Bugun...



Kadınlarda yaz enfeksiyonu uyarısı

Yaz aylarında kadınlarda vajinal enfeksiyon görülme sıklığı artıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kemine Uzel, ‘’Önlem alınmadığı ya da tedavi edilmediği takdirde bu enfeksiyonlar ciddi hastalıklara yol açabiliyor’’ dedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 12-07-2023 10:55:52 Tarih: 12-07-2023 10:44

Kadınlarda yaz enfeksiyonu uyarısı

Yaz aylarında hava ısısının ve nem oranının artması, havuz ve denize girerken hijyen kurallarına yeterince dikkat edilmemesi sonucunda kadınlar vajinal enfeksiyon riskiyle karşı karşıya kalıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kemine Uzel yaz aylarında sıkça görülen vajinal enfeksiyonlara karşı tavsiyelerini şöyle sıraladı:

 

 

1 – İlk belirtileri ciddiye alın

Vajinal enfeksiyonların belirtileri karakteristik değildir ve kendilerini farklı şekillerde gösterebilirler. Bu sıklıkla kaşıntı, yanma ve hoş olmayan bir kokunun eşlik ettiği artan akıntılardır. İlişki sırasında da sorunlar yaşanır. Yaz aylarında idrar yolu enfeksiyonları, sistit-mesane iltihabı da oldukça yaygındır ve bu belirtiler vajinal enfeksiyonlardan kolayca ayırt edilemez.

2 – Bu risklere karşı dikkatli olun

Yaz aylarında kadınlar tehdit eden enfeksiyonlardan, en yaygın olanı vajinadaki normal bakteri dengesini değiştiren bakteriyel vajinozis hastalığıdır. Bu hastalığın ardından ikinci sırada özellikle antibiyotik, kortizon gibi ilaçlar kullanan veya yüksek kan şekeri olan kadınlarda ortaya çıkan mantar enfeksiyonları gelir. Genellikle belirti göstermeyen HPV virüsünü de unutmamak gerekir. Çoğunlukla kalabalık sahil kesimlerinde sıklıkla bulunan ve partner sayısının attığı durumlarda kesinlikle dikkat edilmesi gerekenlerden biri de AIDS'e yol açan HIV virüsüdür. Bu virüslere karşı dikkatli olunmalıdır.

 

Kemine Uzel

3 – Islak mayonuzu değiştirin

Vücudun genel bağışıklığının azalmasına neden olan ıslak mayolarla durmak her zaman enfeksiyonun bulaşmasıyla doğrudan ilişkili değildir ancak gelişimine katkıda bulunur. Diğer taraftan enfeksiyonun kendisi de vücudun genel bağışıklığını azaltır. Bu dönemde ıslak mayoların düzenli olarak değiştirilmesi önerilir.

4 – Özel hijyen için sabun kullanmaktan vazgeçin

SanılanVajinada hijyeni sağlamak için kadınların sıklıkla yaptığı hatalardan biri de sabun kullanmaktır. Özel hijyen sabunları genel olarak önerilmemektedir. Vajinal flora için probiyotiklerin hem topikal hem de oral olarak kullanılması tavsiye edilir. Böylece fizyolojik vajinal flora korunur ve bu enfeksiyonlar daha az sıklıkta gelişir.

5 – Doktora başvurun

Belirtilere bağlı olarak ideal olanı hastaların mümkün olan en kısa sürede bir jinekoloğa görünmesi gerekir. Yaz aylarında, özellikle merkezlere uzak tatil bölgelerinde, doktora erişilebilirlik kolay değildir. Bu nedenle kadınların, belirtiler olması durumunda, pratisyen hekimlerle iletişime geçmeleri önerilmektedir. Bu sayede zamanında uygulandığında yardımcı olabilecek bazı ilaçlar tavsiye edilir. Tabii ki belirtilerde düzelme ya da iyileşme olmazsa jinekolojik muayene kaçınılmazdır.

6 – Kişisel hijyene özen gösterin

Kişisel hijyen, özellikle tüm faaliyetlerin yoğunlaştığı yaz aylarında sağlığı korumanın temelidir. Yorucu ve uzun yolculuklardan, artan cinsel aktivite ya da sık partner değişimleri nedeniyle olası riskleri ortadan kaldırmak için önlem ve genel hijyen büyük önem taşımaktadır. Her sağlıklı kadının vajinasındaki bakteri florası dış hava sıcaklığı, nem ve yazla ilgili diğer faktörler dahil olmak üzere yılın hangi döneminde olursa olsun vajinayı korumaya hazırdır. Artan cinsel aktivite, yabancı cisim olarak tamponların yanlış kullanımı ve aşırı neme maruz kalma gibi sık enfeksiyonlar bu dönemde değişen davranışların sonucudur. Vajinal enfeksiyon risklerinde genel hijyen önlemlerine ek olarak, tüm eylemlerde dikkatli olmak ve ilk belirtilerde zamanında tedbir almak oldukça önemlidir.

7 – Uzun süre havuzda kalmayın

Uzun saatler havuzda kalınırsa, enfeksiyonlar için elverişli bir zemin hazırlanmış olur. Ayrıca suyun standartlara göre hijyenik uygunluğu da belli olmadığından dikkatli olunması gerekir.

 




Kaynak: Nazan Doğaner Halıcı - Sözcü

Editör: Melis Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI