Bugun...



Ortakent'de 1.1 milyon m2 arsanın imara açılmasına tepki gösterdiler

Muğla’nın Bodrum ilçesinde Özelleştirme İdaresi tarafından imara açılan ve satışa çıkarılan 1.1 milyon metrekarelik hazine arazisi ile ilgili karanın Bodrum’a büyük zarar ve tahribat vereceğini belirten Bodrum’daki oda, dernek temsilcileri ve STK’lar ortak basın toplantısı düzenledi.

facebook-paylas
Güncelleme: 06-05-2021 13:34:24 Tarih: 06-05-2021 13:23

Ortakent'de 1.1 milyon m2 arsanın imara açılmasına tepki gösterdiler

Bodrum kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz “Bodrum yapılaşmaya boğuldu, sahillerde yapılaşmayan yüzde 15’ik bir alanımız kaldı. Bodrum’un yapılaşmaya değil korunmaya ihtiyacı var. Yeter artık, imdat diyoruz, Ankara ‘da bu kararı alan yöneticilerin Bodrum’un bitmesine neden olacak bu karardan vazgeçmelerini istiyoruz” dedi. STK temsilcileri Bodrum’un yapılaşma haddini çoktan aştığını bununla birlikte turizm kentinin onlarca sorun ile baş başa kaldığını belirterek karara tepki gösterdi. Bodrum Belediye Başkanı CHP’li Ahmet Aras başkanlığında  düzenlenen toplantıya, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Gamze Türk, Şehir Plancıları Odası Başkanı Şule Kükrer, siyasi ilçe başkanları, STK, temsilcileri ve çevre örgütlerinin yöneticileri katıldı.

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Ortakent Mahallesi’nde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanan Çevre Düzeni Planı Değişikliği ile 1.1 milyon metrekare alanın özelleştirilerek satışının önünün açılmasına tepki gösterildi.

 

 

BODRUM’UN ARTIK YAPILAŞMAYA DEĞİL KORUNMAYA İHTİYACI VAR

 

Belediye Başkanı Ahmet Aras toplantının açılış konuşmasını yaptı. Özelleştirilerek satılmak istenen ve imara açılan kamu arazisinin getireceği sorunları ve yükü anlattı. Aras “Kamu arazisinin imara açılıp satışa çıkartılarak ve yapılaşmaya açılarak, oldu bittiye getirildiğini anlatmak ve Bodrum’un geleceğini korumak adına basın toplantısını düzenledik. Özellikle doğası, tarihi ve kültürü ile 3500 yıllık geçmişe sahip Bodrum yarımadasında büyük bir koruma kullanma dengesi ile gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Bodrum şu anda her zamankinden daha çok korunacak hale gelmiştir. Hızlı göç ve yapılaşma ile birlikte alt yapı, sağlık, eğitim, trafik ve çevre kirliliği gibi birçok sorunu birlikte getirdi. Bizim dışımızda karar vericiler bizlere danışmadan bu kararları almaktadır” diye konuştu.

 

 

87 BİN METKARELİK BETON YIĞINI YAPILACAK

 

Aras konuşmasının devamında ise  “Bodrum’da sürdürebilir bir turizm ve sağlıklı bir gelecek için bu çalışmaları yapıyoruz. Bizler kamuya ait olan bu arazinin Özelleştirme İdaresi eliyle satışa çıkarılmasını halkın ve Bodrum’un geleceği açısından istemiyoruz. Bodrum’un yapılaşma haddi dolmuştur ve aştır. Biz imar planlarının artık yapılaşma değil koruma planlarını konuşmak istiyoruz. Özellikle bu bölgenin 880 bin metrekaresi imara açılacak ve 87 bin metrekarelik yeni bir yapılaşma olacaktır. Buda yaklaşık 3500 kişilik bir nüfusu arttıracaktır. Bodrum’un dağı taşı bizim için arkeolojik ve sit alanı, korunması gereken alan, doğa ve çevre olan yerler başkaları için rant alanı olarak görülmektedir. Yapılan imar planlarındaki hatalar nedeniyle Bodrum’da büyük bir kaos yaşanmaktadır. Yap-Sat mantığı ile yapılaşma çılgınca sürüyor. İdare bunu atıl kalan hazine arazileri olarak görüyor, Oysaki bu araziler halkın nefes alacağı yerler olarak kalmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

BODRUM KIYILARINDA YAPILAŞMAYAN ÇOK AZ YER KALDI, BİZ ARTIK YETER İMDAT DİYORUZ

 

Bodrum Kent konseyi Başkanı Arif Yılmaz “Bizi en çok umutlandıran, bugün tüm paydaş ve temsilcilerinin bir arada aynı görüş içerisinde olmalı çok önemli. Bodrum’da çevre ve yapılaşma ile ilgili yıllardır mücadele veriyoruz. Bu mücadelede tüm STK, lar siyasi parti temsilcileri her zaman birlikte hareket etmiştir, ve kısmen başarıya ulaşmıştır. 3500 yıllık kentimizde yaşam alanlarımızın giderek yok olması ve ciddi boyutlara ulaşması bizleri bu konuda mücadeleye zorlamıştır. Tüm Bodrum kıyılarında yapılaşmayan sürede yüzde 15-17’lik bir alan kaldı. Son çıkan imar barışı yasasından sonra yapılan kaçak yapılan tüm tarihi boyunca yapılmayan bir gecekondulaşmaya dönüşmüştür. Bodrum halkı ve temsilcilerinden hiç kimse alanlarımızın bu şekilde heba edilmesini istemiyor,bu nedenle bu kararlar alınırken yerel yönetimin görüşlerinin alınmasını ve Bodrumluların yaşam alanlarının korunmasını istiyoruz. Biz artık yeter imdat diyoruz. Mücadelemize destek verin diyoruz. Türkiye sesimizi duysun bu feryada kulak versin,diyoruz" sözlerini kullandı.

BODTO (Bodrum Ticaret Odası) Başkanı Mahmut Kocadon ise yaptığı konuşmada “Bodrum’da Anayasa Mahkemeleri kararlarına aykırı olarak alınan bu kararlar nedeniyle biz bu planların iptali için davalar açmıştık. Hukuk mücadelesini sürdürüyoruz. Defalarca Ankara’ya gittik, ama derdimizi anlatamadık. Bodrum’un menfaatini geleceğini düşünmek için açtığımız davaları kaybettik. Nasıl mücadele edeceğimizi şaşırdık. Bu Ankara’daki karar vericilerin lütfen belediyeye, halka sivil toplum örgütlerine danışmalarını istiyoruz ve Bodrumlulara sorulmadan verilen kararlara itiraz etmeyi sürdüreceğiz” dedi.

 

BODRUM’U BEKLEYEN YENİ FELAKET ÇEVRE YOLU

 

TMMBO İlçe Koordinasyon Kurulu Başkanı Harita Mühendisi Levent Kalyon “Bu planların kamu yararı olmadığını biliyoruz. Hastane, yol, su, elektrik, sosyal donatı alanları şu anda yeterli değil, ama nüfus hızla artıyor. Bodrum halkı bizim gibi bu konuyu kamu yararına irdeleyen STK’lar aracılığı ile öğrenebiliyor. Şu anda yine hükümetin yapmaya çalıştığı Bodrum yeni çevre yolu güzergahında yerler tarihi, kültürel ve doğa zenginlikleri olan yerler. Ve buralarında özelleştirmesi ve satılması söz konusu olabilir. Bu çevre yolu projeside Bodrum’un trafiğini yaratmayacak yeni sorunlar yaratacaktır” diye konuştu.

 

 

ALANDA DOĞAL VE ARKEOLOJİK DEĞERLER YER ALIYOR

 

Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Gamze Türk “Bodrum’un planlaması ile ilgili çok sakat gelişmeler görüyoruz. Merkezi idarenin planlama anlayışı ile Bodrum STK’larının ve yerel yönetimin kararları ile ölçülmüyor. Ortakent’deki alan yeşil alan olarak planlanmıştı, ve halka ait yeşil alan olarak kalacaktı. Bu şekilde planlanmıştı. Ancak Ankara’dan yapılan planlama ile bir kent bu şekilde yapılamaz. Biz sadece insanlar için değil tüm canlılar için planlama yapılmalı. Ortakent’de imara açılan bu bölge Akdeniz’de çok ender rastlanan endemik bitki ve canlı türlerini barındırmaktadır. Ayrıca burada arkeolojik sit alanları da var. Bunlar göz ardı edilerek planlama yapılamaz. Merkezi idare maalesef burayı atıl vaziyette bulunan parsel olarak görmektedir. Bu nedenle bu zihniyetle mücadele etmek gerekir. Bodrum gerçekten kapasitesini doldurmuş durumdu. Bu nedenle tüm yaşam alanlarını yeniden ele almaya ve rehabilitasyona ihtiyacımız var.  Yani yeni yapılacak imara açma planlarına değil. Yeni yerlerin yapılaşmaya açılmasına kesinlikle karşıyız. Ve bu yönde hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz, dava açacağız, bu zihniyet değişmeli, kamu arsaları böyle imara açılmamalı” dedi.

 

 

BU ALAN YENİDEN KAMUYA KAZANDIRILMALIDIR

 

Şehir Plancıları Odası Muğla Temsilcisi Şule Kükrer “Şehircilik ilke ve planlarına aykırı bu plan Bodrum’a hiçbir yarar getirmeyecektir. Muğla’da birçok planda bu durum söz konusudur. Bir plan değişikliği yapılıyorsa, aynı oranda yeni bir alan korunacak plan yapılmalıdır. Hiçbir plan gerekçesinde konut ihtiyacı vardır, diye planlama yapılmaz. Burası Bodrum’un geleceği ve yaşayanların nefes aldığı alandır. Plancılar olarak koruma ve kullanma dengesini gözetmeliyiz. Ekolojik, biyolojik ve arkeolojik değerler göz önüne alınarak plan yapılmalıdır. Burada bunlar göz önüne alınmamıştır.  Beş sene geleceğimiz yere bugün geldik. Bu planın derhal iptal edilmesi yoluna gidilmelidir. Biz bu plana üç ayrı dava açtık. Açılan davalar sonunda planda bazı yerler düzeltildi denildi ama düzeltilmedi. Bu alanın yeniden kamuya kazandırılması için mücadelemizi sürdürmeliyiz" şeklinde konuştu.

Toplantının bitiminde konuşan Aras "Ahmet Aras toplantının sonunda ise “Özelleştirme Yüksek Kurulu‘nun kararlarında zaman aşımı ve yetki gaspı vardır. Parsellerde doğal ve arkeolojik sit alanı olmasına rağmen özelleştirilmeye gidilmiştir. Bu yasalara aykırıdır. Planlar kıyı kanuna aykırıdır. Burada kurumların görüşlerine yer verilmemiştir. Bir an önce bu işi bitirelim diyerek planlarda tahrifat yapılmıştır. Burayı sadece bir toprak parçası olarak göremezsiniz, canlılar var. Kararın iptali için her türlü hukuksal mücadeleyi vereceğiz" dedi.




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI