Bugun...


Bodrum’un tarihini yazan Prof. Dr. Avram Galanti’nin heykeli dikilecek
Tarih: 03-01-2022 17:08:38 Güncelleme: 03-01-2022 17:08:38 + -


Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan ve 1945 yılında yazdığı Bodrum Tarihi isimli kitap ile kent belleğine önemli imza atan Bodrumlu Prof. Dr. Avram Galanti’nin kitabı yeniden sadeleştirilerek yayımlandı. Galanti’nin yeni kitabının tanıtımı ile heykelinin açılışı aynı gün yapılacak.

facebook-paylas
Tarih: 03-01-2022 17:08

Bodrum’un tarihini yazan Prof. Dr. Avram  Galanti’nin heykeli dikilecek

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan ve 1945 yılında yazdığı Bodrum Tarihi isimli kitabı ile kent belleğine unutulmaz bir eser bırakan Profesör Avram Galanti’nin kitabı Bodrum’da yaşayan Arkeolog Rasim Özgürel tarafından sadeleştirilerek yeniden yayınlandı.

Kitap tanıtımı ve Profesör Avram Galanti’nin büst açılışı için yarın düzenlenecek etkinliğe Türk Yahudi Toplumu Başkan Vekili Moris Levi, Dini Yapı Koordinatörü Hayim Hason, Yahudi din adamı Rav İzak Alaluf ile 500. Yıl Vakfı Başkanı Silvyo Ovadya ve Bodrum’da yaşayan vatandaşlar katılacak.

 

MUSEVİ MEZARLIĞININ AÇILIŞI YAPILACAK

Yarın  Umurca Park'ında Avram Galanti’nin heykelinin açılışı yapılacak, ardından Yokuşbaşı Mahallesi'nde bulunan Yahudi cemaatine ait, elden geçirilen ve yeniden düzenlenen Musevi mezarlığı ziyaret edilerek Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’a anahtar sunumu gerçekleştirilecek. Trafo Kafe’de yapılacak kitap sunumunda ise katılımcılara Profesör Avram Galanti’nin yazdığı “Bodrum Tarihi” kitabı tanıtılacak. 

 

 

GALANTİ, DOĞDUĞU KENTİ CÜMLE CÜMLE KURGULAMIŞ

“Bir kentin başına gelebilecek en güzel şey, o kentin anlatılmasıdır.” diyerek, Profesör Avram Galanti’nin  kendinden sonra gelecek kuşaklara çok önemli bir miras bıraktığını belirten Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, kitabın tekrar basılmasıyla ilgili şöyle konuştu: “Profesör Avram Galanti Bodrumlu, doğduğu kenti cümle cümle kurgulayıp kendisinden sonra gelecek nesillerin bu kurguyu tamamlayacağı inancı ile 1945 yılında “Bodrum Tarihi” kitabını yazmış. Bizler de bu mirasa sahip çıkmak için elimizden geleni yapıyoruz. Kitap, tarihin babası Herodot’un doğduğu Halikarnassos’u, tarihin sayfalarından 1950’li yılların Bodrum’una taşıyan önemli bir çalışma.  Elliye yakın kitap ve çok sayıda makale kaleme almış olan Profesör Galanti’nin “Bodrum Tarihi” kitabını Bodrum Belediyesi Kültür Yayınları arasında yayınladığımız için mutluyuz. Bir kentin tarihini yazmak ya da yazmak istemek tarihsel kültürel dokusunu, insan malzemesini, yerel değerlerini kayıt altına almaktır. Kent belleğine sahip çıkmaktır.Bir kentin tarihsel geçmişini bilmek, o kentin bugünü ve geleceği hakkında alınacak kararların rastlantılara bırakılmaması anlamı taşımaktadır. Uygar yaşam koşullarının hakim olduğu, kentin geçmişten getirdiği değerlerinin korunduğu ve ekolojik dengelerin önemsendiği bir kent yaratmak için, Bodrum bilincine sahip Bodrumluları çoğaltmamız gerekmektedir.”

 

 

BODRUMLU SOYADINI ALMIŞTI

1871 yılında Bodrum'da doğan milletvekili Prof.Dr. Avram Galanti'nin yazdığı Bodrum Tarihi kitabı 1945 yılında yayınlandı. FGalanti'nin türkçe ve Fransızca yayınlanan 50'den fazla kitabı vardır. Eğitimci ve siyaset adamı Galanti, İstanbul Darülfünunu'nda Sami Dilleri ve Eskiçağ Tarihi dersleri okuttu. 1943/ 1946 yılları arasında TBMM'nde Niğde Milletvekili olarak görev yaptı. Soyadı kanunu ile "Bodrumlu" soyadını alan Prof. Dr. Galanti Portekiz bilimler Akademisi üyesiydi.

 

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI