Bugun...



İstanbul Sözleşmesi kadının insan hakları beyannamesidir

Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Bodrum Kent Konseyi Kadın Meclisi ve bazı sivil toplum örgütleri ile bazı siyasi partilerin kadın kolları İstanbul Sözleşmesi’nin iptali ile ilgili Bodrum Belediye Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Av. Evrim İnan yaptığı açıklamada “İstanbul Sözleşmesi kadının insan hakları beyannamesidir” dedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 08-04-2021 16:12:51 Tarih: 08-04-2021 15:45

İstanbul Sözleşmesi kadının insan hakları beyannamesidir

Muğla’nın Bodrum ilçesinde ki kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından Belediye Meydanı’ndaki Kadın Ağacı önünde İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesine yönelik basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasına Bodrum’da bulunan STK’lar ile bazı siyasi partilerin kadın üyeleride destek verdi.

 

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ KADININ İNSAN HAKLARI BEYANNAMESİDİR

 

Basın açıklamasını Bodrum Kent Konseyi Kadın Meclisi adına Av. Evrim İnan okudu. İnan  yaptığı açıklamada “20 Mart 2021 sabahı, Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’nin “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden” çekilmeye karar verdiğine dair resmi gazetede yayımlanan karara uyandık. İstanbul Sözleşmesi, kadının insan hakları beyannamesidir. İstanbul Sözleşmesi kadın, çocuk ve lgbti+‘ların en temel insan hakkı olan yaşam hakkının güvencesidir. Dolayısıyla tüm toplumun şiddetten ve ayrımcılığa maruz kalmadan yaşamasını sağlayacak bir yöntem ve uygulama rehberidir. Tam da bu nedenle, sözleşme karşıtlığının anlaşılması imkansızdır. Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nin ilk imzacı devletlerinden olup 24 Kasım 2011'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 247 vekilden 246’sının kabul oyu, 1 vekilin çekimser oy vermesi ile sözleşmeyi uygun bulan 6251 sayılı kanunu "onaylayarak", parlamentosundan geçiren ilk ülkedir” ifadelerini kullandı.

 

 

ÜÇ AYDA 91 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

 

Evrim inan açıklamasının devamında ise “Alınan bu karar ülkenin gurur kaynağı iken, 20 Mart 2021 tarihinde, bu ülkede yaşayan yaklaşık 42 milyon kadın, Cumhurbaşkanının tek bir imzası ile artık kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bu şiddet ile mücadele edeceğine dair 7 yıl önce vermiş olduğu taahhütten vazgeçtiğini öğrenmiş oldu.  2021 yılının ilk üç ayında 91 kadın öldürüldü.Sadece 2021'in ilk üç ayında erkekler, 91 kadını öldürdü, 29 kadını taciz etti, 41 çocuğu istismar etti, 30 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 198 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 185 kadına da şiddet uyguladı, yaraladı. 2021'in ilk üç ayında 61 kadının ölümü basına "şüpheli" olarak yansırken, erkekler, yılın ilk üç ayı en az altı çocuğu öldürdü. Bu sayılardan anlaşıldığı üzere, devletin şiddetsiz ve ayrımcılığı bertaraf ettiği bir toplum yaratma maksadı ile hareket etmediği ve en temel olan yaşam hakkını  savunmadığı ve benimsemediği açıkça ortaya çıkmaktadır” sözleri ile tamamladı.

 

 

SÖZLEŞMEDEN ÇEKİLDİKLERİNİ VARSAYANLAR YANILIYORLAR

 

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Figan Erozan ise basın açıklamasının ardından

 

“Hiçbir yasal hakkımızı erkek siyasetler vermedi. Hiçbir tarih boyunca da bu böyle olmadı. Dolayısıyla bugün çekildiklerini varsayanlar yanılıyorlar. Biz İstanbul Sözleşmesi yürürlükte gibi çalışmaya, örgütlenmeye, mücadele etmeye ve o hakkı kullanmaya devam edeceğiz. Kimse bize şiddete, tecavüze, saldırıya açık halde bırakamaz. Böyle bir hak tanımı yok. Kimse benim kadınlığıma, LGBT bireyi olup olmadığımı tanımlayamaz. Şiddet bütün dünyada suçtur ve suçla devlet, yerel yönetimler ve kurumla mücadele etmekle yükümlüdür. Dolayısıyla bu bana uydu bu bana uymadı gibi şiddetle mücadeleyi askıya alıp savunduğunuz yaklaşımlar üzerinden tanımlayamazsınız. Hiçbir kadın şiddeti kabul etmeyecek ve kadınlar buna itiraz ederek de bunun mücadelesini veriyorlar. Erkek siyaset bunu hayata geçiremeyecek. Çünkü kadınlar izin vermeyecek. Yaşasın feminist mücadelemiz.” Dedi. Basın açıklamasının ardından kadınlar meydanı sessizce terk etti.

 

 




Editör: Melis Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI