Bugun...



HAYATINIZ TATLIYSA, HAYAT ŞEKERDEN TATLIDIR

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde stand kurularak “Hayat Şekerden Tatlıdır” etkinliği gerçekleştirildi. Şeker hastalığı nedenleri ve önlenmesi konusunda bilgilendirme yapıldı.

facebook-paylas
Tarih: 06-10-2022 22:39

HAYATINIZ TATLIYSA, HAYAT ŞEKERDEN TATLIDIR

Hastaneden etkinlikle ilgili yapılan açıklamada şeker hastalığı ve nedenlerine dikkat çekildi.

Kronik hastalıklar, yavaş ilerleyen, üç ay ve daha uzun süreli, birden fazla risk faktörünün neden olduğu, genellikle komplike bir seyir gösteren ve kişinin yaşam kalitesini etkileyen hastalıklardır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kronik hastalıkların (Kalp-Damar Hastalığı, Diyabet, Hipertansiyon, Kolesterol yüksekliği, Obezite (Şişmanlık), KOAH, İnme, Kanser ve Böbrek Hastalıkları) sıklığında ciddi bir artış olduğu gözlenmektedir. COVID-19 pandemisinde bu hastalıklar tüm dünyada ölümün artışına yol açan nedenlerinin başında gelmiştir. Pandeminin etkilerinin azaldığı şu günlerde kronik hastalıklarının öneminin altını bir kez daha çizmek ve kronik hastalıklara yol açan durumlara karşı farkındalığı arttırmak amacıyla çeşitli etkinlikler ve sağlık girişimleri gerçekleştirilmektedir.

 

HER TÜRLÜ RAHATSIZLIĞA DAVETİYE


Beslenme bozuklukları ve yanlış beslenme kronik hastalıklara yol açan en önemli sebeplerden birisidir. Aşırı şeker tüketiminin insan sağlığını olumsuz etkilediği, obeziteden hipertansiyona, kalp-damar hastalıklarından kronik böbrek yetmezliğine ve depresyona kadar birçok hastalığı tetiklemesi ile hastalık yükü ve sağlık giderlerinde ciddi bir artışa yol açtığı gösterilmiştir. İşte bu gerçekten yola çıkan Türk Böbrek Vakfı, 19–25 Eylül tarihlerini “Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası” olarak planlanmıştır.

 

 

ŞEKER TÜKETİMİ AZALTILMALIDIR


İnsanlarda aşırı şeker tüketiminin zararları hakkında farkındalığı arttırmak üzere belirlenen bu haftanın, tüm paydaşlar ve toplumla birlikte her yıl işlenmesi ile aslında yaşam boyu edinilmesi gereken temel bir kazanım olması amaçlanmıştır.


‘Hayat Şekerden Tatlıdır’ sloganı ile şeker tüketiminin azaltılması ve kronik hastalıkların önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırma Topluluğu (MUBAT) öğrencileri ve Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliği ile hastanemiz girişinde ‘Hayat Şekerden Tatlıdır’ etkinliği düzenleyerek hastaneye gelen hastaların ve refakatçilerinin kan şekerleri ve tansiyonları ölçülerek farkındalığın arttırılması etkinliği düzenlenmiştir. Bu etkinlikte misafirlerimize şekersiz yapılan kurabiyeler ikram edilerek şeker tüketiminin nasıl azaltılacağı yönünde önerilerde bulunulmuştur.

 

 

GÜNDE EN AZ ON BİN ADIM ATALIM
Etkinliğin organizasyonunda görev alan İç Hastalıkları ve Nefroloji uzmanı Prof. Dr. Bülent Huddam yaptığı açıklamada ‘Kronik hastalık yükü son yıllarda tüm dünyada artış göstermektedir. Ülkemiz Diyabet, Hipertansiyon ve Böbrek hastalığı gibi kronik hastalıkların sıklığının en çok artış gösterdiği ülkeler arasındadır. Bunun en önemli sebeplerinden birisi de yanlış beslenmedir. Beslenme alışkanlığımızdaki ufak değişiklikler ve günlük aktivitemizi arttırarak birçok hastalıktan kurtulabiliriz ve daha sağlıklı günlere kavuşabiliriz. Bugünden itibaren şeker ve tuz tüketimimizi en aza indirelim ve günlük en az 10.000 adım atarak daha sağlıklı bir hayata merhaba diyelim’ dedi.

 

 




Editör: Melis Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI