Bugun...


Engin Kaplan açıkladı : Bayramda hareketlilik olacak ama, ya sonra…
Tarih: 31-07-2020 12:55:38 Güncelleme: 31-07-2020 13:03:38 + -


Turizmde beklenenler bir türlü gerçekleşmedi. Eğlence mekanlarının geç açılması , açılamaması , turizmcilerin isyanı, pandemi kuralları.. Herşey iç içe geçti. Turizmci, esnaf kaybettiği 5-6 ayı geri getirmee çalışırken bayram hareketliliği umutları arttırdı. Peki gerçekler öylemi? Yani Anadolu'dan gelen yerli turist bayramda esnafın turizmcinin derdine derman olacakmı?

facebook-paylas
Tarih: 31-07-2020 12:55

Engin Kaplan açıkladı : Bayramda hareketlilik olacak ama, ya sonra…

BESİAD (Bodrum Esnaf ve Sanayici İşadamları Derneği) Başkanı Engin Kaplan anlattı.

Covid 19 salgınının yavaşladığını umduğumuz, henüz sona ermediğini ve önümüzdeki sürecin sürprizlere gebe olduğunu bildiğimiz bir dönemdeyiz.

Bu dönemin gerçekleri ışığında Bodrum elbette ülkemizdeki en şanslı bölgelerimizden birisi.

Bodrum Belediyesi ve Bodrum Kaymakamlığı, gerektiğinde BESİAD ve diğer kurumlarımızın da desteği ile pandemi sürecini büyük emekler ve yüksek hassasiyet ile yönetti. Bu sayede bölgemizde hem can kaybı anlamında teselli bulabileceğimiz seviyelerde kaldık. Hem de turizm destinasyonu olarak virüs ve salgın ile mücadelede güvenli adres olarak konumlanabildik. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür borcumuz var.

 

Yabancı turist beklentimizin global şartlar sebebiyle zaten düşük olduğu bir dönemdeyiz. Bu konuda yapılabilecekler en azından kısa vadede kısıtlı. Fakat iç turizmde Bodrum’un akla gelen ilk adreslerden olmayı başardığını söyleyebiliriz. Bardağın dolu tarafı böyle görünüyor. Fakat şu gerçekler ortada duruyor.

***Ülkemiz ve bütün dünya, ekonomik olarak başına her şeyin gelebileceğini gördüğü bir dönem yaşadı ve yaşıyor.

***Ailemiz, akrabamızla bile görüşmemize engel olabilecek yayılma gücünde bir virüs söz konusu ve bu durum ortadan tamamen kalkmış değil.

***Turizmin yaşamsal vasıtası olan ‘’ulaşım’’ faaliyeti her zamankinden zor ve riskli hale geldi.

***İşletmelerin pandemi öncesinde zaten zor yürütebildiği faaliyetleri daha da maliyetli ve ağır süreçlere dönüştü. Bu durum fiyatlara belli oranda da olsa yansıdı.

***İnsanların harcama alışkanlıklarında tatil önceliği yer değiştirdi.

***Bölgemizdeki turizm işletmelerinin tamamı, aslında tüm sektörler, nefes alma seviyesinde yaşam savaşı veriyor.

***Bodrum’a oluşan yoğun akım, ikinci konutlarda ağırlık kazandığından, turizm tesisleri ve yerel esnafa yansıması çok düşük kalıyor.

***Bölgemizde lokomotif sektör olan turizmin nefes alma savaşı verdiği bir ekonomik durum, bu durumun çarpan etkisiyle diğer sektörlere yansıması durumu ve potansiyeli apaçık ortada duruyor.

***Şu anda içinde bulunduğumuz günler, özellikle bayramın da etkisiyle bir hareketlilik yaratsa da, sürdürülebilirlik tarafında bir ağırlığı yok.

Güzel ülkemizin ve tüm insanlığın sıkışıp kaldığı bu durumlardan sağlıkla, mutlulukla ve umutla bir an önce çıkmasını, bayramın da buna vesile olmasını diliyorum. İyi bayramlar.

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI