Bugun...



Herodot Kültür Merkezi'nin adı değiştirilsin mi? Vatandaş ne dedi?

Bodrum’da bir siyasi partinin Konacık Mahallesi’ndeki Herodot Kültür Merkezi’nin adının Atatürk olarak değiştirilmesi yönünde imza kampanyası başlatması ilçede yaşayanların tepkilerine neden oldu. İmza kampanyası başlatıldı vatandaş, ne dedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 01-12-2022 17:19:17 Tarih: 01-12-2022 17:15

Herodot Kültür Merkezi'nin adı değiştirilsin mi? Vatandaş ne dedi?

VOLKAN İLGÜZ: ADD BAŞKANI ÜMİT BALTUTAN’IN YANINDAYIM

Heredot Bodrum ile özlemiş ve tarihteki yeri görmezden gelinmeyecek bir seyyah ve yazardır. Yazılarının ana konusu ise Roma ve Antik Yunan Devleti arasındaki kanlı savaşlardır. M.Ö. 484 yılında doğmuş bir savaş yazarının Bodrum ve Bodrumlu'nun üzerindeki maneviyatı Bodrum'da doğmuş olması mıdır? Eğer oraya Bodrum'da doğan veya Bodrum'dan çıkan bir değerin ismi verilecek ise Şehit polis Ercan Yangöz var iken, Barış Akay var iken Herodot' un Bodrum ve vatan için can vermiş değerler ile kıyaslanması bile düşünülemez. Ayrıca Sivil toplum kuruluşlarınca Nasıl ki Bodrum Devlet Hastanesi'nin isminin Atatürk Devlet Hastanesi olması için basın açıklamaları yapılabiliyor ve çalışmalar yürütülüyor, ki ben de bu görüşün ve ADD başkanı sayın Ümit Baltutan'ın yanındayım. Heredot Kültür Merkezi’nin isminin Atatürk kültür merkezi olarak değiştirilmesi yönünde yapılan çalışma da demokratik ve yasal zeminde yapılmaktadır, saygı duyuyorum. Karar yüce Türk Devlet'imizindir.

 

NURGÜL TARIM: SAMİMİ BULMUYORUM

Türkiye Cumhuriyetinin sembolü olan T.C ibaresi resmî kuruluşlardan kaldırılıp, Andımızın okullarda okutulması yasaklanırken, sessiz kalanların, Bodrum’da siyasette ses çıkarma adına Ata’mızın ismini ortaya atıp, kullanmalarını samimi bulmuyorum.

 

REZZAN ŞEBİN: BU TARTIŞMA BİLE BODRUM ADINA TALİHSİZLİKTİR

Böyle bir tartışmanın yapılıyor bile olması, Bodrum adına talihsizliktir. Yeni açılacak bir yer olsa, belki tartışılır, değerlendirilir, bilemem. Kültür ve sanat ile ilgili bir yapıya, dünyada  bütün "Tarihin babası" olarak anılan Herodot'un isminin verilmiş olması neden rahatsızlık veriyor. Politik çıkarlar için, popülist yaklaşımlarla halkımızın milliyetçi duygularını alet eden bu tartışmalara söylenecek tek sözüm var. Kültürün, sanatın, bilimin, teknolojinin milliyeti, memleketi yoktur. Bunlar evrensel kavramlardır.  Kaldı ki “Herodot Halikarnassos'da Batı Anadolu'da bulunan İyonya Yunan kolonisinde (bugünkü Bodrum, Türkiye) dünyaya geldi.” Diye yazar araştırmacılar.

 

 

BÜLENT İPEK: Tabii ki Atatürk olmasını isterim. Sonuç olarak bu toprakları bize vatan yapan o.

 

YÜKSEL OKYAY: HERODOT KÜLTÜR MERKEZİNİN ADI AYNI KALMALI

Atatürk bizim kurucu liderimiz, adının yaşatılması anlamlı, buna karşın Heredot kültür merkezinin adı aynı kalmalı, Herodot da bu toprakların ve Dünyanın kültürel mirasıdır. Bodrum yarımadasında başka beldelere yeni kültür merkezleri yapılmalı ve birinin adına da Atatürk Kültür Merkezi adı verilmelidir. Mumcular, Yalıkavak, Gündoğan, Ortakent büyük beldeler ve kültür merkezleri yok sadece Turgutreis de Sabancı Kültür Merkezi var ve Bodrum kültür kenti.

 

MEHMET ALİ DEMİR: BAŞKA SORUN MU KALMADI?

Bodrum turizm kenti, elektriksiz, sokakları çamur çukur içerisinde, sahiller işgal altında, imar ve rant oyunları var. Ormanlık alanları talan ediyorlar. Bunlara tek bir tepki göstermeyenler Ulu Önder Atatürk üzerinden neyin tartışmasını yapıyorlar. Tam 10 yıl önce o merkezin adı Herodot olarak meclisten geçmiş. Kiminle konuştuysa bu tartışmayı, kampanyayı amaçsız anlamsız buluyor, kentin sorunlarına odaklanmak gerekir.

 

HÜLYA KESİCİ: DEMOKRATİK BİR KAMPANYA NEDEN OLMASIN

Bir parti bir kampanya düzeliyor, her parti kampanya yapabilir, imza toplayabilir. Toplanan imzalar meclise gelir, halkın önemli bölümü evet derse meclis bunu yine değerlendirir. Toplumun değerleri üzerinden çok tartışılmasını doğru bulmuyoruz. Sorun yaratmak yerine bu kentin asıl sorunlarını çözmek amacıyla hareket edilirse daha doğru olur.

 

SÖNMEZ KULAÇOĞLU: ATATÜRK ADI VERİLSE NE OLUR?

Bir süredir gelişmeleri takip ediyorum, Herodot Kültür Merkezi’nin adı Atatürk olsa ne olur, niye bu kadar tepki gösteriliyor. Zaman zaman cadde, okul, sokak isimleride değişiyor, önemli olan ortak karar alabilmek.




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI