Bugun...


Pınar Gültekin cinayeti kararı Bodrumlu kadınlar tarafından protesto edildi
Tarih: 21-06-2022 20:52:34 Güncelleme: 21-06-2022 20:52:34 + -


Muğla ilinde 10 Temmuz 2020 tarihinde öldürülen Pınar Gültekin’in cinayeti ile ilgili Muğla Ağır Ceza Mahkemesi’nin Cemal Metin Avcı’ya ve yakınlarına verdiği kararlar Bodrumlu kadınlar tarafından bugün akşam saatlerinde düzenlenen eylem ve basın açıklaması ile protesto edildi.

facebook-paylas
Tarih: 21-06-2022 20:52

Pınar Gültekin cinayeti kararı Bodrumlu kadınlar tarafından protesto edildi

Kadınlar adına açıklama yapan Berrin Yaşar "Dün Muğla’da erkek egemen yargı, hukuk ve adalet kavramlarını ayaklar altına aldı. İstanbul Sözleşmesi’nden 01 Temmuz 2021 tarihi itibariyle, bir gece yarısı, tek adam imzası ile tamamen ayrılan Türkiye,  kadın ölümlerinin giderek artacağı karanlık bir gelecek ile karşı karşıya" dedi. Muğla ilinde 10 Temmuz 2020 tarihinde öldürülen Pınar Gültekin’in cinayeti ile ilgili Muğla Ağır Ceza Mahkemesi’nin Cemal Metin Avcı’ya ve yakınlarına verdiği kararlar Bodrum Kadın Platformu’nun üyesi yaklaşık 50 kadın tarafından akşam saatlerinde Belediye Meydanı’nda düzenlenen eylem ve basın açıklaması ile protesto edildi.

 

 

VERİLEN KARARLARI KABUL ETMİYORUZ

Ellerinde “Haksız Tahrik İndirimini de Beraat Kararını da  Kabul Etmiyoruz Pınar Gültekin İsyanımızdır” yazılı pankart ile meydana gelen kadınların ellerinde Kazanımlarımız Bizim Vazgeçmiyoruz, Erkek Adalet Değil Gerçek Adalet yazılı dövizler taşıdı. Kadınlar sık sık Susmuyoruz İtaat Etmiyoruz, Erkek Adalet Değil Gerçek Adalet, Erkekler Vuruyor Devlet Koruyor sloganları attı.

 

YARGI HUKUK VE ADALET KAVRAMLARINI AYAKLAR ALTINA ALDI

Bodrum Kadın Platformu Üyesi Berrin Yaşar okuduğu basın açıklamasında 10 Temmuz 2020’de kaybolduğu bilgisini alıp, sonrasında katil Cemal Metin Avcı tarafından hunharca öldürülen Pınar Gültekin davasının 13. Duruşması dün görüldüğünü belirterek “ Dün Muğla’da erkek egemen yargı, hukuk ve adalet kavramlarını ayaklar altına aldı. İsyanımızı haykırmak için buradayız. Savcı, mütalaasında Cemal Metin Avcı'nın 'canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürmek'ten, kardeşi Mertcan Avcı'nın da 'canavarca hisle ve eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme suçuna iştirak'ten ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti. Mütalaada Eda Karagün, Şükrü Gökhan Orhan, anne Ayten ve baba Selim Avcı'nın da 'suç delillerini gizlemek ve yok etmek' suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istedi” diye konuştu.

 

 

HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİNİ UYGULADILAR ACILI ANNEYE CEZA VERDİLER

Berrin Yaşar dünkü duruşmada mahkeme heyetinin, sanık Cemal Metin Avcı'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdiğini ancak heyetin, haksız tahrik indirimi uygulayarak sanığın cezasını 23 yıla indirdiğini belirterek   “Tutuksuz sanık kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan'ın ise beraatine karar verdi. Biz kadınlar ‘haksız tahrik indirimi’nin  erkek egemen yargının ve erkek şiddetinin ‘can simiti’ ve kadın cinayetlerinin çoğalmasına neden olan bir ‘yargı kılıfı’ olduğunu biliyoruz. Kızları hunharca katledilmiş ailenin hak arama mücadelesi karşısında 2 yıldır dosya ve deliller ortadayken, faillere gerekli cezayı veremeyen yargı, acılı bir annenin duruşmada söylediği sözler üzerine, katile hakarette bulunduğu gerekçesiyle  anne Şefika Gültekin hakkında kamu davası açtı. Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, Şefika Gültekin’e 4 yıl 4 ay hapis istendi. Biz Kadınlar, bu cinayetlerin, AKP/MHP faşist, tekçi, ırkçı iktidarının, erkek egemen, patriyarkal sistemin  hemcinslerini koruma altına alan politikalarının sonucu olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

TÜRKİYE KADIN ÖLÜMLERİNİN ARTACAĞI KARANLIK BİR GELECEK İLE KARŞI KARŞIYA

Bodrum Belediye Meydanı’ndaki kadınların açıklamasını yerli ve yabancı turistlerde ilgi ile izlerken, Berrin Yaşar açıklamasının sonunda ise “Yürürlüğe konduğunda kendini kadın olarak tanımlayan her bireyin can güvenliğini korumayı amaçlayan Avrupa Konseyi imzalı İstanbul Sözleşmesi’nden 01 Temmuz 2021 tarihi itibariyle, bir gece yarısı, tek adam imzası ile tamamen ayrılan Türkiye,  kadın ölümlerinin giderek artacağı karanlık bir gelecek ile karşı karşıya.Burada, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğimizin altını bir daha çiziyor, bu davada katil Cemal Metin Avcı ve Adli Tıp raporlarında fiilin doğrudan  öznesi olduğu açığa çıkan tüm  failler hak ettikleri cezayı alana kadar bu davanın takipçisi olacağımızı söylüyoruz” dedi.

Yaşar’ın açıklamalarının ardından kadınlar alkışlarla kararı protesto ederek eylemi sonlandırdı.

 

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI