Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGenelMilas İkizköy bölgesinde termik santrallerin kullandığı suya karşı yarın büyük eylem var

Milas İkizköy bölgesinde termik santrallerin kullandığı suya karşı yarın büyük eylem var

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de yaklaşık 5 yıldır Akbelen ormanlarında çevreci ve köylülerin nöbet tutmasına karşı 100 binden fazla asırlık çam ağaçlarını keserek yok eden Yeniköy – Kemerköy termik santrallerinin bölgedeki su kaynaklarını acımasızca yok ettiği belirtildi.Aynı bölgedeki Karacahisar- Suçıkan Mevkii’nde yarın saat 11.00’deMuğla Su İnisiyatifi(MSİ),tarafından basın açıklaması ve yürüyüş eylemi gerçekleştirilecek.

RANT UĞRUNA SU KAYNAKLARININ NASIL YOK EDİLDİĞİ ANLATILACAK

Adaletsiz Su Tahsislerine Son Eylemi’ne Muğla, Aydın, Denizli ve İzmir’den çevre örgütleri ile STK’lar ve yöredik 5 köyün vatandaşlarının katılacağı eylem ile ilgili yapılan açıklamada “ Pazar günü Karacahisar’da rant uğruna suyun nasıl yok edildiğine dikkat çekeceğiz. Benzer bir durum Köyceğiz gölünü besleyen akarsular için de söz konusu. Sandras’ın suyuna sahip çıkmazsak bir süre sonra Köyceğiz gölü de yok olabilir! Milas’ın su kaynaklarına sahip çıkmazsak eğe Milas ve Bodrum ilçeleri de susuz kalabilir.” Denildi.

Suçıkan bölgesindeki su altı kaynakları ile derelerin sularının termik santrallere yönlendirilmesi nedeniyle derelerin tamamen kuruduğu belirtildi.

SUÇIKAN BÖLGESİNİN ÖNEMİ VE TERMİK SANTRALLER

“Suçıkan denilen bölge Milas-Karacahisar Köyü/mahallesindedir. Bu bölgede çok güçlü su kaynakları olduğu için bu isimle ünlenmiştir. Suçıkan’ın güçlü kaynaklarından çıkan sular, Karacahisar köyü-Gökçeler arasındaki vadiden akarak, Hamzabey Deresini şenlendirerek Akyol önünden Güllük Dalyanına dökülürdü. Suçıkan’ın suyundan vadi ve Hamzabey deresi boyunca Çamovalı, Gökçeler, Ağaçlıhöyük ve Akyol ovasındaki tarlalar, ağaçlar ve sebzeler sulanırdı. Gökçeler kanyonundaki tahıl değirmenlin taşları da, bu Suçıkanın suyuyla dönerdi. Bu derede akan su; kuşlara, balıklara, yengeçler, çeşitli su canlılarına, insanlar, hayvanlara ve yeşil bitki örtüsüne yaşam veriyordu. Bu kaynaklardan, 70’li yıllarda Milas’ın 9 ova köyüne içme suyu verilmişti.

Suçıkan birzamanlar böyleydi

 

Ne zamanki MTA 1970’li yıllardan itibaren, havzadaki kömür rezervlerini saptamak için sondaj çalışmalarına başladı, işte Suçıkanın gür suları için tehlike çanları o zaman çalmaya başladı. O bölgede yaşayanların anlattıklarına göre, 2014 özelleştirmesinden sonra Yeniköy Termik santralını alan YK Enerji, kömürün üstündeki suyu boşaltmak için çok derin sondajlarla yeryüzüne hayat veren o sular daha derinlere gönderildi. Bu tarihten sonra Suçıkan kurudu. Suçıkanın başına gelen bu felaket, bölgedeki diğer su kaynakları için de geçerli ve tehlike çanları onlar için de çalmaya başladı”

 

Suçıkan şimdi böyle oldu

 

 
BENZER HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler HABERLER

Son Yapılan Yorumlar