Bugun...


Müzeler yarışması sonuçlandı. Bodrum Deniz Müzesi ödül aldı
Tarih: 18-06-2020 10:31:26 Güncelleme: 18-06-2020 10:41:26 + -


Tarihi Kentler Birliği’nin 4. Kez düzenlediği Müze Özendirme Yarışması sonuçları açıklandı.

facebook-paylas
Tarih: 18-06-2020 10:31

Müzeler  yarışması sonuçlandı. Bodrum Deniz Müzesi ödül aldı

(Bodrum Belediyesi Bodrum Deniz Müzesi) 

 

Müzeler  yarışması sonuçlandı. Bodrum Deniz Müzesi ödül aldı

 ANTERHABER - Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Bodrum Deniz Müzesi ‘nin Denizcilik Müzesi kategorisinde ödül alması sevinç yarattı.

 

(Manavgat Belediyesi: Giritli Müzesi – Giritliler Kültür Evi)

 

16 BELEDİYEDEN 18 MÜZE KATILDI

Müzeler arasında rekabeti değil, iyi örnekleri özendirmeyi hedefleyen TKB Müze Özendirme Yarışması sonuçlandı. Müzelerin, birbirlerinden farklı alanlardaki başarılarının teşvik edilmesi, bu başarılarıyla diğer yerel yönetimlere örnek gösterilmeleri, ülkemizdeki müzecilik faaliyetlerinin güçlendirilmesinde geliştirilmeye açık  noktaların destekleyici bir yaklaşımla eleştirilmesinin amaçlandığı yarışma ya 16 belediyeden, farklı alanlarda 18 müze katıldı.

Müze Özendirme Yarışmasının Ahmet Erdönmez başkanlığında toplanan Seçici Kurulu, Aziz Elbas, Kibele Eren, Sezer Cihan, Yeşim S. Dizdaroğlu ve Y. Metin Keskin’den Danışma Kurulu ise Prof. Dr. Metin Sözen, Ahmet Onur Altun ve Alp Arısoy’dan oluştu. Değerlendirmede gözetilen 6 temel kriter, Mekan Kalitesi, Arşiv ve Araştırma Çalışmaları,  Sergileme Kurgusu, Sosyal Gücü, Kentle İlişki, Süreç Yönetimi oldu.

 

( Odunpazarı Belediyesi: Yeşil Efendi Konağı Atatürk ile Bir Gün Müzesi)

 

YEREL YÖNETİMLERİN BAŞARISI TARİHE YANSIDI

Aynı zamanda, yerel yönetimler tarafından kentin ortak hafızası ve kültürel kimliğine ilişkin konuları kendi alanlarında gören ve bu bilinçle yapılan tüm çalışmalar desteklenmesi gereken hareketler olarak değerlendirildi.   Seçici kurul her yerel yönetimin kendi kaynakları ölçüsünde katkı sunduğu bu harekette, tüm müzelerin kendi deneyimi ve yerel sorunları aşmada geliştirdiği yaklaşımları başka benzer girişimlerin önünü açacak, onlara örnek olacak tecrübeler olarak değerlendirdi.

Müzenin içinde bulunduğu yapının mekânsal niteliği, mekânın korunması ve yeniden işlevlendirilmesi aşamasında yapılan çalışmalar, yapının kent kimliği ile ilişkisi ve planlama kurgusunun dikkate alındığı “Mekan Kalitesi” müzenin arşivinin oluşturulma şekli, koleksiyonlarının niteliği, arşivinin bilimsel araştırmaları ne ölçüde yönlendirebilecek güçte olduğu ve yapılan yayınların ele alındığı “Arşiv ve Araştırma Çalışmaları” müzenin koleksiyonunu ziyaretçilerine aktarırken kullandığı iletişim dili, sergi düzeni, yapılan seçki ve kullanılan sergi ara yüzünün değerlendirildiği “Sergileme Kurgusu” müzenin bir kültür mekânı olarak halkla kurduğu ilişki, verilen eğitimler, destekleyici faaliyetler, düzenlenen etkinlikler, program ve her şeyden önemlisi içinde bulunduğu kentin sosyal yaşamına olumlu etkisinin dikkate alındığı “Sosyal Gücü” müzenin kentin bütüncül kurgusu ve koruma çalışmalarıyla ilişkisinin, kentte ne ölçüde bir kamusal odak olarak var olduğu sorusunun irdelendiği “Kentle İlişki” müzenin açılması ve yönetimi süreçlerinde karşılaşılan zorluklara karşı yenilikçi yaklaşımların ne ölçüde geliştirilebildiğinin değerlendirildiği “Süreç Yönetimi” değerlendirildi.

 

(Eskişehir Büyükşehir Belediyesi: Kent Belleği Müzesi)

Değerlendirmeler, Göç Müzeleri, Kent Müzeleri, Kent Tarihi Müzeleri, Kent Belleği Ve Arşiv Müzeleri, Yaşam Kültürü Müzeleri, Milli Mücadele Müzeleri, Sanayi Müzeleri, Sanat ve Edebiyat Müzeleri, Denizcilik Müzeleri ve Maket Müzeleri olmak üzere 10 farklı kategoride yapıldı.

 

ÖDÜL ALAN MÜZELER AÇIKLANDI

Göç Müzeleri: İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Göç ve Mübadele An Evi 

Manavgat Belediyesi, Giritli Müzesi – Giritliler Kültür Evi Odunpazarı Belediyesi, Mustafa Abdülmecil Kırımoğlu Kırım Tatar Müzesi.

 

Kent Müzeleri: Bilecik Belediyesi, Yaşayan Şehir Müzesi Kepez Belediyesi, Bir Zamanlar Antalya Müzesi Şebinkarahisar Belediyesi, Kent Müzesi. 

 

Kent Tarihi Müzeleri: Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Müzesi Uşak Belediyesi Kent Tarihi Müzesi

 

Kent Belleği Ve Arşiv Müzeleri: Dulkadiroğlu Belediyesi, Kahramanmaraş̧ Kültür ve Tarih Araştırmaları Merkezi Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Kent Belleği Müzesi.

 

Yaşam Kültürü Müzeleri: Altındağ Belediyesi, Ulucanlar Cezaevi Müzesi Battalgazi Belediyesi, Hasırcı ve Yaygın Mahalle Müzeleri. 

 

Milli Mücadele Müzeleri: Karadeniz Ereğli Belediyesi, Alemdar Gemisi Müzesi Odunpazarı Belediyesi, Yeşil Efendi Konağı Atatürk ile Bir Gün Müzesi.

 

Sanayi Müzeleri: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi SEKA Kâğıt Müzesi.

 

Sanat Ve Edebiyat Müzeleri: Odunpazarı Belediyesi, Ataol Behramoğlu Kitaplığı.

 

Denizcilik Müzeleri: Bodrum Belediyesi, Bodrum Deniz Müzesi.

 

Maket Müzeleri: Aksaray Belediyesi, Aksaray Somuncu Baba Minyatür Müzesi.

 

( Kayseri Büyükşehir Belediyesi: Kayseri Müzesi)

 

 

(Kepez Belediyesi: Bir Zamanlar Antalya Müzesi)

 

(Battalgazi Belediyesi: Hasırcı ve Yaygın Mahalle Müzeleri)

 

( Bilecik Belediyesi: Yaşayan Şehir Müzesi)

 

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI