Bugun...



İklim aktivisti açtığı sergiyle küresel ısınmaya dikkat çekti

Muğla’nın bodrum ilçesinde yaşayan iklim aktivisti ve grafik tasarım sanatçısı Yasemin Sayıbaş Akyüz küresel ısınmaya dikkat çekti.

facebook-paylas
Güncelleme: 09-09-2021 11:26:23 Tarih: 09-09-2021 11:20

İklim aktivisti açtığı sergiyle küresel ısınmaya dikkat çekti

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan iklim aktiviste ve grafik tasarım sanatçısı evli ve bir çocuk annesi Yasemin Sayıbaş Akyüz’ün 18. Uluslararası Gümüşlük müzik Festivali etkinlikleri kapsamında Toprak Ev’de açtığı “Küresel Isıtma” isimli grafik tasarım sergisi büyük ilgi gördü.

 

BİRBİRİNDEN İLGİNÇ ESERLER BÜYÜLEDİ

 

Gümüşlük Festivali koordinatörü piyanist Levend Erenoğlu ve sanatçılarla birlikte açılı yapılan sergide iklim krizi, küresel ısınma ve insan eliyle davetiye çıkartılan doğal felaketlerin insanoğluna ve doğal yaşama etkilerini anlatan 30 eser yer aldı.

 

KÜRESEL ISINMA DEĞİL KÜRESEL ISITMA

 

Serginin gelirinin tamamının Milas ve Bodrum’da meydana gelen orman yangınlarında mağdur olan köylülere aktarılacağını belirten Akyüz yaptığı açıklamada “Ben grafik sanatçısıyım, ayrıca iklim aktivistiyim. Bu sergide iklim krizi ilgili yaptığım çalışmalar yer alıyor. İklim aktivisti olduğum için böyle bir sergi açıyor olmak benim için önemli. Gümüşlük Müzik Festivali’de bu sergide bana yer verdiği için çok memnunum. Serginin konusu dediğim gibi küresel ısınma. Neden böyle bir başlık seçtiğimi anlatayım. İklim krizi çağımızın sorunu. İklim krizi ile aslında dünya yok olmuyor, insanlar için yaşanabilir bir dünya yok oluyor. Ve buna sebep olarak küresel ısınma diyoruz biz buna. Ama son hükümetler arası iklim değişikliği paneli verdiği raporda ısınmanın insan kaynaklı olduğu altı çizilerek belirtildi ve kırmızı alarm olarak yayınlandı bu rapor. Böyle bir durumda ben küresel ısınma terimini ‘küresel ısıtma’ olarak demeyi daha doğru buluyorum. Çünkü karar alıcıların artık ivedilikle iklim krizini durdurmak için yapılması gerekenleri yapması gerektiğini düşünüyorum.

 

 

HER ŞEYİ ÇOK ÇABUK UNUTUYORUZ

 

Bu sel, yangın gibi felaketlerden ders alabilmemiz için medya açısından da yayınlanmanın devamını sağlamamız gerekiyor. Biz sadece afetleri yaşadığımız da bunları haber olarak değil, bunun dışındaki dönemlerde de iklim krizini halkın gündemine getirirsek ders alma konusunda biraz daha etkili olacağını düşünüyorum. Biliyorsunuz her şeyi çok çabuk unutuyoruz. Ama maalesef iklim krizi öyle bir durum ki gitgide sıkılaşan aralıklarla biz bu afetleri gitgide şiddeti artan bir şekilde yaşamaya başlayacağız. Ki görüyoruz, geçtiğimiz aylarda yaşadığımız yangınlar, artık unutmamıza çok fırsat kalmayacak. İklim aktivistleri olarak bizim isteğimiz unutmamıza fırsat verilmeyecek bir ortamın hazırlanması değil tam tersine karar alıcıların bir an evvel gerekli eylemleri yerine getirmesidir. Bende bu sergi ile bu farkındalığı arttırmak amacındayım. Bu yüzden bir aktivist olarak bu konuda tasarımlar yapıyorum. Sergi 8 eylül günü açılıyor ve 24 eylül tarihine kadar sürecek. 24 eylül aynı zamanda Küresel Eylem günü. Yine dünya çapında çocuklarımız, gençlerimiz iklimle ilgili seslerini duyurmaya çalışacaklar. Serginin geliri ise yangınzedelere bağışlanacak. Muğla’da son zamanlarda çok ciddi yangınlar oldu. Biz bu yangınlarda ormanlık alanlarımızı, içinde yaşayan binlerce canı, insanlarımız yaşadıkları yerlerde çok ciddi zararlara uğradılar. Tarım alanlarımız, hayvanlarımız yok oldu. Bu yüzden serginin gelirini de iklim krizi ile bağlantılı olarak yangınzedelere bağışlamayı uygun gördük." diye konuştu.

 

Sergi 24 Eylül 2021 tarihine kadar açık kalacak.

 




Editör: Melis Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI