Bugun...


Bodrum’un tarihini yazan Prof. Dr. Galanti’nin adı doğduğu mahallede yaşayacak
Tarih: 04-01-2022 13:44:13 Güncelleme: 04-01-2022 13:44:13 + -


Muğla’nın Bodrum ilçesinde doğan ve Bodrum’un bugüne kadar en geniş kapsamlı kitabını Prof. Dr. Avram Galanti’nin 1945 yılında yazdığı Bodrum Tarihi kitabı yeniden güncellendi. Galanti’nin bugün doğduğu mahalledeki büstü törenle açıldı. Törene Musevi cemiyetinin Türkiye’deki önemli isimleri katıldı. Ardından Bodrum’da 33 Musevi vatandaşının mezarının bulunduğu alan dualarla açıldı.

facebook-paylas
Tarih: 04-01-2022 13:44

Bodrum’un tarihini yazan Prof. Dr. Galanti’nin adı doğduğu mahallede yaşayacak

Muğla’nın Bodrum ilçesinde doğan ve 1945 yılında yazdığı Bodrum Tarihi isimli kitap ile kent belleğine önemli imza atan Bodrumlu Prof. Dr. Avram Galanti’nin kitabı yeniden sadeleştirilerek yayımlandı. Arkeolog Rasim Özgürel’in yazdığı kitabın tanıtımı için Prof. Dr. Galanti’nin doğduğu Umurca Mahallesi’ndeki parkta  tören düzenlendi.

 

YAŞADIĞI MAHALLEDE BÜSTÜ AÇILDI

Bodrum Belediye Başkanı CHP’li Ahmet Aras ile birlikte arkeolog Rasim Özgürel, Türk Yahudi Toplumu Başkan Vekili Moris Levi, Dini Yapı Koordinatörü Hayim Hason, Yahudi din adamı Rav İzak Alaluf ile 500. Yıl Vakfı Başkanı Silvyo Ovadya ve Bodrum’da yaşayan vatandaşlar katıldı. 88 yaşında yaşamını yitiren Galanti’nin yapılan büstü Umurca Parkı’nda törenle açıldı. Törende konuşan yazar arkeolog Rasim Özgürel “Bodrum’un tarihini başka bir yerde aramaya gerek yok. Sayın Galanti hocamız Bodrum’un geçmişten günümüze kadar gelen bütün tarihi çok iyi ve anlaşılır bir dilde hem Türkçe hem Fransız’ca yayınlamıştır. Bende kitabın güncellenmiş haline getirerek Bodrum’un bir kültür yayını olarak toplumla paylaştım” dedi.

 

 

BODRUMLULARIN HOCAMIZA SAHİP ÇIKMASINI MİNNETLE KARŞILIYORUZ

Türk Yahudi Toplumu Başkan Vekili Moris Levi ise “Türkiye’de çok az insan Bodrum’da  Yahudi toplumunun yaşadığını bilir. Oysaki M.S. 70’li yıllardan itibaren Bodrum ve Milas bölgesinde Yahudiler yaşamıştır. Sayın hocamız Galanti’nin döneminde ise en az 80 Yahudi ailenin yaşadığını biliyoruz. Bu nedenle aradan onlarca yıl geçsede Bodrumluların Avram Galanti hocamıza sahip çıkmasını, büstünün dikilmesinin  ve Musevi Mezarlığı’nın yenilenerek onarılmasını ve bugün hizmete açılmasını minnetle karşılıyor, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi.

 

 

MUSEVİ MEZARLIĞI DUALARLA AÇILDI

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise Bodrum’un kent kimliğine damgasını vuran Prof. Dr. Avram Galanti ve diğer önemli kişilerin isimlerinin yaşatılması için her türlü desteği vermeye devam edeceklerini söyledi. Galanti’nin büstünün açılmasının ardından yine Yokuşbaşı Mahallesi’nde 33 Musevi vatandaşın mezarının bulunduğu Musevi Mezarlığı Alanı din adamları ve katılan Musevi vatadaşların duası eşliğinde açıldı. Üzerlerinde İbranice yazılar bulunan mezarların 110-190 yıl arasında olduğu belirtildi.

 

 

BODRUMLU SOYADINI ALMIŞTI

1871 yılında Bodrum'da doğan milletvekili Prof.Dr. Avram Galanti'nin yazdığı Bodrum Tarihi kitabı 1945 yılında yayınlandı. Galanti'nin Türkçe ve Fransızca yayınlanan 50'den fazla kitabı vardır. Eğitimci ve siyaset adamı Galanti, İstanbul Darülfünunu'nda Sami Dilleri ve Eskiçağ Tarihi dersleri okuttu. 1943/ 1946 yılları arasında TBMM'nde Niğde Milletvekili olarak görev yaptı. Soyadı kanunu ile "Bodrumlu" soyadını alan Prof. Dr. Galanti Portekiz bilimler Akademisi üyesiydi.

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI