Bugun...


Prof. Dr. Tuncay Kuleli “Bodrum’da öğrenci yurduna acil ihtiyaç var”
Tarih: 12-10-2021 12:59:22 Güncelleme: 12-10-2021 13:12:22 + -


Muğla’nın Bodrum ilçesinde eğitim gören yaklaşık 600 yüksekokul öğrencisi için öğrenci yurdunun acil olarak yapılması gerektiğini belirten Bodrum Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli “Bodrum’da öğrencilerimizin, yükseköğretim gören öğrencilerimizin kalabileceği özel ya da bir devlet yurdu yok. Yurt için üniversitemiz arazisinde gerekli yeri ayırdık, projeside hazır şimdi yurdun yapılması için destek bekliyoruz” diye konuştu.

facebook-paylas
Tarih: 12-10-2021 12:59

Prof. Dr. Tuncay Kuleli “Bodrum’da öğrenci yurduna acil ihtiyaç var”

Muğla’nın Bodrum ilçesinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne bağlı Güzel Sanatlar Fakültesi ve Denizcilik Meslek Yüksek Okulu’nda öğrenim gören yaklaşık 600 öğrenci için geçtiğimiz günlerde yurt sıkıntısı ortaya konulmuş, bazı üniversite öğrencileri mağduriyetlerini dile getirmişti.

 

YURDUN YERİNİ VE PROJESİNİ HAZIRLADIK DESTEK BEKLİYORUZ

 

Bodrum’un Ortakent Mahallesi’ndeki üniversitenin yerleşkesinde açıklama yapan Bodrum Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli “Bodrum’da öğrencilerimizin, yükseköğretim gören öğrencilerimizin kalabileceği özel ya da bir devlet yurdu yok. Yurt için üniversitemiz arazisinde gerekli yeri ayırdık, projesi de hazır şimdi yurdun yapılması için destek bekliyoruz. Bu geçmişte de böyleydi. Şimdi uzunca bir uzaktan eğitimden sonra yüz yüze eğitime geçme kararı verildi. Burada şu anda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin Bodrum Ortakent Kampüsü’nde iki tane akademik birim var. Bir tanesi Güzel Sanatlar Fakültesi, bir tanesi de Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu. Biz Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu olarak yüz yüze eğitime geçme kararı aldık. Güzel Sanatlar Fakültesi ise 1 Kasım’dan sonra yüz yüze eğitime geçme kararı aldı. Yani şu anda uzaktan eğitim yapılıyor. Şimdi bizim öğrencilerimiz meslek yüksekokulunu kazandıktan sonra kendileri ile biz birebir temasa geçerek Bodrum’da daha önceki yıllarda olduğu gibi Ortakent bölgesinde öğrencilerin kalabileceği kışın apart otele ya da öğrenci yurdu gibi bir yere dönüştürülen yerler var, gittik bunların sahipleri ile tek tek görüştük. Muhtarlarımızla toplantı yaptık ve öğrencilerimiz daha buraya gelmeden önce onların kalabilecekleri potansiyel yerleri ayarladık. Dolayısıyla öğrencilerimiz buraya geldiklerinde yani ders başı yapmak için geldiklerinde zaten birçokları kalacak yerlerini ayarlamış durumdaydı. Tabi bu geçmiş yıllarda da bu şekilde yapılıyordu” dedi.

 

 

KALICI ÇÖZÜM ÜRETMEK ZORUNDAYIZ

 

Kuleli açıklamasının devamında ise “Tabii bu bir kalıcı çözüm mü? Tabi biz bunun çözüm olduğunu düşünmedik. Çünkü burada artık yurt kaçınılmaz bir olaydı. Fakat yurt yapacak olan kurumlarında belli kriterleri var. İşte öğrenci sayısının belli bir rakamda olması gibi vs. Dolayısıyla biz alternatif arayışına girdik. Peki yurt nerede yapılır, nasıl yapılır, hangi kurum tarafından yapılır? Dolayısıyla şunu bulduk, bu görmüş olduğunuz Bodrum Ortakent kampüsünde üniversitemize tahsis edilmiş oldukça büyük bir alan var, arazi var. Rektörlüğümüzle yaptığımız çalışmalar neticesinde bu arazinin hangi bölümüne yurt yapılabileceği imar planlarında işaretlendi. Dolayısıyla da Kredi Yurtlar Kurumu’na ve Bodrum Belediyesi’ne bu yurt yapılabilecek alanlar tebliğ edildi. Yani ‘buyrun, gelin yurt yapın’ denildi. Yani yap işlet devret formülü ile olabilir veya hazine kendisi yapabilir veya Kredi Yurtlar Kurumu. Ama burada kampüs içerisinde yurt yapılmasına geçen yıl Bodrum Belediyesi sahip çıktı. Dedi ki ‘Biz buraya yurt yapacağız’. Onun neticesinde bizde planları hazırladık. Buradaki arazinin de dokusuna uygun olacak şekilde 40 metrekare, 2 öğrencinin kalabileceği… Çünkü biliyorsunuz pandemi bize şunu öğretti, öğrencilerin 8-10 tanesini aynı anda toplu binalar içerisinde tutmaktansa, ikili gruplar şeklinde olası bu tür durumları da daha iyi yönetebileceğimizi gördük. Planları, projeleri hazırladık. Şu anda arazinin herhangi bir sıkıntısı yok. Fakat geçen yıldan sonra bu döneme gelene kadar herhangi bir somut adım atılmadı. Dolayısıyla pandemi sonrasında yüz yüze eğitim başlayacağı zaman ülke gündeminde de öğrencilerin bu kalma sorunları gündeme gelince sağ olsun Bodrum’a yeni atanan Kaymakamımız sahip çıktı. Bizleri topladı. Ne yapabiliriz bunları görüştük. Gelen öğrencilerin bu barınma sorunlarının çözülebilmesi için devlete ait olan misafirhaneler ve Turgutreis’te bulunan uygulama otelinin geçici bir süre, yani kalıcı yurt yapılana kadar öğrencilere tahsisi sağlandı” ifadelerini kullandı.

 

BU YIL İÇİN SORUNU ÇÖZMÜŞ OLDUK

 

Kuleli açıklamasının sonunda ise “Yani kısacası şu anda Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu’ndaki öğrencilerimizin kalma problemi yok. Ödeme problemi olan öğrencilerimiz varsa bunları devletin tahsis etmiş olduğu misafirhanelere ve uygulama otellerine geçiriyoruz. Ödeme sorunu olmayanları ya da yurt koşullarında yaşamak istemeyen öğrencilerimiz de zaten kalacak yerlerini çoktan bulmuş durumdalar. Fakat şu anda mesela Turgutreis Uygulama Oteli’nde 150 yatak kapasitesi var. Bizim Bodrum Denizcilik bölümünden yaklaşık 40 öğrenciyi oraya yönlendirdik. Yani 110 yatak boş ve şu anda Güzel Sanatlar Fakültesi’nin yeni kazanan öğrencileri 97 tane öğrenci henüz daha yüz yüze eğitim için Bodrum’a gelmediler. Ama gelirlerse kalacak yer problemleri yok. Yani onlar Turgutreisteki Uygulama Oteli’ne, Öğretmenevine ve diğer tüm kurumların misafirhanelerine yerleştirilecek ve bu buralar şu anda öğrencilerini bekliyor. Bu dönem kaymakamlığımızın ve devletin hızlı müdahalesi ile öğrencilerin kalma sorunu Bodrum’da çözüldü. Ama bu çözüm dediğim gibi kalıcı bir çözüm değil. Üniversitemize tahsisi yapılmış olan arazide kalıcı bir yurt yapılana kadar devlet, kaymakamlığımız öğrencilerimizi mağdur etmeyecek şekilde konaklama, kalma problemini çözmüş durumda. Tabi burada işin büyük bir kısmı yerel yönetimlere, belediyelere düşüyor. Dediğim gibi biz geçen yıl projeleri hazırladık, kendilerine takdim ettik. Şu anda bir yer arayışları var. Nereye yapacağız, ne kadar zaman içinde yapacağız? Bunu arıyorlar. Aramaya da gerek yok. Yer zaten hazır, projesi de çizilmiş durumda. Tabi gelişmeleri bizde takip ediyoruz. Bu çocuklar hepimizin çocukları. Yani bu Bodrum’un bir katma değeridir, gururudur. Bakın mesela Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu her yıl Türkiye sıralamasında birinci oluyor. Sizlerle bunları hep paylaşıyoruz. Sonuçta gururumuzdur bunlar. Tabi ki bir hayırsever olur, yer hazır, proje hazır gelip yapabilir veya belediyemiz artık bu işi gerçekten ciddiye alır yap işlet devret formülü ile buraya gelir kalıcı yurtlarını yapar. Yani aslında seçenek çok, çözümde çok, fakat bunu artık uygulamaya döndürecek bir irade gerekiyor. Devletimiz üzerine düşeni yaptı. İr hafta gibi çok kısa bir süre içerisinde yurt ihtiyacı olan öğrenci sayısından daha fazla kalacak yer temini yaptı. Sanırım kurumlar arasındaki eşgüdüm sağlanabilirse Bodrum’a kalıcı, gördüğünüz gibi güzel bir arazi, burada öğrencilerimize kalıcı konutlar yapma imkanı doğacaktır.” Dedi.




Editör: Melis Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI