Bugun...



Pandemide yeni trend suda koşu. Hayatınızı değiştirin

Suda koşu eğitmeni Bodrumlu Benhür Öncel pandemi dönemi ile birlikte havuz ve denizde yapılan bireysel suda koşu antrenmanlarının öneminin iyice arttığını belirtti.

facebook-paylas
Güncelleme: 20-01-2021 12:10:32 Tarih: 20-01-2021 07:14

Pandemide yeni trend suda koşu. Hayatınızı değiştirin

ANTERHABER: ÖZEL: Profesyonel sporcuların birçok sakatlığı iyileştirmede kullandığı suda koşu egzersizlerinin yediden yetmişe pandemi döneminde denizde ve havuzlarda rahatlıkla yapılabildiğini belirten Öncel “Su insanın doğasında ve hamurunda var, anneler artık suda doğumu tercih ediyor, suda yapılacak koşu egzersizleri vücudu çok yönlü olarak dengede tutup bağışıklık sisteminin güçlenmesine neden oluyor, bu spora olan ilgi pandemi süreci ile birlikte hızla arttı” dedi. Öncel suda koşunun yararlarını anterhaber’e anlattı.

 

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan ve marathon yarışmalarında birçok ulusal ve uluslararası yarışmalarda dereceler elde eden ünlü atlet 34 yaşındaki Benhür Öncel 4 yıldır ilçede ve birçok ilde verdiği suda koşu  (Aquarunning) ile ilgili eğitim ve antrenmanlara olan ilginin büyük bir hızla arttığını söyledi.

 

 

SUDA KOŞU İÇİN YÜZME BİLMEYE GEREK YOK

 

Medikal egzersiz uzmanı ve suda koşu eğitmeni Öncel açıklamasında “Bu spora olan ilgi yaklaşık bir yıldır süren pandemi koşulları nedeniyle insanların toplu halde olmaktan çok bireysel sporlara yönelmesine neden olarak arttı.  Suya karşı direnç göstererek dışarıda koşmaya göre çok daha fazla kalori yakıyor olmanızın yanı sıra, suyun kaldırma kuvveti nedeniyle eklemlerinize baskı yapılmasının da önüne geçiyor. Yani vücudunuza zarar vermeden daha fazla enerji harcayarak fitness performansınızı ikiye katlıyorsunuz. Sağlığa uygun pandemi şartlarına dikkat eden otel havuzlarında,  özel kapalı kişisel havuzlarda yapılabildiği gibi 5 mm deniz giysisi giyilerek bu mevsimde denizde de yapılabilir. Suda Koşu (Aquarunning) yapabilmek için profesyonel sporcu olmaya gerek yoktur. Her yaştan her birey  bu aktiviteyi yapabilir. Bu aktiviteyi yapmak için yüzme bilmeye gerek yoktur. Bu aktivite birebir yada 4 kişilik gruplar halinde yapılabilir. Kışın 29 derece havuzda yapılırken bele bağlanan bir yüzme kemeri , su ayakkabısı,  köpükten yapılmış özel su içi dumbell malzemeleri kullanılmaktadır.Denizde ise 5mm lik deniz giysisi ile kış aylarında denizde de yapılabilir” diye konuştu.

 

 

SUYUN GÜCÜNDEN YARARLANIN

 

İngiltere’deki Yüzme Birliği Federasyonu’nun Türkiye’de ilk ve tek su koşusu eğitmeni olduğunu belirten Öncel “BENHUR ONCEL’S Aquarunning patentli markam ile bu işi ülkemizde ilk ve tek yapan kişi olmanın gururunu yaşıyorum. Atletizm yaşantımdaki deneyimlerimi suya uyarlayarak farklı bir ekol geliştirdim. Türkiye’de bu aktiviteyi tanıtmaya ve herkesi suyun gücünden faydalanmaya davet ederek, insanların hayatlarını değiştirmeye devam ediyorum. Suda Koşu (Aquarunning) bir bel kemeri yardımıyla suda ayaklarınız yere değmeden ve eklemlere yük bindirmeden maksimum kalori harcayarak ve eğlenerek herkesin kolaylıkla yapabileceği bir aktivitedir. Yüzme bilmeye gerek yoktur. Suyun kaldırma kuvveti ve direncinden yararlanılarak aktivite zorlanmaksızın ama suya karşı bir dirençle yapılır. Suda Koşu (Aquarunning) sakatlık esnasında dahi antrenmanlara devam etmenizi sağladığı gibi normal antrenmanlara ilave farklı faydalı bir idman programı olarak da uygulanır. Sahip olunan fitnes seviyesinin 3-6 hafta boyunca %80 seviyesine kadar korur. Suda koşu  tıpkı karada yürüme, koşma, esneme haraketlerini taklit eder ancak karada koşmaya kıyasla vücut için hiçbir darbe yaratmaz” ifadelerini kullandı.

 

 

SUDA KOŞUNUN YARARLARI

 

Öncel suda koşunun fiziksel olduğu kadar ruhsal yararları olduğunu belirterek  “Su içinde yapılan bu aktivite ile metabolik kirlilikler yok olur, kalp fonksiyonları iyileşir. Fazla kilodan şikayetçi kişilerin kilo kayıplarını hızlı bir şekilde vermelerini sağlar. Suyun direnç etkisi havadan 12 kat daha fazla olduğundan harcanan kalori miktarı karadaki yürümeye bağlı olarak değişir. Karada yürüme 1 dk ‘da 8.5 kalori yaktırırken, suda yürüme 1 dk’da 11.5 kalori ile başlıyor. Kişinin metabolizmasına bağlı olarak 60 dk ‘da 600 -800 kalori arası yaktırır diyebiliriz. Karada ağrılarından ve sakatlık durumundan dolayı fiziksel haraket kısıtlılığı olan kişiler içinde mucize bir spor sayılır. Suyun kaldırma etkisi ile haraket özgürlüklerini kazaniyorlar ve iyileşme sürecini hızlandırırlar” dedi.

Öncel suda koşu sporundan kimlerin yararlanabileceği açıkladı.

Su içi koşuyu farklı bir aktivite olarak yapmak isteyen herkes yapabilir . Özellikle

-Kireçlenme , yorgunluk sendromu ,kronik ağrısı olan kişiler

-Ortapedi ameliyatı ,diz protezi uygulaması , diz sakatlıkları geçiren kişiler

-Sakatlanmış sporcular

-Kas gelişimi ve kuvvetlenmesine ihtiyaç duyan kişiler

-Spor yapmak isteyen fakat karada spor yapamayan kişiler

-Fazla kilodan şikayetçi kişiler

-Gelişim çağındaki çocuklar

Öncel Bodrum dışında İzmir, Çeşme, Ayvalık, Marmaris, Kuşadası, Göcek ve Fethiye’de halen aktivitelerini devam ettirdiğini söyledi.

 

 

Benhür Öncel son olarak kendisine nasıl ulaşılabileceğini anlattı:

 

Bodrum’da Bardakçı koyunda bulunan Salmakis Resort &Spa Center’da bulabilirsiniz.Müthiş ve son derece temiz bir merkez. Havuzun fiziksel şartları Suda Koşu (Aquarunning) yapılabilmesi  bakımından (derinlik:1.40-1.55m ve boy 12.5m olmalı) uygundur. Denizde ve kendi havuzlarında çalışmak isteyen öğrenci gruplarım da var.

Instagram hesabım aquarunning_tr ‘den benimle iletişime geçebilirler.

Hakkımda daha çok bilgi almak, bana erişmek isteyen ve  koşu ile ilgili diğer yazılarımı okumak isteyenler için  web adresim www.benhuroncel.com ‘e göz atmalarını öneririm.

Herkese aktif ve hareket dolu günler diliyorum. Yapabilirmiyim diyerek ertelemeyin Suda Koşu (Aquarunning) ile hayatınızı  değiştirin.




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SPOR Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI