Bugun...



Kanatlarından vurulan atmacalar koruma altına alındı

Kanatlarından vurulan ve küçük yırtıcı kuş grubunda yer alan atmacalardan (Accipiter nisus) iki kuş koruma altına alındı. Aydın’ın İkiçeşmelik ve Kirazlı kırsalında yaralı olarak bulunan atmacalar, duyarlı vatandaşlar tarafından bulunarak EKODOSD’a teslim edildi.

facebook-paylas
Tarih: 19-01-2021 10:40

Kanatlarından vurulan atmacalar koruma altına alındı

İlk bulunan Atmaca, EKODOSD (Ekosistemi Koruma Ve Doğa Sevenler Derneği) gönüllü veterineri Nevzat Yıldızlı tarafından operasyon yapılarak, parçalanan kemiğe platin takıldı. Yeni vurulan Atmacanın ilk müdahalesi yapılarak filmleri çekildi. Parçalı kırığı bulunan Atmacanın ADÜ Veterinerlik Fakültesi’ne gönderilmesi kararlaştırıldı. Fakülteye gönderilmek üzere Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne teslim edildi.

 

HAVADA SÜZÜLÜRKEN VURULMUŞLAR

 

Genellikle kertenkele, kurbağa, fare ve küçük kuşlarla beslenen Atmacalar, bazı duyarsız ve bilinçsiz kişilerce, besledikleri kanatlılara saldırdığı gerekçesiyle, havada süzülürken vuruldukları ortaya çıktı.

 

 

EKODOSD’dan yapılan açıklamada şunlar belirtildi:

 

***Yırtıcı kuşların doğal ekosistem içinde çok önemli işlevi bulunmaktadır. Özellikle tarım alanlarının yakınlarında yırtıcı kuşların bulunması, çiftçinin mahsullerine zarar veren kemirgen vb. zararlıların doğal yoldan temizlenmesini sağlar ve zirai ilaçların kullanımını azaltır.

 

 

***Son yıllarda kırsal kesimlerde yaşayanlarda ve özellikle çiftçilerde yaban hayatı konusunda önemli duyarlılıklar görülmektedir. Bunu gelen ihbarlardan ve yaptıkları olumlu yönde müdahalelerden görmekteyiz. Bazen de bilinçsiz ve kendi menfaatleri doğrultusunda hareket ederek yırtıcıları vuran kişiler olmaktadır.

 

 

***Bu tür durumlarda, görüldüğü takdirde bu kişileri lütfen Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne bildirin ki, gerekli cezayı alsınlar. Doğada her canlının yaşama hakkı vardır, buna kimse müdahale etmemelidir.

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI