Bugun...



Her 4 Yunan vatandaşından biri ruhsal bozukluk yaşıyor

Yunanistan’da pandemiden önce yaklaşık yüzde 5 oranında olan zihinsel bozuklukların son üç yılda zirve yaptığı ve vatandaşların yüzde 22,8’i, yani yaklaşık 4’te 1’i bir tür akıl sağlığı sorunuyla karşı karşıya kaldığı belirtildi. Açıklamayı Yunanistan Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Zoi Rapti yaptı. Rapti Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı hakkında bir söyleşide toplum ruh sağlığı ile ilgili İyileştirme Fonu'ndan 55 milyon avroluk finansmanla 106 yeni sağlık merkezinin kurulacağını duyurdu.

facebook-paylas
Tarih: 24-01-2023 14:57

Her 4 Yunan vatandaşından biri ruhsal bozukluk yaşıyor

Yunanistan Sağlık Bakanlığı Yardımcısı  Zoi Rapti medyaya yaptığı açıklamada pandemiden önce yaklaşık yüzde 5 oranında olan zihinsel bozuklukların son üç yılda zirve yaptığı  ve vatandaşların yüzde 22,8’i, yani yaklaşık 4’te 1’i bir tür akıl sağlığı sorunuyla karşı karşıya kaldığını söyledi.

 

RUH SAĞLIĞINDA DERİN YARALANMALARA NEDEN OLDU

Rapti pandeminin kısıtlayıcı tedbirlerinin kaldırılsa bile ruh sağlıklarında ciddi sorunlarla karşılaşan özel ve kamu sektöründeki işçiler üzerinde yoğunlaştığını belirterek “Pandemi nüfusun büyük bir yüzdesini etkiledi. Yapılan araştırmalarda, sokağa çıkma yasağı sırasında sadece evde kalanların değil, çalışanların da yoğun baskı ve stres yaşadığı ortaya çıktı. Sonuç olarak, zihinsel bozukluklara neden oldu”  ifadelerini kullandı.

Rapti açıklamasında vatandaşların özellikle karşılaştığı sorunları oranları ile birlikte kamuoyuna açıkladı.

%15 anksiyete bozuklukları

%7 alkol ve diğer maddelere bağımlılık

%6 şiddetli depresyon

%3 çocuk psikiyatrik durumları

Yaklaşık %1 ila %2 bipolar bozukluk

%1 şizofreni ve psikozlar

%1 obsesif kompulsif bozukluk

%1 demans

%5 ila %10 diğer ruhsal bozukluklar olarak belirtildi.

 

4 YENİ RUH SAĞLIĞI MERKEZİ AÇILACAK

İş stresinin devam etmesi nedeniyle, Sağlık Bakanlığı’nın, İyileştirme Fonu’ndan gelen fonlarla yakında işçilere özel 4 ruh sağlığı merkezini faaliyete geçireceklerini belirten Rapti “Bu merkezler, çalışanlara bireysel danışmanlık veya grup psikoterapisi şeklinde psikolojik destek sağlayacak” dedi. Merkezlerden  3’ü Attiki’de, özellikle Pire, Egaleo ve Atina’da, biri de Selanik’te faaliyet gösterecek.

 

Zoi Rapti

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre, çalışanların işte şiddetli stres yaşamaları ve izin almaları ya da işte verimli olamamaları nedeniyle işletmelere her yıl yaklaşık 3 milyar dolar aktarıldığını belirten Rapti ruh sağlığı merkezlerinde psikologlar ve psikiyatristler görev yapacak ve ilaç tedavisi de uygulayabileceklerini söyledi.

 

SELANİK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ÇALIŞMA BAŞLATTI

Aynı kapsamda Sağlık Bakanlığı, atık suların koronavirüsün viral yükü açısından analiz edilmesinden de sorumlu olan Selanik Aristotelio Üniversitesi Çevre Mühendisliği Profesörü Dimosthenis Sariyannis’i, zihinsel problemler nedeniyle insanlar tarafından alınan tıbbi maddelerin ölçümlerini yapması için görevlendirildi. Sariyannis ise yaptığı açıklamada ‘Antidepresanlar ve stres ilaçları (Benzodiazepinler) pandemi yıllarında büyük artış göstermişti. Şimdi azalmaya başladılar’ şeklinde konuştu.




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI