Bugun...



Termera Antik Kenti’ndeki 5 bin yıllık kaya mezarlarını talan ettiler

Muğla’nın Bodrum ilçesindeki 5 bin yıllık antik Termera Kenti’ndeki kaya mezarları kimlikleri saptanamayan kişi veya kişiler tarafından talan edildi.

facebook-paylas
Güncelleme: 28-02-2021 15:45:27 Tarih: 28-02-2021 15:41

Termera Antik Kenti’ndeki 5 bin yıllık kaya mezarlarını talan ettiler

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Turgutreis Mahallesi’ndeki Aspat Mevkii’ nde M.Ö.6'ncı yüzyılda Leleglerin yaşadığı şehir olarak bilinen Termera Antik Kenti'nde 10 yıl önce kazı ev kurtarma çalışmaları başlatılmıştı.

 

4-5 BİN YILLIK KAYA MEZARLARI

 

2600 yıllık antik kentin etrafından bulunan kaya mezarları ise son iki hafta da define avcılarının saldırısına maruz kaldı. Bölgeye ellerinde hilti, balyoz ve murçlarla gelenler kaya mezarlarını talan etti.

Tarih ve turizmci Necdet Gülayaz “Burada sık sık doğa yürüyüşlerine çıkıyoruz, bölgedeki kaya mezarlarına yapılan saldırılar özellikle kısıtlamanın olduğu günlerde daha çok oluyor. Çünkü hafta içerisinde yürüyüşe geldiğimizde burada tarihe karşı yapılmış büyük bir Vandallık ve saldırı görüyoruz. Eğer önlem ve tedbir alınmazsa birkaç ay içerisinde tarih yok olup gidecek” diye konuştu.

 

PANDEMİ DÖNEMİNDE SALDIRILAR ARTTI

 

Kazı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, Bodrum Yarımadası'nın Anadolu arkeolojisinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Prof. Dr. Diler, "Yarımadanın en az araştırılmış bölgesinde, Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından başlatılan çalışmalarda, Aspat tepesinin kuzey üst yamaçlarında ve tepe çevresinde M.Ö. 7'nci yüzyıla kadar giden önemli kalıntılar tespit edilmiştir. Konik bir tepe olan Aspat Tepesi ve çevresindeki antik yerleşimler Leleg döneminden Orta Çağ içlerine kadar uzanan tarihsel süreçte yer alır. Aspat, Akdeniz ve Başkent arasında ana deniz rotasından uzak olmayan bir noktada güçlü ve ıssız bir kale, sığınmaya ve sürgüne uygun mevkii olarak Orta Çağ boyunca önemini daima korumuş ve adından söz ettirmiştir. Termera'da, tarım terasları, işlikler, çiftlik evleri, yağmur sularını biriktirmek için su kanalları, kaya havanları, hamam, üzüm bağları, zeytinlikler, yağhaneler ve aynı zamanda dini binalar da bulunuyor. Bölgenin koruma altına alınması, arkeolojik çalışmaların yapılarak yerleşim yerlerinin gün ışığına çıkartılması ve kültür turizmine kazandırılması için ekonomik desteğin sağlanmasının yanı sıra Turgutreis halkının tarihi değerlerine sahip çıkması çok önemli. San günlerdeki etnik kentlere yönelik saldırıların dozu büyük ölçüde arttı adeta önlenemez hale geldi" diye konuştu.

 

 




Editör: Melis Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI