Bugun...



Kanser, korona ve Parkinson hastalarını koklayarak teşhis ediyorlar.

Labrador ve Golden Retriever cinslerinden oluşan bu köpek timi, üzerlerinde "biyodedektör" yazılı ceketleriyle görev alıyor. Köpek timi, korona virüs ile beraber kanser, sıtma ve Parkinson hastalığının tespiti için eğitildi.

facebook-paylas
Güncelleme: 12-01-2021 14:02:37 Tarih: 25-12-2020 11:50

Kanser, korona ve Parkinson hastalarını koklayarak teşhis ediyorlar.

Şili Santiago Uluslararası Havalimanı'nda yeni tip korona virüs taşıyan yolcuları tespit etme amacıyla köpekler görevlendirildi. Labrador ve Golden Retriever cinslerinden oluşan bu köpek timi, üzerlerinde "biyodedektör" yazılı ceketleriyle görev alıyor. Köpek timi, korona virüs ile beraber kanser, sıtma ve Parkinson hastalığının tespiti için eğitildi.

 

Yolcular, havalimanındaki sağlık kontrol noktalarından geçmeden önce boyunları ve bilekleri gazlı bezlerle siliniyor. Daha sonra bu bezler cam kaplara konuluyor ve korona virüs tespiti için köpeklere koklatılıyor. 

Bu köpekler daha önceden uyuşturucu ve patlayıcı bulmalarıyla tanınıyor. Ancak Santiaga havalimanındaki köpek timi, korona virüs ile birlikte sıtma, kanser ve Parkinson hastalığını tespit etmek için eğitildi. 

 

İNSANDAN 50 KAT DAHA FAZLA

 

Şilili ulusal polis gücünü oluşturan Carabinerolar tarafından eğitilen köpeklere ilişkin açıklama yapan Başmüfettiş Esteban Diaz, “Köpekler, 3 milyondan fazla koku reseptörüne sahip, yani insanlardan 50 kat fazla koku alma yeteneğine sahip. Bu nedenle, korona virüsle savaşmaya yardımcı olmak için benzersiz bir şekilde çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

 

DOĞRULUK PAYI YÜZDE 100'E UZANIYOR

 

Korona virüsü tespit etmek eğitilen köpekler, Şili’nin yanı sıra  Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)  ve Finlandiya'daki havaalanlarında da görev yapıyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, köpeklerin enfekte bireyleri yüzde  85 ile yüzde 100 doğrulukla belirleyebildiğini, hasta olmayan insanları ise yüzde 92 ile yüzde 99 doğrulukla elediğini ortaya koydu.

Öte yandan, Şili’de şu an kadar Covid-19 kaynaklı  yaklaşık 600 bin vaka ve 16 bin 228 ölüm bildirildi.




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI