Bugun...



Komşuda vatandaş tatili unuttu, banyo yapmayı, yemek pişirmeyi azalttı!

İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (GSEE) Tüketici İşçiler Birliği tarafından yapılan ankete göre, hayat pahalılığı nedeniyle Yunanlıların günlük hayatında önemli değişiklikler oldu. Yemek pişirmek, yıkanmak, ütü yapmak gibi düne kadar normal olan alışkanlıklar artık lüks olarak kabul edilirken vatandaşların yüzde 56’sının sadece üç yılda bir tatil yapabildiği açıklandı.

facebook-paylas
Tarih: 23-03-2023 13:06

Komşuda vatandaş tatili unuttu, banyo yapmayı, yemek pişirmeyi azalttı!

Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (GSEE)’na bağlı Tüketici İşçiler Birliği tarafından yapılan ankete göre, hayat pahalılığı nedeniyle Yunanlıların günlük hayatında önemli değişiklikler oldu. Yapılan anketin sonuçları Yunan basını ile paylaşıldı.

 

EVLERDE ISINMA ORANLARI AZALTILDI, KALIN GİYİNMEYE BAŞLADILAR

Yunanistan genelinde 10 Ocak – 10 Şubat 2023 tarihleri arasında yapılan anket sonuçlarına göre, evinin ısınma oranını büyük ölçüde azaltan tüketiciler yüzde 86,8’e ulaşıyor. 10 kişiden 8’i ısınma masraflarından kaçınmak için daha kalın giyinmeyi tercih ediyor. Gece uyku saatlerinde evin ısı derecesini düşüren ya da tamamen kapatanların oranı da yüzde 91,3. Tüketicilerin yüzde 40’ı duş sayısını azaltırken, çoğunluk (%73,5) banyo yerine hızlı bir duş almayı tercih ediyor.

 

ALIŞVERİŞTE AİLE SEPETİ ARTIK KULLANILMIYOR

Elektrikli fırını kullanmaktan kaçındığını söyleyenlerin oranı yüzde 74,4, günlük yemek pişirmeyi azalttığını söyleyenlerin oranı da yüzde 57 oldu. Bulaşık makinesini kullanmak yerine elde bulaşık yıkamayı tercih edenlerin yüzde 79,4, ütü kullanmayı azaltanların da yüzde 73,7’lik bir oranı oluşturdukları dikkat çekiyor.

 

VATANDAŞIN YÜZDE 56’SI ÜÇ YILDA BİR TATİL YAPABİLİYOR

Anket araştırmasında “Alışverişte ‘Aile Sepetini’ kullanıyor musunuz?” soruna yüzde 83 ise “hayır” yanıtını verdi. Tüketiciler, aile bütçesinden gıda masraflarını karşılamayı birincil ihtiyaçları olarak görüyor (%73,2). İkincil ama eşit derecede önemli bir ihtiyaç da sağlık masrafları (%59,8). Ardından ısınma (%54,3) ve kira/konut kredisinin ödenmesi (%53,9) geliyor.Kişisel bakım (%70,2), giyim (%76,10) ve eğlencenin (%77,4) önemsiz veya orta derecede önemli olduğunu söyleyenlerin de oranı hayli yüksek çıkıyor.Araçlarıyla seyahat etmeyi kısıtlayanların oranı yüzde 77,3 olurken, gıda (%55,6) ve diğer temel ihtiyaç malzemelerini (%65,10) satın almada da önemli bir azalma söz konusu.Her 10 tüketiciden 6’sı yılda bir hafta bile tatile gidemiyor. Yüzde 56,2’si ise son üç yılda ya da hiç tatil yapmamış.
 

ET YİYENLERİN ORANIDA AZALDI
Ankete katılanların yüzde 41,3’ü haftada bir et, yüzde 52,3’ü haftada bir kez balık, yüzde 55,9’u da haftada bir kümes hayvanı eti tükettiğini söylüyor. Anketi yanıtlayan 10 kişiden 7’si, kampanyalar ya da en düşük fiyata göre yiyecek almayı tercih ediyor. Tüketicilerin neredeyse tamamı (%91,5) ürünü doğrudan üreticiden satın almak istiyor.

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI