Bugun...



Nazım Hikmet ölümünün 58. Yılında Bodrum’da anılacak

Dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet, ölümünün 58. yıl dönümünde Bodrum Belediyesi tarafından hazırlanan ve 2 gün sürecek etkinliklerle anılacak.

facebook-paylas
Tarih: 01-06-2021 15:33

Nazım Hikmet ölümünün 58. Yılında Bodrum’da anılacak

Moskova’da yaşamını yitiren Nazım Hikmet’in ölüm yıldönümü olan 3 Haziran öncesinde başlayacak olan anma etkinlikleri  2 Haziran günü saat 14.00'de Umurça Parkı'ndaki Nazım Hikmet heykeli açılışı ile başlayacak. Park içindeki kütüphaneye Nazım Hikmet'in adının verilmesinin ardında düzenlenecek söyleşiye, Zülfü Livaneli, Mehmet Y.Yılmaz, Muzaffer Akyol,  Nebil Özgentürk ve Belediye Başkanı Ahmet Aras katılacak. 2 Haziran günü saat 15.00'da başlayacak olan "Nazım'la Yürümek" isimli söyleşi, belediye sosyal medya hesaplarından da canlı olarak yayınlanacak.

 

Modaratörlüğünü Nebil Özgentürk'ün üstleneceği söyleşinin ardından 2 Haziran programı Özgür Kıyat'ın "Şarkılarla Nazım" dinletisi ile sona erecek.

 

3 Haziran günü gerçekleştirilecek etkinlikler ise saat 10.00'da Belediye Meydanındaki heykel açılışı ile başlayacak. Heykeltraş Murat Daşkın’ın yaptığı  Nazım Hikmet heykeli açılışının ardından, "Şiirin Yüzleri" ve " Nazım Hikmet Takvimleri" sergilerinin açılışları gerçekleştirilecek.

 

Nazım Hikmet, aynı gün saat 15.00'de başlayacak olan "Yaşama Dair" şiir ve söyleşi programı ile anılmaya devam edilecek. Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenecek şiir-söyleşi programının konukları ise Ahmet Telli, Şükrü Erbaş, Ali Cengizkan, Mahmut Temizyürek, Zerrin Taşpınar, Salih Bolat ve Başkan Ahmet Aras olacak.  

 

Anma etkinlikleri  Genco Erkal'ın "İnsanlarım..." adını taşıyan tek kişilik gösterisiyle yapılacak. Pandemi tedbirlerinden dolayı kısıtlı sayıda izleyiciyle gerçekleşecek olan program Umurça Parkı'nda gerçekleştirilecek.

 

 

NAZIM HİKMET:

 

Nâzım Hikmet Ran ya da Türkiye'den ayrıldıktan sonraki soyadı ile Nâzım Hikmet Borzecki (15 Ocak 1902 SelanikOsmanlı İmparatorluğu - 3 Haziran 1963 MoskovaSSCB), Türk şair ve yazardır. Komünist siyasi düşünceleri yüzünden defalarca tutuklanmış ve yetişkin yaşamının büyük bölümünü hapiste ya da sürgünde geçirmiştir. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır.

Yasaklı olduğu yıllarda Orhan Selim, Ahmet Oğuz, Mümtaz Osman ve Ercüment Er adlarını da kullanmıştır. İt Ürür Kervan Yürür kitabı Orhan Selim imzasıyla çıkmıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.

Şiirleri yasaklanan ve yaşamı boyunca yazdıkları yüzünden 11 ayrı davadan yargılanan Nazım Hikmet, İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşkın süre yattı. 1951 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı ölümünden 46 yıl sonra, 5 Ocak 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile bu işlem iptal edildi. Mezarı Moskova'da bulunmaktadır.

 




Editör: Melis Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI