Bugun...



Karcılıoğlu: Lafla peynir gemisi yürür mü? Artık yürüyor…Aras hayal mi kuruyor?

BOYD (Bodrum Profesyonel Otelciler Derneği) Yönetim kurulu başkanı turizmci Serdar Karcılıoğlu Covid 19 ile birlikte bu yıl açılması beklenen turizmdeki beklentileri anlattı. Alınan önlemler turizmdeki beklentileri karşılayacak mı? Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın turizm beklentilerine yönelik açıklamaları hayal mi gerçek mi?

facebook-paylas
Tarih: 08-02-2021 18:53

Karcılıoğlu: Lafla peynir gemisi yürür mü? Artık yürüyor…Aras hayal mi kuruyor?

Karcılıoğlu bu konudaki görüşlerini anterhaber.com okurlarıyla paylaştı.

Covid 19 un etkilerinden midir nedir bilemiyorum ama garip bir ülke olduğumuz kesin.

Bilim adamları açık kalp ameliyatları sonrasında hastaların karakter ve davranış şekillerinde ciddi değişiklikler olduğunu söylerlerdi,

Şimdi benim de bir bilim adamına sormak istediğim tek şey Covid 19 un etkileri arasında insanlarda bir abartı durumu oluşup oluşmadığı noktasında beni ve toplumu bilgilendirmeleri olacak.

Belki yazının başlığından da anlaşılacağı üzere son zamanlarda mantık sahibi her yaştan insanın görebildiği gerçekler ortadayken Ve Covid 19 denen meret virüsün etkileri tüm dünyayı sarmışken,

İnsanlar büyük bir travma ve psikolojik sendrom içerisinde bulunuyorlarken,

Artık insanlar hastalığa yakalanmanın ölümle sonuçlanacağı bilincine ermişlerken,

Dünyanın herhangi bir yerinde bir uçak kazası olup yolcu ve mürettebatın ölüm haberlerinde hemen tüm haber programları “son dakika” bandıyla bunu haberleştirirlerken,

Neredeyse kanıksanmış bir hale gelen hemen her gün dünyada onlarca uçak kazası oluyormuş gibi hastalığa yakalanmış kişileri kaybettiğimiz ortadayken,

İnsanların tüm bu, hayatta kalıp kalmama mücadelesi içerisinde boğuşurlarken,

Ve dahası bu meretten kurtulmanın tek yolu olan “Aşı” ve “bir an önce aşılanma” olduğu gerçeği olmasına rağmen hemen çok ileri düzey ülkeler olarak bildiğimiz başta Avrupa ve Amerika ve Rusya dada halen büyük bir belirsizlik yaşanırken toplu bağışıklığın elde edilmesi noktasında dünyanın daha %10’u dahi aşılanmamışken

Tüm bunları bir kenara bırakıp İnsanların seyahat ve tatil planları yaptıklarını düşünmenin ve turizm sektöründe pembe bulutlar çizmenin ve iyimser tablolar göstermenin ne anlama geldiğini bir türlü kestiremiyor ve bu tür açıklamaların sektöre yarar değil ileride tamiri imkansız yaralara sebep olacağını düşünüyorum.

İşte size bu açıklamalardan birkaç örnek

Bugüne kadarki yönetimleri ile konaklama sektörünün ilk ve en eski ve de en güvenilir kurumu olarak bildiğimiz bir STK’mızın başkanı hanımefendi bir süre önce 2021 turist borsasını 15 milyon olarak belirledi!

Sayın Bakan çıtayı yükseltmiş, 2021’deki turizm hedefini, “31 milyon turist sayısını geçeceğimizi umuyoruz” diye açıklamış!

(Hem de 2020 Pandemi ilanı sonrası (14 mart 2020) transit, günübirlik girişler ve de gurbetçilerimiz de  dahil olmak üzere TUIK tarafından açıklanan 12 Milyon yabancı girişinin 5,5 Milyonunun Pandemi öncesi (Ocak, Şubat ve Mart) geldiğini var sayar ve de makyajları da silersek 2020 rakamının 4,5/5 Milyonu geçmediği görülmekteyken)

Böyle “enseyi karartmayalım” gibi matematikle hiçbir ilgi ve alakası olmayan bir kavramdan hareketle sektöre umut pompalamanın “bumerang” etkisi yaratacağını bu açıklamaları yapanların herkesten önce düşünmeleri gerekmez mi?

Şimdi bu hastalığın bizim Bodrum Belediye başkanımıza da sıçradığını hem de bizim gazetemizdeki haberden hayretle okudum,

Tabii bizim editoryal sistemimiz tamamen tarafsız ve özgür oldukları için yorumsuz olarak haberi vermişler,

Sevgili başkan bu rakamları hangi danışman grubundan aldı ve bunu da röportajında kullandıysa hemen o danışmanının işine son vermeli.

 

ÇOK GÜZEL HAYALLER BUNLAR KEŞKE OLABİLSE

 

Sevgili Başkan bu kez Bodrum için çıtayı öyle bir yükseltmiş ki sormayın,

Bodrumda 12 ay turizm!

Turizmde çeşitlilikle hedef 2.5 Milyon Turist, 5 Milyar dolar Gelir,

Çok güzel hayaller bunlar keşke olabilse,

Bunun defalarca bir zihniyet meselesi olduğunu vurguladığımız ve benim bildiğim son 25 yıldır telaffuz edilen ama bir türlü o seviyeye gelemediğimiz bir hayal bu!

Neden mi? Anlatayım…

Sevgili başkanım bir kere mevcut 80 bin yatağın “Bodrum Mimari yapı zorunluluğunun getirdiği fiziki koşullardan dolayı” %95 inin ve sadece yaz aylarında (4 ay) açık kaldığı gerçeğinden hareketle bu iki buçuk milyon turisti 12 ay süre dede olsa nasıl konaklatabileceğinizi hesaplattınız mı?

Sevgili Başkan müthiş bir yatırım atağı var demişler,

Bodrumda kış ortamında hizmet verebilecek nitelikte yeni ve kompakt tesis yapmaya uygun dikine mimari gelişme ve de buna uygun arazi ve araziler var da biz mi bilmiyoruz?

Geçtik 12 ayı en azından makul olanı 9 ay turizm yapılabilirliğini, sağlayacak ne gibi turizm çeşitliliği yaratmayı amaçlıyorsunuz?

Bir önceki dönem yönetimin şimdiki makam odanıza Dünya Squash Federasyonu Başkanını getirdik, Bodrumu Dünya Squash merkezi yapayım teklifini bile değerlendiremedik!

 

KIŞ TURİZMİ PROJESİ KADÜK KALDI

 

Büyük fedakarlıklarla hazırladığımız bu önemli kış turizmi projesi kadük kaldı!

Bodrum coğrafyasına uygun bu ve buna benzer spor faaliyetleri ile ilgili projeler hazırladık verdik bunları belediyenizin arşivinden çıkardınız başlatıyor musunuz? Biz mi bilmiyoruz!

Bodrum için önemli bir turizm çeşitliliği yaratacak “sağlık turizmi” ve versiyonları ile ilgili gerekli imar izni için planlarınız hazır mı?

Kongre ve toplantı organizasyonları için salonlar yapacağız demişsiniz bu tür yabancı ve yerli menşei organizasyonlar genellikle yan sezon dediğimiz kış aylarında gerçekleşir şimdi size bir tıp kongresi için mesela bu ay (Şubat) içerisinde 2 bin kişilik bir talep gelse katılımcıları yatıracak 2 bin sngl odanız var mı? Bunu kurguladığınıza göre Bodrumun imkanları genelinde İleride olabilecek mi?

 

BODRUM TÜRKİYE’NİN DAVOSU OLACAK

 

“Bodrum Türkiye nin Davosu olacak” ve 12 ay turizm yapabilecek bir destinasyon hedefiniz için öncelikle, başta vahşi depolama çöp sorunu, arıtma, kanalizasyon, su, elektrik, trafik ve yol sorunları olmak üzere yaklaşık 2 milyar dolara ihtiyaç olduğunu biliyoruz,

Böyle bir kaynak mı buldunuz?

Sürdüre bilinir Hizmet kalitesini sağlamak adına İnsan alt yapısının

Eğitimsiz Ara eleman, Profesyonel Yönetim kademelerinin sorunlarının çözümü ve sistemin hazırlanması için öncelikli olarak ve şimdiden herhangi bir çalışma başlattınız mı?

Şimdi hem Ülke çapında hem de yerelde yatırımcılarımıza ve tüm turizm paydaşlarına hata yaptırmayacak daha fazla borç yükü altına girebilecekleri yönlendirmelerden çok Turizm ile ilgili hayallerin ölçülü olması gerektiğine inanıyorum.

Sonuçta Dünya turizmi ile eş zamanlı olmak üzere geldiğimiz bu noktanın ve rakamların düşük seyretmesi ne STK başkan ve yöneticilerinin ne Devlet kadrolarının ne de yerel yöneticilerin başarısızlığı ve suçu olmadığını buna Çin’in Hubei eyaletinin Wuhan kentinden dünyaya salınan son yüz yılın en büyük vebasının sebep olduğu biliyor ve görüyoruz!

Şimdi aksini, doğru rakamları ve gerçekleri söyleyince birileri birilerini falakaya mı yatıracaklar,

Kime neye şirin gözükmenin sonucu bu?

Yoksa Sülün Osman misali Alan Razı Satan Razı mantığına göre,

Bu kez peynir gemisi lafla da olsa yürüsün mü diyoruz?

Bilelim!

Sevgilerimle Serdar Karcılıoğlu




Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI