Bugun...



Turizmcinin tepki çeken açıklaması. Sosyal medyada turizm çalışanlarından 'linç yedi'

Otelciler son yılların görülmemiş personel sıkıntısını yaşıyor. ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir basına verdiği demeçte 10 bin lira maaşla bile personel bulamadığını söylemişti. Otelcilerin personel sıkıntısıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yapan Demir'in demeciyle ilgili haberlerin altına turizm çalışanları yorum yağdırdı.

facebook-paylas
Tarih: 27-05-2022 17:13

Turizmcinin tepki çeken açıklaması. Sosyal medyada turizm çalışanlarından 'linç yedi'

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, bu sezon pek çok otelin personel yetersizliği nedeniyle açılamadığını söylemişti. 10 bin liraya kadar çıkan maaşla personel arayan otelcilerin olduğunu ancak bulamadıklarını belirten Demir, "Öyle ki personelsizlikten ıstırap çekiyoruz. Turizmci arkadaş beni arıyor, personel aradığını söylüyor, yardım istiyor. Eskiden bulaşıkçı zor bulunurdu, şimdi resepsiyona kimseyi bulamıyoruz. İşlettiğim resort otelde 14 kişiyi istihdam etmek lazım. Ancak yine de şanslıydım, 7 personel bulabildim. İki personel bulabilmiş arkadaşlar, bu sayıyı 7’ye çıkardığında otelini açacak ama bir aydır personel bulamadığı için açamıyor." diye konuşmuştu.

Demir'in bu açıklamalarına sosyal medyada turizm çalışanlarından yoğun tepki geldi.

Turizm Ajansı'nın Demir'in 'Bu maaşa eleman bulamıyoruz, oteller sezonu açamıyor' başlıklı haberinin altına da yorum yağdı.

 

Habere gelen bazı yorumlar şöyle:

-Ben o sömürge sisteminde 25 yıl çalıştım, yaşım 43 ve 25 yılda 2000 gün sgk primi yapabildim ve ancak geçinebildim, hiçbir birikim yapamadım.4-5 aylık sezonda 15-17 saat çalış, sezon bittiğinde kapı dışarı..öyle ki işsizlik maaşına bile kriterlerimiz yetmediği için hiç maaş alamadım..yillarca bayram,seyran hicbir sosyal faaliyet yaşamadım..gecem gunduzum belli değildi. suriyeli,afgan çok..gidin onları alın köle pazarınızda çalıştırın..2 yabancı dilim ana dili seviyesinde,yurtdışı tecrübemde var ama kendimi size hizmet ettirmiyorum son 3 yıldır.. çiftçilik yapıyorum çok şükür kazancım azda olsa huzurluyum,akşam evime gidip ailemle vakit geçirebiliyorum.

 

-Turizm işçilerini mesleğine küstürdünüz 7 ay çalıştırıp işiniz bitince kapı önüne koydunuz, yıllardır turizmde çalışıyorum ne yeterli maaş veriyorsunuz ne bayram tatili var nede özel gün tatili var Evlendim 3 gün sonra işe başladım (evlenip 2. Gün işe başlayan bile var) Sadece Çeşme de değil Antalya'da bile herkes  kalifiye eleman arıyor, (Genel olarak yazıyorum)

 

- Bi sezondaki kazancınızla işveren olarak sizler malınıza mal katacaksınız. Çalışanlarınıza gelince üç dört ay için en fazla aylık 10.000.Tl. ücret vereceksiniz.. Çalışanlarına ayda en az 20.000 TL net ücret vermelisin ki diğer sezona kadar geçinebilsin çalışanların. Rab bana Rab bana.. bide en fazla dediğiniz açlık sınırında ki ücret

 

-Bunca yorum boşuna değil herhalde bana söyleyecek bir şey kalmadı.. gerçi söylemek istediğim bir şey var şu 8000 10000 maaşları gözünüzde büyütmeyin patron beyler ben kira ödemiyorum yaşantımda hiç-bir lüks yok çocuğum devlet okuluna gidiyor sadece 3 kişilik ailemle ayda 13000 tl nin altına düşemiyorum kıyma 160 tl peynir 120 tl olmuş

 

-Çalışma saatleri, günleri (yani haftalık çalışma saatleri) belli, kalacak yer, yiyeceği belli, maaşı belli mi? Fazla çalışmaya mesai ücreti var mı? Yılda kaç ay çalışacağı belli mi? Bunlar oturuluo konuşuluyor mu? Kontrat yapılıyor mu? Yoksa "gel başla bakarız"la olmaz.

-Yıllarca sezonluk çalıştım Kıbrıs da çalıştım lojman parası elektrik su personelden kestiler çalışma izni parasını kestiler şimdi 12 çalıştığım otelde ile mesai 5 saat yazılan 3.5 saat adalet yok.

 

-Madem patron olmak zor, işçi olmak kolay o zaman oteli bana ver, sen işçi ol, sana aylık 10.000 değil,20.000 tl maaş+ sigorta+yemek+kalacak yer.kabul mu?:)




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI