Bugun...



Floros "Türkiye Provokatör" dedi, Hulusi Akar çok sert cevap verdi

Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros " Türkiye’nin 12 mil için savaşa girme tehdidini ciddi bulmuyorum, istediğimiz zaman 12 mili açıklarız" dedi. Savunma Bakanı Hulusi Akar ise çok sert yanıt verdi.

facebook-paylas
Güncelleme: 06-04-2021 11:45:55 Tarih: 03-04-2021 21:22

Floros

Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros, “Türkiye’nin, Ege’de karasularımızı 12 mile çıkarmamız durumunda savaşa girme tehdidini ciddi bulmuyorum. Yunanistan olarak bu hakkı saklı tutuyoruz. Yunanistan, kanuni egemenliğini dilediği ve uygun gördüğü zaman kullanır.” Dedi. Floros açıklamalarında sık sık Türkiye’ye yönelik provokatör suçlamalarında bulundu.

Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros  Amerikan-Yunan Enstitüsü’nün düzenlemiş olduğu online etkinlikte bulunduğu açıklamalarla dikkat çekti.

 

Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros  Amerikan-Yunan Enstitüsü’nün düzenlemiş olduğu online etkinlikte bulunduğu açıklamalarla dikkat çekti.

 

 

TÜRKİYE’Yİ PROVOKATÖRLÜKLE İTHAM ETTİ

 

Yunanistan'ın önde gelen yayın organlarından Kathimerini gazetesi ile birçok yayın organının duyurduğu haberde General Konstantinos Floros, ABD’nin kendilerini değişik bir açıdan dinlemesinden ve işbirliği yapmasından memnun olduklarını belirtirken Türkiye’yi bölgede provokatörlükle itham etti.

Floros, “Türkiye’nin bölgeye istikrarsızlık getiren bir provokatörlük davranışı içinde olduğunu anlattığımızda, ne söylemek istediğimizi artık fazlaca daha net anlıyorlar. ABD de dahil olmak suretiyle bölgedeki hepimiz istikrar ve barışla fazlaca ilgileniyor ve tek baş belası Türkiye.” sözlerini sarf etti.

 

BİRÇOK ÜLKE TÜRKİYE’Yİ PROTESTO EDİYOR

 

Floros açıklamasının devamında ise  “ABD’nin bu davranışı fazlaca açık ve bizim açımızdan son yılların en büyük pozitif yanları, Türkiye ile ilgili bu şikayetler mevzusunda yalnız olmadığımızı anladık. Artık Türkiye’yi protesto eden birçok ülke var” ifadelerini kullandı.

 

İSTEDİĞİMİZ ZAMAN 12 MİLİ AÇIKLARIZ

 

Yunanistan’ın savunduğu ‘tüm adaların kıta sahanlığına ve münhasır ekonomik bölgeye (MEB) haiz olduğu’ görüşüne ABD’nin verdiği destekten memnun olduğun söyleyen Floros, “Türkiye’nin tehditlerinin ciddi bulmuyoruz. İstediğimiz zaman 12 mil açıklamasını yaparız.  ifadelerini kullandı.

Türkiye, 1995 senesinde TBMM’de almış olduğu kararla, Yunanistan’ın karasularını 12 mile çıkartmasının bir savaş sebebi olacağını açıkça duyurmuştu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın 14 Nisan tarihinde Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu ziyareti öncesinde bu tür açıklamarın ortamı gerdiği belirtildi.

 

HULUSİ AKARDAN ÇOK SERT AÇIKLAMA

 

“YUNAN KOMŞULARIMIZ GERİLİMİ TIRMANDIRIYOR”

 

Ege’de, Doğu Akdeniz’de ve Kıbrıs’taki gelişmelere de değinen Akar, bugüne kadar olan son derece makul, mantıklı politikaları aksaksız, eksiksiz yürütmeye devam ettiklerini kaydetti.

Burada uluslararası hukuk, iyi komşuluk ilişkileri ve diyaloğun esas olması gerektiğine işaret eden

Akar, şunları söyledi:

 

* Biz olayların tırmanmasından, gerilimden yana değiliz. Bizim yapıcı, olumlu, barışçıl, müzakereye açık tutumumuza rağmen maalesef Yunan komşularımızın provokatif eylemleri devam ediyor, gerilimi tırmandırıyorlar.

 

* Orada tehdit dilini kullanarak kendilerince birtakım hedefler peşinde koşuyorlar. Bunların hepsinin beyhude olduğunu, bu konuda tehdidin ülkemize, milletimize, silahlı kuvvetlerimize hiçbir etkisinin olmayacağını, bu yol ve yöntemlerle hiçbir çözümün ortaya çıkmadığını da her seferinde söyledik, söylemeye devam ediyoruz.

 

 

“İSTİKRAR, BARIŞ İÇİN KATKI YAPTIK, YAPIYORUZ”

 

Akar, Türkiye’nin ikili ilişkiler, Birleşmiş Milletler (BM), NATO, Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde karada, denizde, havada, bölge ve dünya barışına çok önemli katkılar sağladığını ve buna devam ettiğini vurguladı. Akar, şunları söyledi:

* Biz istikrar, barış için gerekli katkıları yaptık, yapıyoruz fakat maalesef bizim uluslararası hukuku esas alarak yaptığımız çalışmalara karşılık Yunanlı komşularımız, sürekli bu hukuku aşındırmakta, uluslararası hukukun dışında birtakım taleplerle, söylemlerle, birtakım konuları bazı yandaşlar bulsa dahi gerçek olmayan konuları ortaya atmak suretiyle bir yere varamayacaklarını görmeleri lazım.

* Belki taraftar bulabilirler ama bunlar hukuka aykırı. Uluslararası hukuk belli, bunun dışında birtakım iddiaların herhangi bir geçerliliği yok. Geçici olarak bazı şeylerde bazı ilerlemeler kaydedebilirler ama bunun bir sonu olmadığını da görmeleri lazım artık. Bu konuda esas olan uluslararası hukuktur. Uluslararası Adalet Divanının kararları, bu kararların mevcudiyetini bilmemiz lazım.

* Uluslararası hukuka uygun olarak davranmaya çağırıyoruz muhataplarımızı. Biz biliyoruz ki uluslararası hukuk, Uluslararası Adalet Divanı diyor ki bundan önce birçok kez söylediler, ‘Adaların kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgesi yok, olamaz.’ Bunun bilinmesi, bu esasların kabul edilmesi lazım.

* Bana göre olunca var, sana göre olunca yok gibi birtakım yol ve yöntemlerle, birtakım aldatmacalarla, birtakım illüzyonlarla bir yere varılamayacağını görmeleri lazım. Biz bu bütüncül tutumumuzu, bu diyalog çağrımızı iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde uluslararası hukuk çerçevesindeki çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI