Bugun...


Eğitim Sen: Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı geri çekilsin
Tarih: 14-01-2022 22:41:18 Güncelleme: 14-01-2022 22:41:18 + -


Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Eğitim Sen Şubesi’nde bugün basın açıklaması yapıldı. Sendika üyesi Gönül Ay’ın yaptığı açıklamada, yıllardır sadece öğretmenlerin değil, eğitim kurumlarında çalışan tüm eğitim ve bilim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini belirtildi.

facebook-paylas
Tarih: 14-01-2022 22:41

Eğitim Sen: Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı geri çekilsin

Gönül Ay  “Nitelikli eğitim için öğretmenler kadar emeği olan idari ve teknik personel, yardımcı hizmetliler sınıfı ve 4-B statüsünde çalışan eğitim emekçilerinin hakları ve talepleri de dikkate alınmalıdır. Bir meslek kanunu hazırlanacaksa sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerin hakları ve talepleri güvence altına alınmalıdır” diye konuştu.

 

Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Eğitim Sen Bodrum Şubesi’nde bugün basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasını okuyan sendika üyesi Gönül Ay “Öğretmenler için düşünülen iyileştirmeler, tüm eğitim ve bilim emekçisi arkadaşlarımızın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi ile birlikte ele alınmalıdır” Siyasi iktidarın, TBMM’ye sunduğu Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı’nı derhal geri çekmesini talep ediyoruz. Bir meslek kanunu hazırlanacaksa sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerin hakları ve talepleri güvence altına alınmalıdır. Bu doğrultuda çalışmalar yürütmek üzere eğitim alanında örgütlü tüm sendikaları birlikte hareket etmeye çağırıyoruz. Öğretmenler arasında rekabeti arttıracak tasarıyı kabul etmiyoruz, öğretmenlerin konumlarını güçlendirmeyi, haklarını geliştirmeyi ve korumayı amaçlayan bir kanun istiyoruz” dedi.

 

AKILLARA TORPİL UYGULAMALARI GELİYOR

Gönül Ay açıklamasının devamında adaylık sınavı kaldırılarak yerine değerlendirme komisyonu getirilmesi akıllara torpil uygulamalarını getirdiğini belirterek “Sadece birinci derecedeki öğretmenlere verilmesi öngörülen 3600 ek gösterge ve ekonomik düzenlemelerle ilgili diğer maddelerin 15 Ocak 2023 tarihinden sonra yürürlüğe girecek olmasının tasarının seçime yönelik olduğunun göstergesidir. Öğretmenler arasında halen var olan sözleşmeli, kadrolu, ücretli öğretmen ayrımlarına yenileri eklenmek isteniyor. Öğretmenleri kariyer basamaklarına bölüp farklı ücretlerle eğitim rekabetçi bir yapıya büründürülmektedir. 'Nitelikli Okul/Niteliksiz Okul’ ayrımında olduğu gibi, ‘Nitelikli Öğretmen/Niteliksiz Öğretmen’ algısı yaratılmak isteniyor. Ayni işi yapan, sınıfında, branşında aynı eğitim içeriğini anlatan öğretmenler arasında dayanışmayı bozmayı hedefliyor ve sınıflarında uzman ya da başöğretmen isteyen velilerle okul idaresi ve öğretmenler arasında gerilimlere ve okullarda oluşturulan özel sınıfların yaygın hale gelmesi sonucunu doğuracaktır” dedi.

 

“ÖĞRETMENLERİN HAKLARINI GELİŞTİRMEYİ VE KORUMAYI AMAÇLAYAN BİR TASARI İSTİYORUZ”

Gönül Ay açıklamasının sonunda ise “Siyasi iktidar eğer bir meslek kanunu yapmakta samimi ise öğretmenlik mesleği açısından uluslararası düzeyde kabul gören en önemli belge olan ‘Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı’na uygun bir düzenleme yapması gerekir. Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı, öğretmenlerin konumlarını güçlendirmeyi, haklarını geliştirmeyi ve korumayı amaçlarken, aynı zamanda uluslararası düzeyde yapılmış bir toplu sözleşme niteliği taşımaktadır. 145 paragraftan oluşan belge, öğretmenlik mesleğinde işe alınma, işe alınmada seçme ve formasyon, mesleğe hazırlık, değişik düzeydeki öğretmenlerin mesleki sorunları, iş güvencesi, öğretmenin hak ve sorumlulukları, disiplin işleri ve mesleksel bağımsızlık gibi konuları kapsamaktadır. Temel ücret, çalışma süreleri ve koşulları, özel izinler, araştırma izinleri, tatil, eğitim-öğretim yardımcı personelleri, sınıf mevcutları, öğretmen değişimi, uzak bölgelerde ve kırsal kesimde çalışan öğretmenler ile ilgili özel düzenlemeler, aile yükümlülükleri olan öğretmenlerle ilgili düzenlemeler, sağlık, sosyal güvenlik ve emeklilik gibi konuların da olduğu temel bir belgedir. Öğretmenlerin sadece okul içinde değil, toplum içinde de yerine getirdikleri görevin taşıdığı önemi, uluslararası düzeyde belgeleyen, öğretmenlerin tüm sorunlarını ele alan ve durumlarını tüm ayrıntıları ile düzenleyen bir metindir. Bu metin dikkate alınmadan hazırlanan bir Meslek Kanununu kabul etmemiz mümkün değildir” ifadelerini kullandı.




Editör: MELİS ANTER



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EĞİTİM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI