Bugun...


Vali Tavlı “ Stratonikeia, kültür turizminin önemli bir antik kenti olacak”
Tarih: 27-06-2020 20:31:41 Güncelleme: 27-06-2020 20:35:41 + -


Muğla Valisi Orhan Tavlı, 3500 yıllık Stratonikeia Antik Kenti’ ni gezdi, devam eden kazı ve kurtarma çalışmaları ile ilgili bilgi aldı.

facebook-paylas
Tarih: 27-06-2020 20:31

Vali Tavlı “ Stratonikeia, kültür turizminin önemli bir antik kenti olacak”

Vali Tavlı “ Stratonikeia, kültür turizminin önemli bir antik kenti olacak”

 

ANTERHABER -  Tavlı “Bölgenin turizm açısından kalkınmasına katkı sağlayacak, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Stratonikeia antik kentinin tarihin her aşamasının ziyaretçiler tarafından görülebilecek, antik kent kültür turizmine önemli katkıda bulunacak” dedi.

 

Muğla Valisi Orhan Tavlı Yatağan ilçesine bağlı Eskihisar Mahallesi’ndeki Stratonikeia Antik Kenti’ni ziyaret etti. Vali Tavlı’ya  Yatağan Kaymakamı Hayrettin Çiçek, Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, İlçe Jandarma Komutanı Yavuz Selim İnan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl, Eskihisar Mahalle Muhtarı Cafer Ateş ile kazı ekibi eşlik etti.

 

 

RESTORE EDİLEN ESERLERİ GEZDİ

Selçuk Hamamı ve Şaban Ağa Cami’nde yapılan uygulamaları ve korunma örneklerini yerinde gören Vali Orhan Tavlı, özellikle Şaban Ağa Camindeki farklı dönemlerin cam altında sergileniyor olmasından ve gerçekleştirilen çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

Kuzey şehir kapısında devam eden restorasyon çalışmalarını yerinde gören, antik döneme ait kanalizasyon sistemini inceleyen Vali Orhan Tavlı, kazı ve restorasyon çalışmaları yapan ekip üyelerine teşekkür etti.

 

Köy meydanındaki bakırcı ustası, reçel ve hediyelik eşya satan kadınlar ile tarihi çınarların altında sohbet eden Vali Orhan Tavlı daha sonra kazı ekibinde bulunan arkeolog ve restoratörlerden taş hastanesi, restorasyon laboratuvarı ve çizim odasında çalışan yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

 

 

3500 YILLIK ESERLER TURİZME KAZANDIRILDI

Tavlı , Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt ile birlikte gezerek ilk girişte bulunan karşılama merkezi, köy meydanı, gymnasium, batı cadde, kuzey şehir kapısı, Bouleuterion, tiyatro ile Hasan Şar ve Bılla konaklarını ziyaret ederek, kazı alanları ve restorasyon çalışmalarını inceledi.

Gezi sonrasında Stratonikeia ile ilgili son çıkan kitabını Vali Orhan Tavlı’ya hediye eden Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, “ Stratonikeia Antik Kentinde yaklaşık 3500 yıllık kalıntılar bulunmaktadır. Burada her dönemin eserleri bir elin parmakları gibi korunmaktadır. Kentin tüm yapıları mermerden inşa edilmiştir. Antik dönem ile Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi yapıları aslına uygun olarak restore edilmiştir. Buradaki çalışmalar yılın on iki ayı ara vermeden devam etmektedir” dedi.Vali Orhan Tavlı, bölgenin turizm açısından kalkınmasına katkı sağlayacak, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Stratonikeia antik kentinin tarihin her aşamasının ziyaretçiler tarafından görülebileceğini söyledi.

 

 

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI