Bugun...



Kumbahçe’nin dünyaca ünlü yemekleri kitap oldu

Bodrum’da Giritlilerin yaşadığı ve ünlü yemekler ile meşhur Kumbahçe Mahellesi’nin Sofraları “Zehra Denizaslanı’yla Girit Üstü Bodrum’un Yemek Kültürü” kitap haline getirildi ve imza günü düzenlendi.

facebook-paylas
Tarih: 24-05-2023 13:19

Kumbahçe’nin dünyaca ünlü yemekleri kitap oldu

Muğla’nın Bodrum ilçesinde mübadele döneminde göç eden Giritlilerin yaşadığı ve yemekleri le ünlü Kumbahçe Mahallesi’nin dünyaca ünlü yemekleri ve sofralarını anlatan Reyhan Bayındır Gönenç’in yazdığı Sofraları “Zehra Denizaslanı’yla Girit Üstü Bodrum’un Yemek Kültürü” isimli kitabı yayınlandı.

Bodrum Deniz Müzesi tarafından yayınlanan kitabın tanıtım ve imza günü Mausolos Sergi Salonu’nda gerçekleşti. Etkinliğe Bodrum Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Zeynep Göztepe,  Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu, Bodrum Girit ve Yunanistan Göçmenleri Derneği Başkanı Zehra Denizaslanı, mübadiller, mübadele ile Bodrum’a gelen ailelerin 2. ve 3. kuşak temsilcileri ve kitapseverler büyük ilgi  gösterdi.

 

GİRİT YEMEKLERİ TANITILDI

Kumbahçe Sofraları kitabında da yer verilen ve çok sevilen Bodrum’a göç etmek zorunda kalan Giritlilerin korudukları mutfak kültürlerinin içerisinde yer alan birebir reçetesiyle yapılan Girit usulü kara sübyeli pilavın tadımı da yer aldı.Etkinliğin açılış konuşmasında yer alan ve kitabın yayın yönetmenliğini yapan Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu, kültürel hafızanın, kültürel çeşitliliğin ve mübadelenin önemine dikkat çekti.

 

KİTAP YEMEKLERLE BİRLİKTE KÜLTÜRÜDE TANITIYOR

Kitabın yazarı Reyhan Bayındır Gönenç konuşmasında kitabın alışılmadık türden bir yemek kitabı olduğunu aktarırken siyasal, ekonomik ve sosyal dönüşümlerin mutfak kültürüne etkilerini gözler önüne sermeye çalıştıklarını ve kitabın Girit kökenli Bodrumlular hakkında bilinmeyenleri ortaya çıkarttığını söyledi.

Gönenç “1924 mübadelesinde Girit’e bağlı Spinalonga adasından Bodrum’a göç eden bir ailenin 70 yaşını aşmış kızı, 3. kuşak bir mübadil olan Zehra Denizaslanı’nın ve alışılmış tarzın ötesine geçen sohbetleriyle ve sıcak anlatımlarıyla farklı boyut kazanan kitap için Zehra Denizaslanı projesini hayata geçirmesine destek veren Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu’na, kitabın basılmasına katkı sağlayan Mustafa Cem’e, kitabın editörlüğünü yapan İzzeddin Çalışlar’a, tasarım ve mizanpajları yapan Gökçen Ergüven’e ve yazar Reyhan Bayındır Gönenç’e teşekkür ediyorum” dedi.

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI