EN ZOR GÜNÜNDE EN ANLAMLI VE ÖZEL BİR HEDİYE ALDIM

 

Prof. Dr. Baki ÜAkkuş ve Ahmet Aras’tan ödülünü alan sultan Uçar yaptığı konuşmada “Yaklaşık bir ay önce çok önceden geçirdiğim bir trafik kazası nedeniyle sağlık sorunları yaşıyordum. Bilinç kapanması sorunu ile mücadele edip tedavi görüyordum. Ciddi bir sağlık sorunumuz olduğunu görüyorduk, ortadaydı. Çapa Tıp Fakültesi’ndeydim. Fakülteden çıktım, kendimi kötü hissettiğim bir zaman diliminde Baki Akkuş  hocamız aradı. Yağmur yağıyordu, yapraklar dökülüyordu masanın üzerine. Nasıl yani şimdi benim kafamı mı kıracaklar bu hocalar diye düşündüm. Geldiğimiz nokta bu yani artık diye düşünürken hayatımla ilgili, hocam dedi ki ‘Sultan hanım biz size fizik ödülü vermek istiyoruz.’ Nasıl yani böyle bir günde mi, bu kadar mı tesadüf? Aynı gün hem fiziken bir müdahalede bulunulacağından söz ediliyor, aynı gün bir fizik ödülünden söz ediliyor. Tabi haklı olarak gerekçelerini hocamıza sorduğumuzda, hocalarımız yazılarımızı akademik olarak verilerin çelişmediği yönünde hem fikir olduklarını bize aktardı. Büyük bir memnuniyet duydum ben bundan. Aslında fiziği bu kadar sevdiğimi bilmiyordum ve fizik ya da sayısal bilimlerin, sosyal bilimler alanında çalışanlarla bu kadar iç içe olduğunu fark etmiyordum. Fizik, günlük hayatımızda olduğu kadar bizim yazı dilinde de, basında da, medyada da yüreklilik ve gerçekliğe yaklaşma noktasında işimizi o kadar çok kolaylaştırıyormuş ki biz bunu çokta fark edememişiz. Siz iyi ki varsınız.” diye konuştu.

 

BİLİM İNSANLARIMIZIN YURT DIŞINA KAÇIŞLARI DURDURULMALI

 

Sultan Uçar konuşmasının devamında ise "Tüm bunları bilimsel verilerle desteklemeye ihtiyacımız var. Tabi biz bilime uzak insanlar değiliz. Bilimin gücüne inanan insanlarız. Cumhuriyet henüz kurulum aşamasındayken ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bilim insanlarını tren garından uğurladığını ve Cumhuriyet kurulurken dinamik kadroların kalkınmada çok öncelikli, proje de zaten o büyük insanların yurt dışında yetişip bilinçle ve vatan sevdasıyla millete geri döndüğünü gördük ve yine dünyada bir insanlık suçu olarak görebileceğimiz 1940’lı yıllara damgasını vuran Hitler dönemi sırasında Almanya'da yaşayan Alman bilim insanlarının ülkemizde ev sahipliğinde Türkiye’yi dünyanın gözünde ve gönlünde Cumhuriyet’in daha ilk yıllarında yeni kurulan, henüz daha ekonomik kalkınmasını tamamlamamış bir ülke olmasına rağmen bilimin sığınabileceği bir kapı haline getirmiştir. Yine ne yazık ki 1950’li yılların ilk yarısından itibaren Türkiye’den bilim insanlarımız çok ciddi bir şekilde yurtdışına gitmektedir ve bu gidiş halen büyük bir hızla devam etmektedir. Üzülerek görüyoruz ki Türkiye benliğini kaybetmektedir, beyin göçü yaşamaktadır. Türkiye'de eğer biz evlerimizde sıcacık oturmak, günlük sosyal sohbetlerimizi ve sosyal medyacıları, sosyal alanda çalışan insanlarla mutlu ve mesut yaşamak istiyorsak ve kahkayla gülebilmek istiyorsak, kahkalarımızın içini doldurabilmek istiyorsak, bilim insanlarımızı ülkemizde tutmak gibi bir derdimiz, bir önceliğimiz olmak zorundadır. Bu pandemi döneminde hepinizin malumudur ki okulları en uzun süre kapatan 5 ülkeden biriyiz. Bilim insanlarımızın ekonomik olarak bir sıkıntı içerisinde projelere odaklanma güçlüğünü birebir üniversitelerde tanık olduk. Bunlara tanık olmak istemiyoruz. Bilim insanları sadece çalışma alanlarıyla gündemde olmasını istiyoruz ki oluyorlar. Ben bilim insanlarının zekasına güveniyorum. Önlerinin açılması gerektiğini düşünüyorum. Önleri açıldığı zaman nasıl mucizeler yaratabileceklerini insanlıkta görüyor. Zaten insanlar geçmişten bu güne kadar çok ciddi katkılar sağladılar. O insanlığın bir parçası olarak bugün sizin karşınızda olmamı ben bilime borçluyum. Çünkü geçirdiğim travmalar sonucu ne yazık ki ayakta durabilme yeteneğimi bile kaybetmiştim. Çok ağır bir trafik kazası geçirmiştim. Burada karşınızda olabilme mutluluğunu gerçekten bilime borçluyum” dedi.

 

Dünyanın farklı ülkelerinden 31 çağrılı konuşmacının yer aldığı kongreye yaklaşık 400 bilim insanı katıldı. Fizik kongresinde bu yıl 200’den fazla sözlü bildiri ve 60 adet poster bildirinin sunulacağı açıklandı. Kongre ödül töreninin ardından Avrupa’nın önde gelen araştırma merkezi Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi - CERN ile ilgili bir İnsanlık İçin hızlandırıcı Teknolojileri isimli bir panel gerçekleştirildi.  Panelin moderatörlüğünü  Serkant Ali Çetin (İstinye Üniversitesi) yaptı. Panele konuşmacı olarak Karl Jakobs (Freiburg Üniversitesi) , Joachim Mnich (CERN) , Tatsuya Nakada (CERN), Saleh Sultansoy  ( TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ) ve Frank Zimmermann (CERN) katıldı.

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI