Bugun...



Müzehhibe Serpil Bodrum'luları tezhip tutkunu yaptı.

Muğla' nın Bodrum ilçesinde yaşayan ve yaklaşık 15 yıldır tezhip eğitimi veren müzehhibe Serpil Kutluğ Bodrum'lulara tezhibi sevdirdi. Bugüne kadar 100 ün üzerinde öğrenci yetiştiren Kutluğ, yaptığı eserler, ortaya koyduğu projeler ile Bodrum'un sanat dünyasına renk ve heyecan getirdi.

facebook-paylas
Güncelleme: 02-05-2021 09:23:48 Tarih: 09-04-2021 06:30

Müzehhibe Serpil Bodrum'luları tezhip tutkunu yaptı.

ANTERHABER ÖZEL: Kutluğ tezhip sanatına başlayanların bu sanatı aşk ve tutkuyla icra etmelerini anterhaber.com'a anlattı. "Osmanlı döneminin en önemli sanat dallarından biri olan tezhip e gönül verenler ilçede hızla artıyor. Kursiyerler bu sanatı büyük bir aşk ve sabırla yapıyor, ortaya çıkan eserler de (ya da denemeler diyelim) gerçekten çok mükemmel " dedi.

MUĞLA 'nın Bodrum ilçesinde yaşayan, evli ve bir çocuk annesi, 58 yaşındaki müzehhibe A. Serpil Kutluğ, gerek kendi atölyesinde gerekse Ortakent Mahallesi’ndeki atölyede verdiği eğitimler ve  açtığı sergilerle kentin sanatına önemli bir renk getirdi.

 

RESIME OLAN TUTKUSU TEZHİBE OLAN AŞKA DÖNÜŞTÜ

 

Lise yıllarında resme olan tutkusunun, 1998 yılında Mimar Sinan Ekolünden  gelen Ayten Pelit ile tanışmasının ardından tezhip sanatına gönül verdiğini belirten Kutluğ " Yaklaşık 5 yıl boyunca Ayten hocamızın atölyesinde  ders aldım. O süreçte Tezhibe olan sevgim gerçekten bir aşka dönüştü.Ardından 2003 yılında yerleştiğim Bodrum da, Topkapı Nakkaşhanesi ekolünden gelen İran asıllı müzehhib ve hattat Dr.Naser Can ile çalışma fırsatı buldum. Bu arada Bodrum İstanbul arası gidiş gelişler ile Taner Alakuş minyatür atölyesinde minyatür derslerine devam ettim" diye konuştu.

 

 

UYGUR TÜRKLERİNDE DOĞAN OSMANLIDA BÜYÜYEN SANATI BODRUM DA ÖĞRETİYORUM

 

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki atölyede çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Kutluğ " M:Ö. 7 ve 8. yüzyılda Uygur Türklerinde görülen tezhip ve minyatür sanatının Osmanlı da 15 ve16.yüzyılda en parlak dönemini yaşadığını anlatarak " Bodrum ve İstanbul 'da  birçok sergi açıp, Bakanlık bünyesinde gerçekleştirilen Selçuklunun İzinde ve Orta Asya da Türklerin Sanat Yolculuğu konulu proje sergilerinde çalıştım. Selçuklunun İzinde proje çalışması ile Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme müdürlüğü tarafından teşekkür belgesi aldım.

Yaklaşık 15 yıldır Bodrum da tezhip dersleri veriyorum. Bugüne kadar 100 ün üzerinde öğrenci yetiştirdim, onlarca sergiyi birlikte açtık. Bodrum da tezhibe  olan ilgi gerçekten çok büyük. Pandemi döneminde atölyedeki öğrenci sayılarını azaltarak çalışmalarımızı sürdürdük" diye konuştu.

 

 

KURSİYERLERİMİZLE BÜYÜK BİR AŞKLA ÇALIŞIYORUZ

 

Yaptığı projeler, düzenlediği kurslar ve verdiği eğitimlerin ardından  son olarak İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 100. yılı anısına, el yapımı kâğıda orijinal Osmanlıca metnin , bakanlık temsilcilerine verilmek üzere  tezhibini yapan Kutluğ " Bodrum da 15 yıl önce başlattığımız tezhip ve minyatür kurslarına ilgi her geçen gün artıyor. Tezhip eğitimi gerçekten zor, sabır ve sevgi isteyen bir süreç. Osmanlı’dan günümüze kadar gelen bu sanatı yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

TEZHİP YAPARKEN BAMBAŞKA DÜNYALARA GİDİYORUZ

 

Bodrum da yaşayan evli ve bir çocuk annesi 65 yaşındaki Leyla Göklü yaklaşık 4 yıldır tezhip eğitimi aldığını belirterek " Tezhip büyük bir incelik, sabır ve sevgi isteyen bir sanat dalı. Günde saatlerce çalışıyoruz. Büyük bir sevgi ile tezhip yaparken kendimizden geçip adeta ruhumuzu dinlendiriyoruz. Bunu yaparken de çok önemli bir Osmanlı sanatını yaşatmanın gururunu taşıyoruz.

Nefesim yettiğince ömür boyu bu sanatı yapmayı sürdüreceğim." diye konuştu.

 

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI