Bugun...



Ney ustasından ünlü Neyzen Neyzen Tevfik’e vefa borcu “Kırık Ney”

Bodrum'da yaşayan yazar ve ney ustası Şebnem Pişkin yarın anılacak dünyaca ünlü Ney Ustası ve şair Neyzen Tevfik Kolaylı’nın yaşamını anlatan Kırık Ney isimli kitabını yayınladı. Pişkin “Ney üflemeye başladıktan sonra yolum Neyzen Tevfik ile kesişti. Ölümünün 69. Yılında O’nu ve yaşamını kırık Ney isimli kitabım ile anmak istedim. Ona olan bir vefa borcumuz var. Artık Neyzen Tevfik’in içkisini değil ondaki aşkı ve hiç’lik makamını konuşmak için Kırık Ney’i yazdım” dedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 28-01-2022 12:10:42 Tarih: 27-01-2022 17:12

Ney ustasından ünlü Neyzen Neyzen Tevfik’e vefa borcu “Kırık Ney”

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan ney ustası ve yazar 43 yaşındaki Şebnem Pişkin ünlü ney ustası ve şair Neyzen Tevfik Kolaylı için yarın Bodrum’da düzenlenecek etkinlikler öncesinde yazdığı Kırık Ney isimli kitabının tanıtımını yaptı.

 

NEY ÜFLEMEYE BAŞLAYINCA NEYZEN TEVFİK’E BİR VEFA BORCUMUZ OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜM

Pişkin Ney’in büyülü dünyasına adım attıktan sonra yolunun Neyzen Tevfik ile kesiştiğini belirterek  “Bodrum doğumlu hiciv ustası Neyzen Tevfik’in kalıplara sığmayan kişiliğini ve yaşantısını kaleme almak istedim.  Neyzen Tevfik yaşamı boyunca -hatta günümüzde bile- toplum tarafından kabul görmeyen bir profil çiziyor. “Ayyaştan neyzen olur mu?” ya da “Mevlevihanede büyüyen biri nasıl alkolik olur?” gibi ön yargılar bizi Neyzen Tevfik gibi bir değerimizi anlamaktan uzaklaştırıyor. Oysa Neyzen Tevfik,  geleneklere ve kalıplara sığmayan kişiliğiyle HİÇ’lik makamını gerçek manasıyla gözler önüne seren, ruhundaki derin yaraları ve hasreti ney’iyle dile getiren sıradışı bir insan. Onu bu yönüyle romanımda anlatmak ve artık Neyzen Tevfik’in içkisini değil ondaki aşkı ve hiç’lik makamını konuşmak için KIRIK NEY’i yazdım” diye konuştu.

 

 

NEYZEN TEVFİK'İN YAŞAMINDAN KESİTLER AKTARDIM

Pişkin Kırık Ney isimli kitabının salt biyografik bir roman olmanın ötesinde hem ney sazının büyülü dünyasını hemde okuyucuya aşk kavramını sorgulattığını belirterek  “Bilinmezin ve erişilmezin özlemiyle gönülleri tutuşan ezeli  yenikler için adeta bir sırdaş, bir yoldaş ve dert ortağı olan ney sazının hakikatte insanın kendi varlığına ne kadar benzediğinin altını çiziyor. Aynı zamanda hakiki tasavvuf erbabının Allah’ın örtülü güzellerinden biri olarak tanıdığı, yani halkın nazarından saklanan gerçek kâmil insanlardan biri olan Neyzen Tevfik’i hem yaşamından kesitler vererek hem de hiçlik algısı üzerinden okuyucuya anlatmaya çalıştım.” İfadelerini kullandı.

Ünlü ney ustası ve şair Neyzen Tevfik yarın ölüm yıldönümünde Bodrum’da ki Neyzen Tevgik Caddesi’nde yaşadığı ev ve heykeli önünde düzenlenecek etkinliklerle anılacak.

 

 

Şebnem Pişkin açıklamalarına şöyle devam etti:

 

Kırık Ney’in ardından geçtiğimiz ay Sûzidil adlı yeni romanımı okuyucunun beğenisine sundum. Bildiğiniz gibi sûzidil klasik musikimizin seçkin makamlarından birinin adıdır ve gönül yangını mânasına gelir. Edebiyatımızda musikiyi işleyen Ahmet Hamdi Tanpınar, Halit Ziya ve Mehmet Rauf gibi yazarlarımızdan etkilenerek bendeniz de bu romanımda musikimizin makamlarını ve anlamlarını, bu bağlamda aşkı, hayatı ve ölümü farklı bir tarzda anlatmayı denedim.  İki yokluk arası kısa bir var olma çabasıysa yaşamak, buna en çok suzidil makamı yakışır diye düşündüm ve romanıma Sûzidil, Gönül Yangını adını koydum.  

 

 

Baskı tarihi: Ocak 2020

Yayınevi: Kent Kitap

Kapak çizimi: Bora Saraçoğlu

ISBN 978-605-2307-33-5

Yazar: Şebnem Pişkin

 

ARKA KAPAK

 

Hüzünlüdür ney, hüznü sever.

Bu yüzdendir belki, hep hüzünlü insanlar ney üfler.

Ayrılıklardan şikayet edenler, hiç’liğe kucak açanlar, mukaddes bir azâb’ı olanlar sever en çok ney’i.

Bilinmezin ve erişilmezin özlemiyle gönülleri tutuşan ezeli yenikler için bir sırdaş, bir yoldaş, bir dert ortağıdır adeta ney.

Ruhu ipek bir kumaş gibi örseleniveren fânilerin dermanıdır.

Dünyayı tahammül edilemez bir gurbet bilenlerin tek kurtuluş noktasıdır.

 

Âlemin özü olan insan, kendi varlığına benzetir ney’i. Bu yüzdendir ki hep ağlatır insanı, ney sesi. Aslında aşk yolunun yolcusu için hepsi birer duraktır. Hem ney’i, hem de neyzen’i…

 

 

 YAZAR HAKKINDA:

Şebnem Pişkin 6 Ocak’ta doğdu. Ortaokulu Erenköy Kız Lisesi’nde, liseyi İstek Vakfı Acıbadem Lisesi ve Kadıköy Kız Lisesi’nde okuyan yazar, lisans eğitimini Marmara Üniversitesi İşletme bölümünde tamamladı.(1999) Bir süre iş dünyasında otomotiv, bilişim ve turizm sektörlerinde satış ve pazarlama alanında çalıştıktan sonra ilk kitabı Bir yayınlandı (2006). Bu kitabıyla Türkiye’nin en iyi 10 kişisel gelişim yazarından biri seçildi. Aynı kitap farklı yayınevlerinden üç baskı yaptı.

Tasavvuf bilgisini fantastik kurguyla birleştirerek yazılar yazan Şebnem Pişkin çocuk edebiyatına da çok sayıda eser verdi. Çocuklara tarihi sevdiren Zamanın Bekçileri – Zaman Koridoru serisi ilköğretim kurumlarında en çok okunan kitaplar arasına girdi. Çeşitli edebiyat dergilerinde de yazılar yazan Şebnem Pişkin, aktif olarak deniz küreği sporuyla ilgileniyor ve Bodrum’da ikamet ediyor.

 

Yayınlanmış eserleri:

Bir (2006)

Tuğra (2008)

İsrafil’in Aynası (2009)

Kırklar Diyarı (2010)

Efsun (2011)

Sevgili Abdülhamit Han (2011)

Celâleddin (2012)

Gece Taşı (2013)

Avucumda Açan Us Çiçekleri (2014) (Şiir)

6 Üstü Hikaye (Hikaye)

Mehmed’e Gönderilmeyen Mektuplar (2015)

Kayıp Mona Lisa (2016)

Kudüs Kırmızısı ( 2017)

Halikarnassos Masalı (2018)

Organik Kitap (2019)

Çocuk kitapları -

Kaptan Fellini – Efsane Kramponlar

Başımın Belası Bobo

Susturun Şu Ayıcığı

Oyuncak Kutusu

Çizmeli Kedinin Torunu

Buzda Şaka

Saray Masalları

Masallarla Değerler Eğitim Seti

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI