Bugun...



Lagina Antik Kenti’ndeki arkeolojik sit alanında çevre zaferi

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut Köyü sınırları içerisinde ki Antik Lagina Kenti içerisindeki 1. Derece Arkeolojik Sit Alanları’nın 3. Dereceye çıkartılarak kömür aranmasına izin veren Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na dava açan köylülere mahkemeden sevinçli haber geldi.

facebook-paylas
Güncelleme: 14-03-2021 15:33:28 Tarih: 14-03-2021 13:58

Lagina Antik Kenti’ndeki arkeolojik sit alanında çevre zaferi

Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Hukuk Danışmanı Mehmet Çilsal açıklamasında “Muğla İdare Mahkemesi, Derneğin iddiasını haklı bularak   MKVKBK’nun tesis etmiş olduğu işlemi iptal etti. Bu karar, ülkemizin doğal ve kültürel değerlerini koruma mücalesi veren yurttaşlarımıza armağan olsun” dedi.

 

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut köyü sınırları içerisinde olan ve Karya Uygarlığı’nın en önemli kentlerinden biri olan 3 bin yıllık antik Lagina Kenti harabeleri içerisindeki 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’nın, Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş, kömür çıkarma hafriyat, dekapaj faaliyetlerine 2016 yılından itibaren Turgut sınırları içinde başlayıp 2018’den itibaren de Turgut 3.Derece Arkeolojik Sit Alanı’na dönüştürülerek   kömür çıkarmasının ve tarihi yağmalanmasına izin verilmişti.

Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Hukuk Danışmanı Mehmet Çilsal ve köylüler şirketin  burada madencilik faaliyet yapmasının dayanağı olan alanın 3. Derece arkeolojik sit alanına dönüştürülmesinin yasal olmadığını belirterek Muğla Bölge İdare Mahkemesi’nde iptal davası açmıştı.

 

 

ANTİK KENT İÇERİSİNDE KÖMÜR HAVZASI AÇACAKLARDI

 

Hukukçu Mehmet Çilsal yaptığı açıklamada “ Şirket, önce Lagina 3.Derece Arkeolojik Sit Alanı içinde kömür rezervi olduğunu düşündüğü bölgede özel mülk zeytinlik arazileri satın aldı. Ardından arkeolojik kazı izni aldı. Arkeolojik kazı ile alandaki taşınır ya da taşınmaz miras niteliğindeki kültürel varlıkların dekapajla katliamı eş zamanda başladı. Bir miktar çanak çömlek kırıkları müzeye taşındıktan sonra MKVKBK devreye girdi ve satın alınmış bölgenin sit tescilini kaldırıp 3.Derece Arkeolojik Sit Alanı’nın sınırlarını değiştirerek yeniden belirledi, yani küçülttü.  Böylece, mevzuata göre madencilik yapılamaz bir alanı, kar-kazanç saikiyle iş yapan ve özel bir ticari tüzel kişilik olan Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş lehine açık ocak kömür işletmeciliği yapılabilir alan haline çevirdi” diye konuştu.

 

 

ÖNLENMESEYDİ LAGİNA ANTİK KENTİNDE TAHRİBAT BÜYÜK OLACAKTI

 

Çilsal açıklamasının devamında ise “Bu senaryonun diğer alanlarda da devam edeceği, dolayısıyla niyetin Lagina’nın tamamını yok etmek olduğu ortaya çıkınca dernek, MKVKBK’nun “kısmen tescil kaldırma karar/işleminin” iptali için dava açtı. Dava aşamasında Üniversite bilirkişileri keşif yapıp rapor tanzim etti. Bu rapor özetle şunu dedi: “Lagina 3.Derece Arkeolojik Sit Alanı, değil tescilini kaldırmak tam aksine 1.Derece’ye yükseltilmeyi hakediyor” Muğla İdare Mahkemesi, Derneğin iddiasını haklı bularak   MKVKBK’nun tesis etmiş olduğı işlemi iptal etti. Bu karar, ülkemizin doğal ve kültürel değerlerini koruma mücadelesi veren yurttaşlarımıza armağan olsun.”ifadelerini kullandı.

 

 

ANTİK KENT İÇERİSİNDE KÖMÜR ARAMA FAALİYETİ GÖSTEREMEYECEKLER

 

Dernek başkanı Kazım Erol ise yaptığı açıklamada “Kömür çırarmak için bölgedeki üç bin yıllık tarihi kente, dokuya karşı acımasızca bir talan sürüyor. Köylüler yerlerinden yurtlarından edilirken geride kalan ve 1. Derece Arkeolojik sit alanı içerisinde olan antik kentdeki binlerce yıllık tarih, kültür 3. Derece sit alanı ilan edilerek yok edilmeye çalışıldı. Mahkeme iki yıl süren dava sonucunda bizleri haklı buldu ve kararı iptal etti. Tarihi kültürü koruması gereken Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun enerji şirketinin lehine verdiği ve tarihi yok etmeye yönelik karara mahkeme dur, dedi. Şirket bu mahkeme kararı ile antik kent içerisinde kömür arama faaliyeti gösteremeyecek” diye konuştu.

 

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI