Bugun...


Sıcaklık ve fırtına çiftçiyi vurdu, afet bölgesi ilan edilmesi gündeme geldi
Tarih: 03-06-2020 11:49:13 Güncelleme: 03-06-2020 13:02:13 + -


Muğla’ da 14-20/05/2020 tarihleri arasında yaşanan, Ege ve Akdeniz sahil bandında narenciye üretimi yapan illerimizde yaklaşık 45 dereceye kadar çıkan Afrika sıcakları ve ardından 3 gün kesintisiz yaşanan şiddetli poyraz nedeniyle, bu bölgede bulunan narenciye bahçelerinin tamamında çiçeklenme döneminin ardından meyveye geçen ağaçlarda büyük oranda meyve dökümüne sebep olmuştu.

facebook-paylas
Tarih: 03-06-2020 11:49

Sıcaklık ve fırtına çiftçiyi vurdu, afet bölgesi ilan edilmesi gündeme geldi

Sıcaklık ve fırtına çiftçiyi vurdu, afet bölgesi ilan edilmesi gündeme geldi

 

ANTERHABER - Konu ile ilgili ve üreticilerin zararın karşılanması amacıyla bir dizi toplantı gerçekleştirildi. 2500 üreticinin 83.500 dekar tarım arazisi ve ürününün zarar gördüğü açıklandı.

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından bu yapılan yazılı açıklama ile düzenlenen toplantılar hakkında bilgi verildi.Yaşanan afetin ardından 29.05.2020 tarihinde Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz İlçelerinin İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, Ziraat Odası Başkanları ve Birlik Başkanları ile Ortaca Sanayi ve Ticaret Odası Toplantı Salonunda, pandemi tedbirleri dikkate alınarak toplantı gerçekleşmişti. Toplantıda TARSİM Bölge Müdürü Mustafa Değer ile telefonla görüşen Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Değer’den 02.06.2020 tarihinde afet ile ilgili istişarede bulunmak için söz aldı.

 

ORTACA’DA TOPLANTI DÜZENLENDİ

 

Dün Ortaca Sanayi ve Ticaret Odası Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya İl Müdürü Barış Saylak, TARSİM Bölge Müdürü Mustafa Değer, Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman İlçelerinin Belediye Başkanları, Ziraat Odaları Başkanları, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, Birlik Başkanları, Ziraat Bankası Temsilcileri ve afetten zarar gören üreticiler katıldı.

 

 

SAYLAK , AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMESİNİ İSTEYECEĞİZ

 

Saylak “Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri üreticilerimiz için ciddi tehdit oluşturmaktadır. Geçen hafta yapılan tespitler sonucunda hazırladığımız tespit dosyasını Bakan Yardımcımız Sayın Akif Özkaldı ile yapacağımız telekonferans görüşmesinde sunacağız. Bu bölgenin Afet Bölgesi ilan edilmesini talep edeceğiz. Derdimiz yaşadığımız afetle ilgili üreticilerimizin zararını mümkün olduğunca giderebilmek. Bu yolda sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Her zaman belirttiğim gibi birlik olmak zorundayız. Kooperatif ve üretici Birliklerini harekete geçirmek zorundayız. Bu nedenle sözü TARSİM Bölge Müdürü Sayın Mustafa Değer’e bırakmak istiyorum” dedi.

Ardından söz alan Değer TARSİM’in üreticiler için varolan bir yapı olduğunu belirterek, eksperlerin gerekli tespit çalışmalarını yaptığını, yaşanan afetin teminat kapsamına alınması için Bakanlıkla gerekli görüşmeleri yapacaklarını belirtti.

Köyceğiz Belediye Başkanı Kamil Ceylan kendisinin de üretici olduğunu ve bu afetten zarar gördüğünü belirterek, yüksek sıcaklıktan kaynaklı yaşanan bu zararın TARSİM teminatları kapsamına alınması gerektiğini ve tüm üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini söyledi.

 

 

Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Karakuş Ceylan’ın sözlerine katıldığını, Belediye olarak üreticilerin yanında olduğunu, üzerlerine düşen ne varsa yapacaklarını ve devlet olarak narenciye üreticilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için ne gerekiyorsa yapılması gerektiğini vurguladı.

Ortaca Belediye Başkanı Alim Uzundemir bu bölgenin ülkemiz ve ilimiz için önemli bir narenciye üretim merkezi olduğunu, üreticilerimizin yaşanan afetten dolayı oldukça fazla zarar gördüğünü, her zaman üreticilerin yanında olduğunu söyleyerek, böyle bir günde bir araya gelerek çiftçileri bilgilendirdikleri için yetkililere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Saylak ve Değer afetten zarar gören üreticiler, Sivil Toplum Kuruluşları ve Kurum Temsilcileri ile karşılıklı fikir alışverişinde bulunarak, üreticilerin taleplerini dinledi.




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI