Bugun...



Kömüre karşı yaşasın zeytin ağacı, Akbelen’de direnişin 505. Günü

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki Akbelen ormanlarını ve zeytin ağaçlarını Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri için kömür madenine çevrilmemesi için 505 gündür nöbet tutan çevreciler ve köylüler bugün basın açıklaması yaptı.

facebook-paylas
Güncelleme: 03-12-2022 12:23:16 Tarih: 03-12-2022 12:18

Kömüre karşı yaşasın zeytin ağacı, Akbelen’de direnişin 505. Günü

Kömürü karşı yaşasın zeytin ağacı başlığı ile yapılan açıklamada “Akbelen’de ekokırım suçu işlenecek, buna izin vermeyeceğiz! Termik santraller ve kömür madenleri başlı başına büyük ekokırımlara sebep oluyor. Bu ekokırım suçunun en büyük sorumlularından biri olan Limak-İC İçtaş Ortaklığı YK Enerji gidecek, Akbelen Ormanı kalacak! Bugünde 505. gününü doldurduğumuz çadırlı nöbetimizde, yaşam savunucusu tüm dostlarımızla Akbelen Ormanı’nda Kömüre karşı yaşasın zeytin ağacı ve Akbelen Ormanı” sesini birlikte yükseltiyoruz. Yaşam kaynağı Akbelen Ormanı ve zeytinlerimizi ölüm saçan kömür madeni ve termik santrallere feda etmeyeceğiz” dediler. Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki Akbelen ormanlarını ve zeytin ağaçlarını Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri için kömür madenine çevrilmemesi için 505 gündür nöbet tutan çevreciler ve köylüler bugün basın açıklaması yaptı.

 

 

BAŞLATTIĞIMIZ ÇADIR NÖBETİNİ SÜRDÜRECEĞİZ

Köylüler ve İkizköy Çevre Komitesi  adına açıklama yapan İkizköy yaşayanlarından Esra Işık açıklamasında “Akbelen Ormanı’nı Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne (YK Enerji) tahsis eden bakanlık kararına İkizköylüler karşı çıkıp dava açmışlardı. En son üçüncü bilirkişi raporunun çıktığı davada yeni bir gelişme yaşandı. İkizköylülerin “bilimsellikten uzak” diyerek itiraz ettiği ve hazırlayan bilirkişiler hakkında suç duyurusunda bulunduğu raporun ardından mahkeme yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. 17 Temmuz 2021’de dava henüz devam ederken İkizköylüler, Akbelen Ormanı’ndaki hukuksuz kesimi engelleyip çadırlı nöbet başlatmışlardı. Sonrasında ülkede ve Muğla’da yaygınlaşan büyük orman yangınları sırasında, yangına gönüllü gelen kişiler kullanılarak şirket tarafından kesime gönderilmiş, yine İkizköylüler tarafından engellenerek ifşa edilmişti. Ardından ertesi gece jandarma ve kolluk gücü nöbet alanına müdahale ederek Akbelen Ormanı için nöbet tutanları alandan atmıştı. Yaşam savunucuları ormanı terk etmeyerek mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söylemişler, hemen sonrasında mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı gelmişti” dedi.

 

 

YAŞAM KAYNAĞI AKBELEN ORMANI VE ZEYTİNLERİMİZİ ÖLÜM SAÇAN MADEN KÖMÜR MADENİ VE TERMİK SANTRALLERE FEDA ETMEYECEĞİZ

Işık açıklamasının devamında ise İkizköylülerin Akbelen Ormanı’nda tuttuğu nöbet 505. gününe girerken, mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararının kaldırıldığını belirterek “Önce hiçbir bilimsel dayanağı olmayan, sunduğumuz uzman görüşlerinin dikkate alınmadığı ve tamamiyle YK Enerji şirketinin raporları kullanılarak hazırlanan bilirkişi raporlarını, şimdi de “bilimsellikten uzak” bu rapora dayanarak yürütmenin durdurulması kararının kaldırılmasını biz İkizköylüler olarak kabul etmiyoruz. Yıllardır anayasanın bizlere verdiği “sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını” savunuyor, doğaya ve insana zararları bilimsel ve hukuki olarak defalarca tespit edilmiş kömür madenine karşı yılmadan mücadele veriyoruz. İkizköylüler olarak yalnızca yaşam alanlarımız, zeytinlerimiz, ormanımız için değil tüm dünyadaki insanların evrensel hakkı için de mücadeleyi sürdürüyoruz. Bizler bu baskıların, ömrünü dolduran kömür madenleri ve termik santrallerinin son çırpınışları olduğunu biliyoruz! Yürütmeyi durdurma kararının kaldırılması bizleri yıldıramaz ve haklı mücadelemizden vazgeçiremez! Şimdi mücadelemize her zamankinden daha sıkı sarılacağız, yaşam alanlarımız ve yaşam kaynaklarımız için direnmekten asla vazgeçmeyeceğiz! Yaşam kaynağı Akbelen Ormanı ve zeytinlerimizi ölüm saçan kömür madeni ve termik santrallere feda etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

 

AKBELEN’DE İŞLENECEK EKOKIRIM’A İZİN VERMEYECEĞİZ

Işık açıklamasının sonunda ise “Hukuki ve bilimsel dayanaktan yoksun bu karara İzmir Bölge İdare mahkemesine itirazımızı yapacağız ve Aklebelen Ormanındaki fiili meşru nöbetimize devam edeceğiz. Akbelen’de ekokırım suçu işlenecek, buna izin vermeyeceğiz! Akbelen Ormanı’nın içinde ve dışında yaşayan tahmini 38 bin zeytin ağacı var. Zeytin Kanunu’na göre Akbelen’in kömür madeni için kesilmesi söz konusu bile olamaz. Tüm bu bilimsel çalışmaları, üstüne üstlük kanunu bile görmezden gelen bir kararı kabul etmeyecek, mücadeleye devam edeceğiz. Termik santraller ve kömür madenleri başlı başına büyük ekokırımlara sebep oluyor. Bu ekokırım suçunun en büyük sorumlularından biri olan Limak-İC İçtaş Ortaklığı YK Enerji gidecek, Akbelen Ormanı kalacak! Yarın da 500. gününü doldurduğumuz çadırlı nöbetimizde, yaşam savunucusu tüm dostlarımızla Akbelen Ormanı’nda Kömüre karşı yaşasın zeytin ağacı ve Akbelen Ormanı” sesini birlikte yükselteceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI