Bugun...



Dünya’yı ayağa kaldıran İzmirli Dario Moreno'nun hayatı yazıldı

Fransa’nın başkenti Paris’te yaşayan ve Türkiye ile Fransa’nın başkenti Paris’te yaşayan ve Türkiye ile Avrupa’da yaptığı sanat organizasyonlarının yanı sıra güzellik yarışmaları ile tanınan ünlü organizatör Erkan Özerman 1950’lerde Türk ve dünya müziğinin adından en çok söz ettiren sanatçılarından İzmirli Dario Moreno’nın hayatını yazdı.

facebook-paylas
Güncelleme: 01-08-2021 13:04:46 Tarih: 01-08-2021 12:51

Dünya’yı ayağa kaldıran İzmirli Dario Moreno'nun hayatı yazıldı

Özerman anterhaber.com'a  yaptığı açıklamada “Fransızlar yıllarca Moreno’yu İspanyol diye tanıttı. Moreno Aydın’da doğmuş bir Türk’tü. Bunu ve hayatının bilinmeyenleri vasiyetine rağmen neden İzmir’e gömülmeyip İsrail’e götürüldüğünü anlattım” diye konuştu. Yaklaşık 50 yıldır Fransa’nın başkenti Paris’te yaşayan dünyaca ünlü organizatör, sanatçı meneceri ve prodüktör 82 yaşındaki Erkan Özerman hayatında yazdığı ilk kitabı İzmirli Dario yayınlandı. Kitabının imza günü için Bodrum’a gelen  Özerman 1950 ve 1960 lı yıllarda dünyaca ünlü sanatçı ve şovmen olan Dario Moreno’nun hayatındaki bilinmeyenleri ve onlarca fotoğrafı SÖZCÜ okurları için anlattı.

 

FRASIZLAR MORENO’YU DÜNYAYA MEKSİKALI DİYE SATTILAR

 

Hayatta kitap yazmayı düşünmediğini ancak 10 yıl menecerliğini yaptığı Moreno’nun hakkında bilinen onlarca şeyin gerçeği yansıtmaması nedeniyle kitabı yazmaya karar verdiğini belirten Özerman “Aydın’da doğan, İzmir’de büyüyen Moreno tam bir Türk’tü Türkiye aşığıydı. Ancak başta Fransızlar olmak üzere dünya sanat medyası O’nu Meksikalı olarak tanıtıp satmaya başladılar. Hatta ülkemizde bile yaptığım araştırmada Moreno hakkında bilinen birçok konunun yanlış olduğunu öğrendim, bu nedenle gerçeklerin bilinmesi için yaklaşık iki yıl yaptığı bir hazırlık sonucu kitabı yazmaya karar verdim” diye konuştu.

 

FRANSIZLAR ÖĞRENSİN DİYE FRANSIZCA BASIMINIDA YAPACAĞIM

 

Fransa’da ve Avrupa’nın bazı ülkelerinde Moreno ile ilgili fotoğrafları satın alarak topladığını belirten Özerman “Moreno Avrupa’ya giderek dünyada popüler olmuş tek Türk sanatçısıdır. Bunları fotoğrafları ile anlattım. Türkiye sınırları dışında üne kavuşmuş tek bir şarkıcımız var, O’nu da Meksika’ya kaptırmanın bir anlamı yok. Bu nedenle kitabımın bu y yapılan Türkçe baskısından sonra önümüzdeki aylarda Fransa’da Fransızca basımını yaparak, ayrıca Türkiye’de 40 TL. ye satışa çıkan kitabımı orada 30 Euro’ya satıp, Frankofon ülkelerinde dağıtımını yaparak Moreno’nun  gerçekten kim olduğunun öğrenilmesini sağlayacağım” diye konuştu.

 

 

MORENO’NUN GERÇEK HAYATI BU KİTAPTA

 

Özerman Moreno'nun  1953 ile 1969 yılları arasında çıkan 45'lik ve 33'lük 110'un üzerinde pağı oldğuunu ve 60'a yakın uluslararası filmlerde başta Brigitte Bardot  olmak üzere dünya starları ile kamera karşısına geçtiğini belirterek  "Türkiye ve Frankofon ülkelerinde hala plakları ve dinleyicileri bulunan Moreno müzik alanında sivrilen , sevilen ve dünya çapında bir sanatçıdır. Kitapta O’nun sıkıntılı bir çocukluk dönemi geçirmesinden, yeteneklerinin keşfedilmesine ve başarıyı ülke dışında yakalamasına kadar olan serüvenini anlattım. Çünkü Moreno, İzmir’de yetişmiş,  vatani görevini Türk ordusunda yapmış, sanat hayatına Türkiye’de başlamış ve başarıya ulaştıktan sonra Avrupa’ya giderek dünyada popüler olmuş tek Türk şarkıcısıdır” diye konuştu.

 

HİÇBİR ÜLKENİN VATANDAŞLIĞINI KABUL ETMEDİ

 

Yaklaşık sekiz aydır Türkiye’de olan ve pandemi nedeniyle Paris’e dönemeyen Özerman’ın Bodrum’da düzenlenen iki imza gününe ilgi büyük oldu. Özerman okurları için kitaplarını imzaladı ve sohbet etti. Özerman “ Moreno’nun milyonlarca plağını satın alan hayranlarınca O’nun gerçek hayatı ve Türk olduğu bilinmiyor. Oysa İzmirli Dario, hiçbir zaman başka bir ülkenin vatandaşlık önerisini kabul etmediği gibi yaşamı boyunca Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu gururla taşımıştır” diye konuştu

 

AVA GARDNER VE FRANK SİNATRA İLE ALMANYA’YI SALLADI

 

1950’li yıllarda Ava Gardner ve Frank Sinatra ile birlikte Almanya’da yaptıkları organizasyonda iki yıl birlikte proğram yaptıklarını belirten Özerman “Çocukluğu yokluk içinde geçen Moreno o yıllarda Almanya’da kazandığı paralarla Fransa’da halen dünyaca ünlü bir şirketin hisselerini satın aldı.  Hisseler değer kazanınca yaklaşık 15 milyon dolarlık bir varlığa sahip oldu. Tüm tekliflere rağmen Almanya’ya yerleşmek istemedi” ifadelerini kullandı.

 

 

ÖLDÜ DEMEYİN İZMİR’E GERİ DÖNDÜ DEYİN, DEDİ VASİYETİ YERİNE GETİRİLMEDİ

 

Özerman açıklamasının sonunda Moreno’nun ölmeden yaklaşık bir ay önce yaptığı bir radyo proğramında vasiyetini açıkladığını belirterek “Öldüğümde ölmedi, İzmir’e geri geldi deyin, İzmir’e defnedin, dedi. Ancak annesi Moreno’yu Türkiye’de bırakmak istemedi ve İsrail’e götürdü” dedi. Özerman yazdığı İzmirli Dario isimli ilk kitabının büyük beğeni kazanmasının ardından Türkiye’de bugüne kadar yanlış bilinen 20 önemli olayı belgeleri ile birlikte anlatacağı bir kitabın hazırlığı içerisinde olduğunu söyledi.

 

UÇAĞA GEÇ KALINCA TANSİYONU YÜKSELDİ

 

 Moreno 1 Aralık 1968 günü İstanbul Yeşilköy Havaalanı'nda öldü. Paris'te galası gerçekleşecek oyununa ve Paris'te ilk kez yapılacak "Türk Gecesi"ne gideceği uçağına geç kalması ve uçağa bindirilmemesi üzerine hava alanındaki görevliyle girdiği münakaşa üzerine tansiyonunun yükselmesiyle birlikte, ardından geçirdiği rahatsızlık sonrası kanlar içinde kalarak yere yığıldı, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. İzmir'de adının verildiği sokakta büstü bulunmaktadır.

 

 

Dario Moreno kimdir?

 

Sefarad Yahudisi bir ailenin çocuğu olan Dario Moreno, 3 Nisan 1921 tarihinde Aydın'ın Germencik ilçesinde doğdu. Bazı atıflarda ise doğum yeri İzmir, Mezarlıkbaşı olarak gösterilmekte ve sonraki bazı belgelerde doğum yeri olarak İzmir'i kullandığı görülmektedir.Tren istasyonunda çalışan babası trajik bir şekilde vurulup öldürülünce yetim kaldı. Bu olaydan sonra annesi ile İzmir'e yerleştiler. Dört kardeşi daha olan Moreno, annesi Madam Roza tarafından geçim sıkıntısından dolayı yetimhaneye (Nido De Guerfanos bırakıldı. Dört yaşına değin yetimhanede kalan Moreno, daha sonra Yahudi ilkokulunu bitirdi.

Gençlik yıllarında pek çok değişik işte çalıştı. En yakın çocukluk dostu Alber Dinar'dır. Çalıştığı yıllarda kendini yetiştirdi ve Kardiçalı Han'da yanında getir götür işlerinde çalıştığı İzmir'in ünlü avukatlarından Nuri Fettah'ın kâtipliğine yükseldi. Ayrıca geceleri Millî Kütüphane'ye gidip Fransızca çalışıyordu. 23 Mayıs 1940 tarihinde Ankara'daki Devlet Konsevatuvarı'nda sınava girmek için gönderdiği mektubunda Türkçe dışında Fransızca, İspanyolca, biraz da İtalyanca ve İngilizce bildiğini yazıyordu. Yine bu sıralarda başlayan gitar merakını eline geçen bir gitar aracılığı ile geliştirdi.

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI