Bugun...


Yatağan'da tarihin en eski zeytinyağı fabrikası bulundu, 2000 yıllık
Tarih: 27-04-2021 19:39:50 Güncelleme: 27-04-2021 19:39:50 + -


Muğla’nın Yatağan ilçesinde kömür madeni sahası içerisinde bulunan yaklaşık 2 bin yıllık Zeytinyağı İşliği- Fabrikası’nın görenleri hayran bıraktığı açıklandı. İşliğin maden çıkarma çalışmaları nedeniyle taşınacağı kararına ise yöre halkı tepki gösterdi.

facebook-paylas
Tarih: 27-04-2021 19:39

Yatağan'da tarihin en eski zeytinyağı fabrikası bulundu, 2000 yıllık

Dernek Başkanı Kazım Erol  Muğla’nın en eski zeytinyağı işliğinin gün ışığına çıkarılması kadar yerinde korunmasının önemli olduğunu belirterek “Eserler bulunduğu yerde sergilenmeli, kültür turizminde değerlendirilmesi, kömür uğruna eserler dağıtılarak taşınmak isteniyor, hukuki süreci başlatacağız” dedi. Erol SÖZCÜ’YE açıklamalarda bulundu.

 

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut Kasabası yakınlarındaki Bozukbağ Mevkii’nde ki 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’nda yaklaşık iki yıldır devam Muğla Müzesi ve   Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun izni ile yapılan kurtarma kazılarında tarihin en eski zeytinyağı işliği gün ışığına çıkarıldı.

 

 

2 BİN YILLIK ZEYTİNYAĞI İŞLİĞİ HAYRAN BIRAKTI

 

Geniş bir alana yayılan ve yaklaşık 2 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu saptanan ve içerisinde baskı taşı, kırma taşı, esme taşı ve bina duvarları sağlam halde yaklaşık iki bin yıllık zeytinyağı işliği gün ışığına çıkarıldı.

 

 

TARİHİN KÖMÜR UĞRUNA FEDA EDİLMESİNE GÖZ YUMMAYACAĞIZ

 

Muğla’nın bilinen en eski işliğinin gün ışığına çıkarılmasının ardından aynı alanda bulunan Stratoneika Antik Kenti ile Lagina Kutsal Antik Kenti arasındaki Kutsal Yolun kömür sahası tarafından yok edildikten sonra elde kalan erken Tunç Çağına dayanan bir yerleşim yeri olması açısından çok değerli bir nokta olduğunu belirten Yatağan  Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol “Böyle tarihi önemi yüksek alanların kömüre feda edilmemesini istiyoruz. Bulunan bu işliğe 1 km uzaklıkta ikinci bir zeytinyağ işliği daha önceki kazılarda bulunmuştu. Bu eserleri Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu buradan kömür çıkartılması için buradan taşıyarak Stratoneika’ ya kanunsuz bir şekilde taşıyor. Bu eserler taşınamaz, çünkü kanunlarımıza göre Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu çok açık, bu eserler ancak  doğal afet sebebi ile taşınabilir. Burada ise 2 bin yıllık zeytinyağı işliği bölgenin en eski tarihi mekanı sadece kömür çıkarmak için taşınmak isteniyor. Eserleri yerinde tutmak, korumak ve kültür turizmine kazandırmak için hukuki süreci başlatacağız, yürütmeyi durdurma davası açacağız, çünkü tarihin devlet eliyle yok edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

 

 

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI