Bugun...



İki seçim arası Cennet Koy kiralandı, inşaat başladı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde çevrecilerin ve halkın özel şirkete peşkeş çekilmemesi için yıllardır mücadele ettiği ve halkın gittiği birkaç plajdan biri olan Cennet Koy’un iki seçim arasında özel bir şirket beach clup yapılması için kiralandığının ortaya çıkması Bodrumluları ayağa kaldırdı. Mavi yolculuğun en önemli duraklarından bir olan Cenent Koy’un kiralanmasına tepkiler büyük oldu.

facebook-paylas
Tarih: 20-05-2023 13:43

İki seçim arası Cennet Koy kiralandı, inşaat başladı

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gölköy Mahallesinde mavi deniz yemyeşil asırlık ormanları ile ünlü mavi yolculuğun az kalan kaylarından biri olan Cennet Koy’un iki seçim arasında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve MUÇEV (Muğla Çevre Vakfı) tarafından özel bir şirket kiralanması Bodrumluların isyan etmesine neden oldu.

 

ÇEVRECİLER VE VATANDAŞ YILLARCA EYLEM YAPIP KİRALANMASINI ÖNLÜYORDU

Sözce kameralır Cennet Koy’da şirketin çalışmaya başlayrak beach clup için bina, tuvaletler ve rostaron platformu oluşturmasını görüntüledi. Çevrecilerin ve halkın özel şirkete peşkeş çekilmemesi için yıllardır mücadele ettiği, sık sık eylemler yaptığı ve  turistik ilçede halkın gittiği ve ücretsiz yararlandığı birkaç plajdan biri olan Cennet Koy’un iki seçim arasında kiralanmasına sert tepki gösterdiler.

 

 

 HANGİ KOYU KORUYACAĞIMZI ŞAŞIRDIK

 Cennet  Koy’da S açıklama yapan Bodrum Kent Konseyi Ekoloji Meclisi Sözcüsü Mirbahattin Demir “Bodrum ve Muğla’da koyları ormanlar korumak için oradan oraya koşup, nöbet tutup sürekli davalar açmaktan yorulduk. Son olarakta birileri seçimleri fırsat bilip elini hızlı tutmuş, Buradan Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Anayasımıza göre kıyılar sahiller devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyı Kanuna göre de kıyıları koruyamaz hale geldik. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu talandan haberi varmı? Herkes Cumhurbaşkanımıza sesleniyor. Bizde Bodrum’dan sesleniyoruz. Bundan haberiniz varmı ?”diye konuştu.

 

Mirbahattin Demir

 

DAHA ÖNCE YAPILAN KİRALAMALAR İPTAL EDİLMİŞTİ

MUÇEP (Muğla Çevre Platformu Bodrum Meclisi Eşsözcüsü Umay Karabaş ise yaptığı açıklamada "Bodrum’un ranta peşkeş çekilmesiyle ilgili çilesi ne yavaşlıyor ne de duruyor. Cennet Koy’un Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı eliyle Muçev’e kiralandığı, bu yönde bir ihale yapıldığı hakkında ciddi duyumlarımız var. Oysa Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 2022/1218 sayılı talep sonrasında da onadığı, Danıştay 13. ve 6. Daireleri’nin kararları ile “TABİAT VARLIKLARI VE DOĞAL SİT ALANLARI İLE ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGELERİNDE BULUNAN DEVLETİN HÜKÜM VE TASARRUFU ALTINDAKİ YERLERİN İDARESİ HAKKINDA YÖNETMELİK”te yürütmesi durdurulan madde ile bu tür işlemlerin sadece Muçev değil başka türlü kiralamalar için de önüne hukuki engel gelmiştir. Bu yürütmeyi durdurma akabinde Muğla’nın başka yerlerinde iptal edilen sözleşmeler de var. Hal böyleyken ihale yoluyla yapıldığı iddia edilen kiralama da, sonrasında varsa belediye’nin verdiği ruhsat da hukuka aykırı olarak gerçekleşmiştir. Konuyu çok yakından takip edip gerekli tüm bürokratik ve hukuki işlemleri başlatacağımızın bilinmesini isteriz.
Öte yandan, yine Gökburun’da olduğu gibi künyesi dahi olmadan yapılan yapı da hem salt bu gerekçeyle dahi mühürlenmeli, dahası kıyı kanunu’na aykırılığı birden çok açıdan ortada olduğu için yıkılmalıdır. İnşaat yasakları da başlamışken bu yasaklar herkese eşit uygulanmak zorundadır. Bu konudaki ihbar, şikayet ve taleplerimizi derhal yaptık" ifadelerin kullandı.


Umay Karabaş

HALK PLAJI YAPIYORUZ ÜCRETSİZ OLACAK

Cennet Koy’u halk plajı yaparak işletmek için kiralayan şirketin avukatı Büşra Erol ise anterhaber'e  yaptığı açıklamada” Şirketimiz burayı halk plajı yapmak için MUÇEV’den kiraladı. Kesinlikle yapılaşma olmayacağı gibi, burada doğayı v çevreyi korumak için temizliğe başladık. Güzel bir düzenleme yaparak buraya gelen halka hizmet vermek istiyoruz. Kesinlikle halk için giriş ücreti alınmayacak” diye konuştu.

 

Büşre Erol

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI