Bugun...


Bodrumlu kadınlar Muğla’nın geleneksel dokumalarına sahip çıktı
Tarih: 15-04-2021 10:49:52 Güncelleme: 15-04-2021 10:49:52 + -


Muğla’nın Bodrum ilçesinde kadınların oluşturduğu Begonvil Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nın hazırladığı Bodrumlu Kadınlardan Tarihe Dokunuş Geleneksel Muğla Dokumaları Üzümlü Dastar Bezi, Yeşilyurt Bürümcük Dokuması Projesi’ne bakanlıktan ciddi destek geldi.

facebook-paylas
Tarih: 15-04-2021 10:49

Bodrumlu kadınlar Muğla’nın geleneksel dokumalarına sahip çıktı

Kooperatif Başkanı Funda Akçalı “Projenin hayata geçmesi ile Bodrum’da yaşayan kadınlarımızın üretime katılmalarını sağlayacak, aile ve ilçe ekonomisine katkı sağlamalarının önünü açmak istiyoruz. Ayrıca bu proje ile kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel dokuma kültürü korunacak, öncelikli olarak meslek sahibi olmayan kadınların dokuma eğitimi almaları, dokuma eğitimi sürecinden sonra bir yıl içinde asgari 15 kadının kooperatife ortak olması sağlanacak” diye konuştu.

 

Muğla’nın Bodrum ilçesinin Turgutreis Mahallesi’nde ilçesinde sekiz yıl önce kadınların kurduğu Begonvil Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, kooperatiflere proje hibe desteği kapsamında Ticaret Bakanlığı Koop-Des Programı’na Şubat 2021’de “Bodrumlu Kadınlardan Tarihe Dokunuş Geleneksel Muğla Dokumaları  Üzümlü Dastar Bezi, Yeşilyurt Bürümcük Dokuması Projesi” ile başvuruda bulunmuştu.

 

 

PROJENİN ONAYLANMASI SEVİNÇ YARATTI

 

Begonvil Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin hazırladığı projeye onay çıktı. Projenin sözleşmesi Muğla İl Ticaret Müdürü Gülşah Yalçınkaya, Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Funda Akçalı, Başkan Yardımcısı Fulya Arıkan, Yönetim Kurulu üyesi Sevgi Gülyurt tarafından imzalandı.

Sözleşmenin imzalanmasının ardından Muğla Valisi  Orhan Tavlı Kooperatif Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Kooperatif ve proje hakkında bilgi alan Vali Tavlı, proje sürecini takip edeceğini ve Kooperatifi ziyaret edeceğini belirtti.

 

PROJE İLE KADINA İSTİHDAM YARATILIP UNUTULAN DOKUMA KÜLTÜRÜ CANLANDIRILACAK

 

Kooperatif başkanı Akçalı yaptığı açıklamada projenin hedefleri arasında kurulacak geleneksel 10 tezgahlı dokuma atölyesi ile hem bölgenin yerel ve geleneksel bir değerinin canlanmasının sağlanacağı hem de katma değeri yüksek ürün elde edilebileceğini belirterek “Bodrum’da yaşayan kadınlarımızın üretime katılmalarını sağlayacak, aile ve ilçe ekonomisine katkı sağlamalarının önünü açmak istiyoruz. Ayrıca bu proje ile kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel dokuma kültürü korunacak, öncelikli olarak meslek sahibi olmayan kadınların dokuma eğitimi almaları, dokuma eğitimi sürecinden sonra bir yıl içinde asgari 15 kadının kooperatife ortak olması sağlanacak, ortak olmadan da kadınların meslek sahibi olmaları sağlanarak üretimde yer almalarının önü açılacak” diye konuştu. Akçalı projenin devam eden sürecinde 3 kadına tam zamanlı ve 10 kadına yarı zamanlı veya geçici istihdam yaratılacağını söyledi.

 

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI