Bugun...



Okyay 'Pandemi döneminde tüm sorumluluk işçiye, memura, vatandaşa yıkıldı.'

Muğla’nın Bodrum ilçesinde basın açıklaması yapan KESK temsilcileri milyonları kapsam dışında tutan, desteksiz ve korumasız bırakan kapanmanın çözüm olmadığını belirtti. Eğitim Sen Temsilcisi Yüksel Okyay yaptığı açıklamada “Salgınla mücadelede her dakikanın çok daha önemli olduğu bu koşullarda, tüm toplumu koruyan gerçek önlemlerin alınması acildir. Tam Kapanma Genelgesi’nden milyonları açlıkla ölüm arasına sıkıştırma çıktı!” ifadelerini kullandı.

facebook-paylas
Güncelleme: 30-04-2021 20:51:03 Tarih: 30-04-2021 20:31

Okyay 'Pandemi döneminde tüm sorumluluk işçiye, memura, vatandaşa yıkıldı.'

Bodrum’un Kumbahçe Mahallesi’ndeki Eğitim Sen İlçe Temsilciliği’nde basın açıklaması yapıldı. KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu) adına Eğitim Sen Bodrum Şubesi Temsilcisi Yüksel Okyay’ın yaptığı açıklamada “Covid-19 salgının etkilerinin ülkemizde görülmeye başlandığı ilk günden beri ülkeyi yönetenlere çağrı üstüne çağrıda bulunduk. Defalarca hükümeti dar gelirli vatandaşlarımızı, işçileri, emekçileri, küçük esnafı ekmek parası ile canı arasına sıkıştırmayan ekonomik ve sosyal önlemlerin alındığı, hayati ve acil ihtiyaçları karşılamaya dönük üretimin dışında kalan tüm üretimin durdurulduğu 28 günlük bir kapanmaya, bilim insanlarımızın sesine kulak vermeye davet ettik.

 

Ne yazık ki ülkeyi yönetenler bu çağrılarımıza hep kulaklarını tıkamaya devam etmiştir. Süreç tüm sorumluluğu vatandaşlara yıkan, maske-mesafe-hijyen nakaratı ile yönetilmeye çalışılmıştır. Sadece vaka ve ölüm sayılarının yükselişe geçtiği dönemlerde gündeme gelen her önlemde başta emekçi kesimler olmak üzere toplumun önemli bölümü kapsam dışında bırakılmıştır” dedi.

 

Basın açıklamasına katılan CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan, Emek Partisi İlçe Başkanı Uğurcan Çakar ve HDP İlçe Eş Başkanı Zühal Macit ve sendika üyeleri ellerinde “Ulaşılabilir Nitelikli Ücretsiz Aşı İstiyoruz, Güvenceli Gelecek Güvenceli İş İnsanca Yaşam İstiyoruz” yazılı dövizlerle ve alkışlarla Okyay’ın sözlerine destek verdi.

 

TAM KAPANMA GENELGESİNDE EMEKÇİLER KAPALI ALANDA ÇALIŞMAYA MAHKUM EDİLMİŞTİR

 

Okyay açıklamasının devamında ise Tam Kapanma Genelgesi’nden milyonları açlıkla ölüm arasına sıkıştırma çıktığını belirterek “Hükümet, söz konusu önlemler yetersiz kaldığı için 29 Nisan-17 Mayıs dönemini kapsayan 17 gün için yeni tedbirler açıklamak zorunda kalmıştır. Cumhurbaşkanı tarafından genel hatlarına yer verilen tedbirlere ‘tam kapanma’ denilmiş ancak İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valisine gönderilen genelge ile gittikçe ağırlaşan tabloya rağmen sürecin yine yarım-yamalak önlemlerle geçiştirildiği görülmüştür.

 

 Salgının yayılmasını kolaylaştıran yerlerin başında, işyerleri ve fiziksel mesafenin korunmadığı kapalı alanlar gelmektedir. “Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesi” ne göre üretim ve imalat tesisleri ile inşaat faaliyetleri ve bu yerlerde çalışanlar, oteller ve konaklama yerleri kapsam dışında tutulmuştur. Emekçiler salgın koşullarında çalışmaya mahkum edilmiştir.

 

Tüm işçi ve emekçiler olarak salgın koşullarında açlığa ve ölüme terk edildik. Kamu çalışanları için de bir kapanmadan söz etmek mümkün değil ve kamu emekçileri tamamen kapsam dışında tutulmuştur. Tam kapanmadan söz edebilmek için vatandaşların hayati-acil ihtiyaçlarını karşılama dışında kalan tüm üretimin durdurulması gerekmektedir” dedi.

 

KAPANMA DÖNEMİNDE TÜM ÇALIŞANLARIN MAAŞALARI HAZİNEDEN KARŞILANMALI

 

Okyay açıklamasının sonunda ise gerçek önlemlerin alınması gereken konuları madde madde açıkladı:

-Hem kamuda hem özel sektörde hayati ve acil ihtiyaçları karşılamaya dönük mal ve hizmet üretim dışında kalan tüm alanlarda üretim durdurulmalı, 4 haftalık bir kapanmaya geçilmelidir.

-4 haftalık kapanma döneminde tüm çalışanların maaşları, ücretleri herhangi bir hak kaybına yol açmaksızın Hazineden karşılanmalıdır.

-Yeni bir aşılama planlaması yapılmalı, öncelik hayati ve acil mal ve hizmet üretiminde çalışanlara verilmelidir.

-Virüsten koruyucu ürün ve malzemelerin (maske, kolonya, sıvı sabun vb) başta dar gelirliler olmak üzere halka ücretsiz dağıtımı yapılmalıdır.

-Başta salgın koşullarından en çok etkilenen kadınlara olmak üzere, herkese yaşanabilir bir ücret düzeyinin altında olmamak üzere “temel bir yurttaşlık geliri” sağlanmalıdır.

-Temel tüketim maddelerine son iki yıl içinde yapılan zamlar geri alınmalı, söz konusu maddelerden alınan KDV sıfırlanmalıdır.

-Yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğalgaz, su, iletişim giderleri pandemi tehdidi ortadan kalkıncaya kadar Hazineden karşılanmalıdır.

-COVID-19 çalışırken hastalanan emekçiler için iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir.

-Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilmelidir.

-Kapanma durumlarında kadınlara yönelik artan ev içi şiddete ve bakım yüküne yönelik tedbirler alınmalıdır.

 




Editör: Melis Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI