Bugun...


Halata dolanan carettayı Gökhan Soygüder'in dikkati kurtardı
Tarih: 10-04-2020 12:08:25 Güncelleme: 10-04-2020 12:11:25 + -


Muğla’nın Bodrum ilçesinde deniz içerisindeki şamandıralara bağlı olarak bırakılan halata dolanan caretta carettaya vatandaşın dikkati kurtardı. Kuaför Gökhan Soyguder kıyıdan 15 metre uzaklıktaki cerattaya yüzerek halattan kurtulmasını sağladı.

facebook-paylas
Tarih: 10-04-2020 12:08

Halata dolanan carettayı Gökhan Soygüder'in dikkati kurtardı

HALATA DOLANAN CARETTAYI GÖKHAN SOYGÜDER'İN DİKKATİ KURTARDI

 

ANTERHABER - Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Yalıkavak mahallesinde yaşayan  evli ve bir çocuk babası kuaför 42 yaşındaki Gökha Soyguder Küdür Yarımadası’ nda yürüyüş yaparken kıyıdan 15 metre uzaklıkta bir caretta carettanın bulunduğu yerde hareketsiz durduğunu gördü.

 

DENİZİN ORTASINDAKİ HALATLARA DOLANDI

 

Caretta Caretta’nın zaman zaman çırpındığını ancak hareket edemediğini ve halatlara dolandığını gören Soygüder DEKAMER Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska ile  iletişim kurarak bilgi verdi. Soygüder daha sora dalış malzemelerini alarak caretta carettanın yanına yüzerek gidip, dolandığı halatları keserek kurtardı.

 

 

KIYIYA YAKIN BÖLGELERE AĞ ATILMASI VE ŞAMANDIRA BIRAKILMASI ACİL YASAKLANMALI

 

Soygüder 1 metre boyunda yaklaşık 60 kg ağırlığındaki dişi carettanın şamandıralara bağlı ip ve halatlara dolandığı için kurtulamadığını belirterek “Kurtulmak için çaba sarfettikçe diğer iplere ve  halatlara da dolanmış, dolanan bacağında haifi bir yara vardı ancak önemli değil. Carettalar bir aya kadar yumurtlama dönemine girecek ve bölgemizde oldukça fazla var.  Bunun yanısıra denizin ortasında teknelerin bıraktıkları ağlar , şamandıralı ağlar, şamandıralara bağlı ip halatlar carettalar için tam bir kabus haline geldi.  Bu riskler her zaman devam edecek . Bu nedenle Akdeniz foklarının da barınma alanı olan bu Küdür yarımadası koylarına ağa atılması şamandıra bırakılmasına son verilmesi gerekir, çünkü şu anda bile kıyıdan 5-6 metre uzağa ağ atanlar var, dolayısı ile yumurtlamaya gelecek carettalar bu ağlara takılı kalıyor, yumurtlama döneminde birde can derdine düşüyor” dedi.

 

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AKTÜEL Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI