Bugun...



Tarık Akan. Daha 5 yıl oldu gideli, Bodrum'da çabuk unutuldu

Tarık Akan ölümünün beşinci yılında mezarı başında anıldı

facebook-paylas
Güncelleme: 16-09-2021 18:17:08 Tarih: 16-09-2021 18:13

Tarık Akan. Daha 5 yıl oldu gideli, Bodrum'da çabuk unutuldu

Yaşamının önemli bölümünü Bodrum'un Akyarlar Mahallesi’nde geçiren usta sanatçı Tarık Akan ölümünün beşinci yılında Bakırköy Zuhuratbaba Mezarlığı'ndaki kabri başında ailesi ve dostları tarafından anıldı. Akciğer kanseri nedeniyle 16 Eylül 2016’da hayatını kaybeden sanatçı Tarık Akan için Bakırköy Zuhuratbaba Mezarlığı’nda bulunan kabri başında anma töreni düzenlendi. Törene çocukları Barış Üregül, Yaşar Üregül, Özlem Üregül ile Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Bakırköylü Sanatçılar Derneği (BASAD) Başkanı İlhan Gülek, kurucu olduğu kolejin öğrencileri ve sevenleri katıldı. Akan’ın kabrine karanfiller konuldu, dua edildi.

 

 

“ACIMIZ DAHA DÜN OLMUŞ GİBİ”

 

Törende konuşan oğlu Barış Üregül, “Biz ailesi ve bütün sevenleri olarak okulda bir anma düzenledik. Buraya çocuklarımızla karanfil bırakmaya geldik. 5. sene. Dışarıdan bakılınca uzun bir zaman gibi geliyor ama bizim acımız sanki daha dün olmuş gibi. O acı ne yazık ki hafiflemiyor. Başarılarını, güzel anıları hatırlayıp yad etmek istedik. Bütün sevenleri de burada teşekkür ediyoruz herkese” diye konuştu.

 

Bakırköy Belediye Başkanı Kerimoğlu da, “Sevenleri olarak rahmet diliyoruz. Işıklar içinde uyusun” dedi.

 

 

BODRUM’DA ÇABUK UNUTULDU

 

Tarık Akan Bodrum’da yaşadığı yıllarda Akyarlar Mahalle sakinleri ve hayranları ile sık sık sohbet eder, okul çocuklarını ziyaret ederek onlarla konuşur sürpriz yapardı. Bodrum’da adı sokağa verildi ama ne yazıkki çabuk unutuldu.

 

-BU DÜNYADAN BİR TARIK AKAN GEÇTİ”

-Asıl adı, Tarık Tahsin Üregül olan oyuncu 13 Aralık 1949 yılında İstanbul'da bir abla ve bir ağabeyden sonra üçüncü çocuk olarak doğmuştur.

-Akan, bir dönem subay olan babası Yaşar Üregül'ün görevi nedeniyle Erzurum, Dumlupınar'da yaşamıştır.
Babasının başka bir yere tayini üzere Kayseri'ye taşındılar ve Akan ilkokulunu da burada tamamladı. Babasının emekliliği üzerine İstanbul'a tekrar taşındılar ve Bakırköy'e yerleştiler.
Bakırköy'e taşındıktan sonra ortaokul ve liseyi burada tamamlamıştır.

-Lise'yi bitirdikten sonra, Yıldız Teknik Üniversitesi'ne girdi ve burada makine mühendisliği bölümünü okudu.

-Sinemaya geçmeden önce Bakırköy'deki plajlarda can kurtaranlık yapmaya başladı.
Aynı zamanda sokaklarda işportacılık da yapmaya başladı.

-Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, Makina Mühendisliği okuduktan sonra Gazetecilik Yüksek Okulu'na girdi ve bu okuldan mezun oldu.

-1969 yılından sonra, 1970 yılında Ses dergisinin düzenlediği Sinema Artist Yarışması adlı yarışmaya katılarak birinci oldu.

Yarışmada birinci olduktan sonra 1971 yılında ilk kez Filiz Akın ve Ekrem Bora'nın başrol oynadığı sinema filmi Emine ile oyunculuk kariyeri başlamış oldu.

-Sinemacılığın kötü gittiği 1978-1981 yılları arasında ticari taksi alarak kiralama sistemi ile ticaret hayatına devam etti.

-Tarık Akan, 1980 yılında 12 Eylül Darbesi'nde 12 yıl hapis cezası ile yargılanmış ancak 2.5 ay hücre hapsi cezası almıştır.

-7 Ağustos 1986 tarihinde Yasemin Erkut ile evlenmiştir.
Bu evlilikten 1986 yılında Barış Zeki Üregül dünyaya gelmiştir.
Ardından 1988 yılında ikiz olan Yaşar Özgür ile Özlem dünyaya gelmişlerdir.

-1991 yılında Bakırköy'de olan Taş Mektep adlı ilkokulun ortaklarından birisi olmuştur.

-1995 yılında Aziz Nesin'in vefatından sonra görevini devralan oğlu Ali Nesin'den Nesin Vakfı başkanlığını devralmıştır.

-2002 yılında “Anne kafamda bit var “ isimli bir kitap çıkarmıştır.
Kitabında 12 Eylül Darbesi'nden sonra yaşadıklarını kaleme almıştır.

-Yazları fırsat bulduğunda Bodrum, Akyarlar'da Manço kulüp yanında taştan bir Rum evini restore edip dostlarını da ağırladığı yazlık evinde kalmayı tercih etmiştir.

-Akciğer kanseri olan Akan, tedavisini İstanbul'da sürdürmekteyken 16 Eylül 2016 tarihinde hayatını kaybetti.
Cenazesi için 18 Eylül 2016 tarihinde Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nda düzenlenen anma etkinliği sonrasında, Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Bakırköy Zuhuratbaba Mezarlığı'na defnedildi.

-Siyasi görüşü ve 1980 darbesi-

Tarık Akan, siyasi görüşünü şu ifadeler ile açıklamaktadır.
"Sanatçı dediğin andan itibaren dünyaya bakışı, yaşamı, görüşleri, her şeyi politiktir.
Bu politik düşünce hiçbir zaman gerici, muhafazakâr, tutucu bir politika değildir."

1978 yılından itibaren Maden (film) filmi ile sosyal mesaj içerikli filmlerde ağırlıklı rol almaya başladı. Özellikle, Yılmaz Güney'in projeleri olan Sürü ve Yol filmleri ile politik filmlerde oynayabileceğini göstermiştir.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yaşanan darbelere ilişkin "27 Mayıs ve 28 Şubat darbe değildir. Birincisi önümüzü açtı, yeni düşüncelerle tanışmamızı sağladı.
Çünkü laik Cumhuriyet'ten uzaklaşmamızın önünü kapattı. 1971 darbe teşebbüsü ve 1980 Darbesi faşist darbelerdir. Türkiye'yi bugünkü noktaya taşıyan hareketler.
1980 son vuruştur emperyalizm için. TSK bu ülkenin her şeye rağmen en önemli kurumu." ifadeler söylemiştir.

-1979 yılında İzmir'de Nazım Hikmet'in doğum yıl dönümüne katılmak ve Barış Derneği’ne üye olmak suçlarından yine yargılanır.
Spor salonunda yapılan o doğum yıl dönümüne binlerce insan katılmışken bir tek Tarık Akan'a dava açılmıştır.
-1987 yılında davadan beraat etmiştir.Tarık Akan, 1980 darbesinden sonra, Almanya'da yaptığı bir konuşma sonrası yurda dönüşünde tutuklandı ve 2,5 ay ceza evinde kaldıktan sonra 31 Mart 1982’de beraat etmiştir.
-2013 yılında yapılan Gezi Parkı protestoları destek vermek için protestolara iştirak etmiştir.




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI