Bugun...



Kent konseyi: Bodrum büyük bir susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya

Muğla’nın Bodrum ilçesinde pandemi nedeni ile nüfusun hızla arttığı ve su kaynaklarının yetersiz kaldığı açıklandı. Bodrum Kent Konseyi Su çalışma grubu tarafından kente verilen su miktarının yeterli olmadığı yeni su kaynaklarının bulunması gerektiği belirtildi. Gürol İnan “Bodrum’un hali hazırda suyu 170 bin kişiye kadar var. Ancak nüfus 500 binlere dayandı. Tasarruf etmez yeni kaynaklar bulunmaz ise Bodrum büyük bir susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya” dedi.

facebook-paylas
Tarih: 07-04-2021 12:31

Kent konseyi: Bodrum büyük bir susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya

Muğla’nın Bodrum ilçesinde pandemi nedeni ile nüfusun hızla arttığı ve su kaynaklarının yetersiz kaldığı açıklandı. Bodrum Kent Konseyi Su Çalışma Gurubu konu ile ilgili açıklama yaparak turistik ilçeyi bekleyen susuzluğa dikkat çekti.

 

 HER YIL 5 MİLYON METREKÜP SU BOŞA AKIYOR

 

Bodrum kent Konseyi Su Çalışma Gurubu sözcüsü Gürol İnan yaptığı yazılı açıklamada “Bodrum’a MUSKİ (Muğla Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü) tarafından yılda 20 milyon metreküp su verilebiliyor. Tahakkuk edilebilen miktar yaklaşık 15,5 Milyon metreküp. Yani sık sık patlayan DSİ İsale Hatları ve değişik sebeplerle kayıp kaçak miktarı toplamı yaklaşık 4,5 Milyon metreküp. Bu miktar çok büyük” ifadelerini kullandı.

 

BODRUM’UN SUYU ANCAK 170 BİN KİŞİYE YETECEK KADAR VAR

 

İnan açıklamasının devamında ise “Kişi başı tüketim günlük 250 Litre varsayımıyla - ki turizm kentlerinde turist başına tüketimin yaklaşık günlük 685 Lt civarında olduğu tahmin ediliyor - bu su ancak yaklaşık 170.000 nüfusa yetecek düzeyde. Bir de yaz döneminde turizm hareketliliği nedeniyle artan nüfus dikkate alındığında aradaki su ihtiyacı farkı yarımadada açılan kuyular ve tankerlerle taşınan sularla karşılanabiliyordu. Kuyuların yer altı su kaynaklarını azaltması nedeniyle deniz suyunun yer altı sularına karışması tehdidi ve tankerlerle taşınan suyun evsafı ve maliyet farkları problemi de ortada dururken, pandemi süreciyle yerleşik nüfusunun 400 - 500 bin bandına çıkması su sorununu daha büyük bir açmaza sürüklüyor.” Dedi.

 

SU KULLANIMINI MİNİMUM SEVİYELERE İNDİRMELİYİZ

 

İnan açıklamasının sonunda Bodrum’da yaklaşık 4 aydır hemen hergün 4-5 mahallede su kesintilerinin yaşandığını belirterek “Suyumuz yetmiyor. Patlayan su borularının yenilenmesi ve yeni su kaynaklarının Bodrum’a tahsisi mücadelesi bir yandan verilirken su tasarrufu da yapmak mecburiyetindeyiz! Gelişmiş ülkelerde 20 yıl önce su tüketimi günlük kişi başı 250 Litre seviyelerindeyken su tasarrufu teknikleri ve tedbirleriyle günlük 130 Litre seviyelerine çekilebilmiş. Hatta bazı AB ülkelerinde alınan tedbirlerle günlük 100 Litre seviyelerinin altına dahi inilebilmiş.Biz de yapabiliriz. Su tasarrufu konusunda her türlü tedbiri almak zorundayız.Bununla ilgli alınacak kararları önümüzdeki günlerde açıklayacağız” dedi.

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI