Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGenelRehberler isyanda “Dil bilmeyen rehber mi olur”

Rehberler isyanda “Dil bilmeyen rehber mi olur”

İzmir Rehberler Odası Başkan Yardımcısı Ayça Kesici “Dil bilmeyen rehber mi olur, bir rehberin en az bir yabancı dili ana dili gibi konuşması gerekir. Dil sınavını geçemeyen yaklaşık 40 bin rehber için bu yasayı çıkartmaya çalışıyorlar ama Türk turizmi için bir facia olur, kalite düşer bu nedenle yasalaşmaması için ne gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu.

Türkiye 2024 turizm sezonuna hazırlanırken profesyonel turist rehberliğinde rehberlerde ‘yabancı dil şartının kaldırılması” tartışması yaşanmaya başlandı. Yeniden düzenlenmesi gündeme gelen 1618 sayılı Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Kanunu’nda yer alacağı belirtilen ’Türkçe rehberlik’ kavramının, turist rehberliği için gerekli olan en az bir yabancı dil bilme şartını ortadan kaldıracağı belirtiliyor. 7 Haziran 2012 tarihli 6326 sayılı meslek yasasına göre rehber olmak isteyenlerin; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, bir yabancı dil bilmesi ve ilgili bölümlerden mezun olması şart.

Rehberlerin yabancı dil bilme şartının kaldırılmasının yaratacağı olumsuzlukları oda temsilcileri  değerlendirdi.

 

YASA ÇIKARSA TÜRK TURİZMİ AÇISINDAN FACİA OLUR

Yeni düzenleme ile yabancı dil bilme şartının kaldırılmasının Türk turizmine vereceği zararları dile getiren İzmir Rehberler Odası Başkan Yardımcısı Profesyonel Rehber Ayça Kesici “Bir turizm rehberinin en azından bir yabancı dili anadili gibi konuşuyor olması şart. En azından bu şuandaki yasaya göre böyle. Türkiye’de şu anda 14 bin profesyonel rehber var. Ve yabancı dil sınavını geçemeyen 30-40 bin arası rehberde sınavı geçemediği için mesleğe başlayamıyor. Bunun önünü açmak için tasarı halinde olduğunu duyduğumuz yasayı çıkartmaya çalışıyorlar. Dil bilmeyen rehber mi olur? Bu özellikle iç turizmde faciaya yol açar. Acenteler rehberleri çok ucuza çalıştıracakları için özellikle iç turizmde kalite düşer. Tasarı halinde olduğunu duyduğumuz bu yasanın yasalaşmaması için her türlü mücadeleyi vereceğiz. Bu yasa çıkarsa Türk turizmi açısından facia olur” diye konuştu.

 

REHBERLİK AYNI ZAMANDA İYİ BİR DİPLOMATLIKTIR

İstanbul Rehberler Odası (İRO) Başkanı Özgür Özaltun, “Türkiye Seyahat Acentaları Birliği yönetmeliğinin içinde yer alan bu madde değişikliği bizi doğrudan ilgilendirmese de meslekteki kalitenin düşmesine neden olacaktır. Yani rehber olma şartları arasında dil bilme zorunluluğunu kaldırmak. Bunu Türkiye rehberleri olarak doğru bulmuyoruz. Yabancı dil şartının kaldırılmasıyla en başta mesleğimizin kalitesinde azalma olur. Meslektaşlarım aynı zamanda yabancı misafirlerimizi ağırlayan iyi birer profesyoneldir. Mesleğin kalitesini düşürmek, turiste verilen hizmetin kalitesini düşürmek demektir ki bu da kazancın yok edilmesi anlamına gelir ki bu nedenle yetkililerden bu maddelerde değişiklik yaparken ülkemiz turizmine zarar getirmeyecek düzenlemeler yapmalarını istiyoruz” diye konuştu.

TURİZMDE KALİTENİN DÜŞMESİ KAÇINILMAZ OLUR

Bodrum ve Ege bölgesinde 30 yıldır rehberlik yapan Teoman Erdoğan ise “Turist Rehberliği kanunda belirtildiği üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak en az bir yabancı dili konuşup yazabilmek ve kanunda belirtilen sınavların başarı ele geçerek yapılabilmektedir 14 binin üzerinde ülkesel ve bölgesel o kartla turist rehberimizin ana dili Türkçedir. Eğer yabancı dil zorunluluğu yasadan çıkartılırsa ülkemizi ziyaret eden yabancı misafirlerimize verilecek hizmet kalitesinin düşmesi kaçınılmazdır. Turist rehberleri ülke tanıtımının görünmeyen diplomatlarıdır” diye konuştu.

 

BENZER HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler HABERLER

Son Yapılan Yorumlar